4 estratègies per estalviar al supermercat | EDE
movi-image-estrategias-ahorrar-supermercado-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

4 estratègies per estalviar al supermercat

Mon Oct 07 12:10:35 CEST 2019

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la despesa mitjana per llar en la cistella de la compra va rondar els 4.986 euros anuals el 2018. Tot i això, l’import mitjà varia considerablement, depenent de la localitat o regió, el supermercat i els productes que adquirim. Aleshores, quines estratègies d’estalvi podem seguir?

Triar el supermercat, el primer pas

Dels 1.176 establiments analitzats per l’OCU, els més assequibles són Dani (Granada) i Súper Carmela (Jerez de la Frontera). Però si observem els supermercats que operen a l’àmbit nacional, el top 3 de l’estalvi correspon a les cadenes següents:

  • Alcampo - 4.522 €/any d’estalvi
    Mercadona - 4.634 €/any
    Carrefour - 4.680 €/any
     

Dit això, no a totes les ciutats l’ordre és el mateix. A Sevilla, Cash Fresh és la més assequible. A Barcelona, Consum; a Càceres, Maxcoop; al sud de Madrid, Supeco, etc. La llista detallada per ciutats l’ofereix l’OCU al seu web, i podem arribar a estalviar fins a 947 euros a l’any de mitjana.

Comparar productes per volum o massa

A l’hora de comparar productes, el preu que ens interessa sol ser una divisió: €/l o €/kg. Així, entre una garrafa d’oli de 5 litres a 18,00 euros i una ampolla de litre a 3,80 euros, el cost real serà, respectivament, de 3,60 €/l i 3,80 €/l. És a dir, que hi ha un estalvi de més del 5% comprant l’envàs gran.

Passa el mateix amb la compra a granel de menjar. Eliminar l’envàs plàstic o el recipient de vidre, o bé optar per la compra de temporada, suposa productes molt més assequibles.

Buscar productes substitutius més assequibles

Una altra estratègia interessant és evitar els productes que més hagin pujat i prioritzar aquells que hagin baixat. Segons l’estudi de l’OCU, entre els primers tenim el vi de taula (+40,8%), les maquinetes d’afaitar d’un sol ús (+28,2%), els carabassons (+26%) o el lluç fresc (+20,1%). Així, per exemple, la bròtola, la boga, el sorell, el besuc blanc o el verat són perfectes substitutius per al lluç, i hi ha un bon nombre de verdures que aporten nutrients similars als del carabassó, com ara el cogombre, l’albergínia, la ruca, l’escarola, l’espàrrec o l’enciam.

Quant a les maquinetes d’un sol ús (0,40 - 0,70 euros/unitat), per acabar amb aquesta petita llista, tenen com a alternativa les fulles tradicionals (0,11 euros). A més, tenen un impacte molt menor, són més fàcils de reciclar, duren més i es netegen millor. No cal fer gaires càlculs més.

Comparadors online de productes

Molt sovint, el mateix producte té preus diferents segons el supermercat. Carritus, Lola Market o Soysuper són tres comparadors web que funcionen bastant bé. No només t’informen de quin preu és el més assequible entre els supermercats locals: també et porten la compra a casa. Si el cost del transport no compensa l’estalvi, sempre podem anar a buscar nosaltres els productes.

Encara que mai abans hem tingut tanta oferta als mercats, també és cert que ara disposem de tota mena d’eines per estalviar. Des dels estudis de les associacions de consumidors i consells sobre compres, fins a aplicacions específiques que podem incorporar al nostre dia a dia gairebé sense adonar-nos-en.

-Temes relacionats-
up