10 coses en què t’has de fixar en veure un habitatge | EDE
movi-image-fijarte-primera-vivineda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

10 coses en què t’has de fixar en veure un habitatge

Mon Oct 07 13:26:34 CEST 2019

Buscar un nou habitatge és un treball de fons. Sigui de compra o de lloguer, demana molt temps de reflexió, trucades i visites. I a tot això, s’hi sumen força decisions que s’han de prendre i la il·lusió de començar una nova etapa. Per això, quan per fi es visita la que podria ser la llar definitiva, és fàcil deixar-se portar per la primera impressió i no parar esment als detalls.

En aquests moments, cal tenir sang freda, aturar-se a pensar i centrar-se en els aspectes que poden influir en el dia a dia. Repassem alguns elements que és imprescindible tenir en compte per prendre una bona decisió i no guiar-se només per un “m’agrada”.

1. Nord, sud, est o oest?

L’orientació d’un edifici  és clau. Influeix en la lluminositat, la temperatura i, fins i tot, en el nivell d’humitat. Depenent de la regió i del clima, serà convenient tenir-ne una o una altra.

“En un pis amb orientació nord, es pot arribar a utilitzar la calefacció fins a dos mesos més que en un d’orientació sud, en el mateix edifici i amb les mateixes característiques, ja que és més fred”, assenyala Juan López-Asiain, responsable del Gabinet Tècnic del Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE). “Això pot suposar un estalvi del 25% a la factura, sobretot per a habitatges de la meitat nord d’Espanya”, afegeix.

L’orientació est-oest també és rellevant, perquè el primer rebrà més llum al matí, i el segon, a la tarda. El més fàcil per saber en quina direcció s’orienta cada estança és disposar del plànol de l’habitatge.

2. L'aïllament

Per mantenir una temperatura adequada a l’interior, és fonamental que l’habitatge estigui ben aïllat. Encara que és recomanable fixar-se que les portes i les finestres estiguin en bon estat, el més pràctic és sol·licitar el certificat d’eficiència energètica (CEE). “Hauria d’estar sempre publicat i tenim el dret d’accedir-hi. És una dada tan bàsica com preguntar, abans de comprar un cotxe, quants litres consumeix”, explica López-Asiain. “El fan tècnics competents i especifica el nivell d’aïllament i de consum de cada habitatge”.

A més, no només s’ha de tenir en compte que estigui aïllat des de fora. Com és per dins? És important que les portes tanquin bé, i no només per temes de soroll i intimitat: l’aïllament de les habitacions pot conservar la calor o el fred i això queda reflectit a les factures. 

3. Soroll, no gràcies

El nivell de soroll de l’exterior pot donar també moltes pistes sobre l’aïllament de l’habitatge. Però també hi entren en joc altres factors: l’activitat de la zona, la proximitat a vies amb trànsit, els veïns…

Assegurar-se que el pis o la casa són tranquils és fonamental. Per això, es recomana comprovar el nivell de soroll tant amb les finestres obertes com tancades. I, si és possible, visitar l’habitatge en diferents moments del dia.

4. Revisar les instal·lacions: el sistema elèctric

Encara que per tenir una visió completa de l’estat de l’habitatge és necessari comptar amb l’ajuda d’un tècnic, sempre és recomanable revisar les instal·lacions. Segons Juan López-Asiain, la del gas no sol suposar un problema, perquè té les seves pròpies revisions i, en principi, sol estar bé.

No obstant això, sí que recomana revisar la d’electricitat. “És fàcil fer-se una idea del seu estat gràcies al quadre elèctric: si hi ha només dos automàtics per a un habitatge, queda clar que és antic. Un habitatge nou té almenys cinc automàtics, un diferencial i un automàtic general. És a dir, set. Si té menys que tot això, és millor revisar-ho”, assenyala. Els interruptors i els endolls poden donar una altra pista. Alguns són molt vells, fet que indica que no hi ha hagut una reforma recent. A més, és important comprovar que hi hagi suficients endolls.

 

 

 

 

movi-image-fijarte-primera-vivineda-3

 

 

 

5. La potència de l'aigua i el sistema de fontaneria

Pot semblar una mica estrany visitar un pis i posar-se a obrir aixetes, però és més que recomanable. De fet, l’ideal seria provar totes les sortides (o, almenys, l’aigüera i la dutxa) i assegurar-se que l’aigua, tant calenta com freda, té pressió, per evitar sorpreses més endavant.

A més, convé examinar el sistema. “Per veure si la fontaneria està bé, es poden revisar els desguassos. Si són de plom (o de plàstic, però vell), és probable que la fontaneria sigui antiga. Si són de PVC, més modern, és senyal que l’han canviada recentment”, explica el responsable del Gabinet Tècnic del CGATE.

6. Terres de fusta, rajola, gres… i altres materials

Els materials amb els quals està feta la casa en canvien totalment l’estètica. Però, a més, poden millorar-ne l’aïllament i influeixen en la temperatura. De nou, l’elecció d’un material o un altre varia depenent del clima i el tipus d’habitatge.

Els terres i sostres de fusta són més càlids, mentre que materials com la rajola són més adequats per mantenir les habitacions fresques. És important fixar-s’hi, sobretot en espais com els dormitoris, on passem moltes hores al dia.

7. La calefacció i l'aire condicionat

Un sistema de climatització eficient permetrà estalviar molt a les factures. A més, poder aconseguir una temperatura adequada és fonamental en una llar. Si l’habitatge compta amb un sistema de calefacció, primer cal saber de quin tipus és (de gas, elèctrica, amb caldera i radiadors d’aigua, etc.). En segon lloc, fixar-se que els radiadors (o altres emissors) estiguin en bon estat. I no hem d’oblidar-nos de comprovar que totes les habitacions tenen una sortida de calor.

En el cas que es necessiti aire condicionat, és aconsellable tenir presents també els punts que convé revisar. Quines habitacions disposen de sortida d’aire? L’aparell està en bon estat? Quant consumeix? Està situat als llocs on resulta més necessari, tenint en compte l’orientació de la casa? De nou, és interessant remetre’s al CEE de l’habitatge.

 

 

 

 

movi-image-fijarte-primera-vivineda-2

 

 

 

8. Arriba el moment de revisar la documentació

Per assegurar-ne la conservació, habitabilitat i salubritat, les edificacions són sotmeses a controls cada certs anys. Els principals són l’IAE (informe d’avaluació d’edificis) i l’ITE (inspecció tècnica d’edificis, necessària per a construccions de més de 50 anys d’antiguitat). El seu incompliment pot comportar sancions molt estrictes i fins i tot multes. Per tant, abans d’una adquisició, és molt important estar al corrent de si un edifici necessita una inspecció.

Els terminis i la metodologia per fer aquestes avaluacions varien segons la comunitat autònoma. “A Madrid, per exemple, hi ha un registre online. S’hi introdueixen les dades del carrer i el número, i t’indica si s’han passat o no”, explica López-Asiain. “Quan és un edifici multifamiliar, d’habitatges, és estrany que no les hagin passat, però si es compra un xalet pot haver-hi algun problema. Recomanaria a tothom que vulgui comprar una casa unifamiliar (sobretot en una ciutat i si té certa antiguitat) que vagi a l’ajuntament a consultar si té cap expedient obert”.

Si l’habitatge és en un edifici, també és interessant demanar l’última acta de la junta de veïns. Permet saber en quin estat estan les gestions de la comunitat i si s’estan pactant futures derrames.

9. L’exterior pot donar molta informació sobre l’interior

En un edifici, l’estat de la façana pot donar una idea de l’estat del manteniment. Passa el mateix amb les zones comunes, com l’escala o el vestíbul. Si un bloc de pisos no té ascensor, convé preguntar si s’estan plantejant afegir-lo, perquè pot implicar una futura derrama. Si es tracta d’un habitatge amb espais exteriors, també caldrà revisar que tot estigui en ordre: murs, jardins, seguretat o garatge, entre altres aspectes.

10. El barri i la seva funcionalitat

A ningú se li escapa repassar els pros i contres d’un nou barri abans de traslladar-s’hi. Malgrat això, de vegades és difícil centrar-se en el que importa en el dia a dia. Encara que això depèn de les prioritats de cadascú, és fonamental disposar de serveis: zona d’aparcament, supermercats, proximitat a parades de transport públic i a serveis mèdics, etc. És igualment important parar esment a la seguretat i al soroll.

En triar una nova llar, és fàcil deixar-se endur per la novetat d’alguns elements i oblidar-se d’altres paràmetres més transcendents. “De vegades, l’embolcall pot enganyar-nos”, resumeix Juan López-Asiain. “Ens fixem en si té detalls que la fan bonica i deixem moltes altres coses sense revisar”, afegeix. Per això, és recomanable tenir una mentalitat pràctica, sospesar les prioritats i preparar una bona “llista d’imprescindibles” abans de visitar un habitatge.

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Neven Krcmarek, Mikael Cho i Domenico Loia a Unsplash
-Temes relacionats-
up