movi-image-consejos-ahorrar-factura-luz-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

5 consells infalibles per estalviar en la factura de la llum

Fri Oct 18 08:35:42 CEST 2019

La factura de la llum és un peatge inevitable que el consumidor pot reduir a través d’alguns consells bàsics.

Aquest mes de març pagarem un 4,2% més en la factura de la llum que el mateix mes de l’any passat, segons l’anàlisi de FACUA - Consumidors en Acció. Una pujada que, malgrat la recurrència, no deixa de pessigar la cartera. Perquè per moltes llars, la factura de la llum és com un forat negre: darrere hi ha números, però no s’acaba d’entendre el fenomen. Tant, que segons l’OCU només un 11% dels consumidors és capaç de llegir (i descodificar) el rebut.

S’entengui o no, la factura de la llum segueix sent una de les despeses més temudes. Segons FACUA, durant l’any passat els usuaris van haver de pagar tres de les cinc factures de la llum més cares de la història. Amb un preu del MWh un 10% més elevat que l’any anterior, el 2018 va ser l’any amb el preu de la llum més car de l’última dècada. Per alleugerir l’import i frenar l’abast d’aquest ‘forat’, la primera cosa que cal saber és on es produeixen les despeses més elevades.

Segons l’informe ‘Situació de l’Autoconsum a Espanya’ de SotySolar, un 74% dels espanyols desconeix o està equivocat sobre quin és l’electrodomèstic que més gasta. Segons apunten, el 50% de els espanyols creu que és el forn, el 27% la nevera i el 10% la caldera. Res més lluny de la realitat, ja que és la nevera l’electrodomèstic que més percentatge representa de la despesa de la factura de la llum.

Un consum que, evidentment, dependrà de la classificació energètica. No obstant això, existeixen altres mesures per aplicar que no depenen d’aquesta classificació, algunes no requereixen res més que determinació i atenció:

1. Utilitza programes curts i eco

Rentar amb aigua freda i utilitzar programes curts o eco en rentadores i rentavaixelles és una mesura fàcil que qualsevol llar té al seu abast. Tal i com indica Endesa, els programes més breus són els que menys aigua i electricitat utilitzen, però si la roba està molt tacada, és possible que no aconsegueixis el resultat esperat. Per això existeixen els programes eco, més llargs però de baix consum.

2. Evita l'omnipresent ‘stand by’

Evita deixar electrodomèstics amb el clàssic botó de ‘repòs’ o ‘en espera’ durant hores i hores fins a la nova encesa. Fent-ho aconsegueixes que un electrodomèstic deixi d’estar en funcionament. Així de senzill. S’estima que apagar tot allò que es queda en stand-by implica un estalvi de prop del 10% en la despesa elèctrica anual. Ràdios, teles, forns, rentadores… com indiquen al web de Factor Energia, pràcticament tot allò que deixem endollat està produint el que s’anomena ‘consum fantasma’.

3. Aposta pel LED

Per estalviar en la factura de la llum, un altre dels elements clau que hem de revisar és la il·luminació de la llar. No només es tracta de reduir-ne el consum, sinó de tenir els productes més eficients del mercat, com és el cas del LED. És cert que la diferència de preu amb una bombeta normal és notable, però l’estalvi també ho és, ja que s’estima que consumeixen fins a un 80% menys que les bombetes convencionals. A més del consum, són menys contaminants i amb una vida útil més llarga.

El LED consumeix fins a un 80% menys que les bombetes convencionals, a més és menys contaminant i amb una vida útil més llarga.

 

movi-image-consejos-ahorrar-factura-luz-2

 

4. Reajusta la potència

Moltes llars tenen una potència contractada superior a la necessària. Per això l’usuari ha de fixar-se en la seva factura, que es composa d’una despesa fixa i una altra de variable. Reduir o ajustar la potència contractada de l’habitatge és una mesura molt efectiva. Per això, el més recomanable és calcular el número de kilowatts necessaris amb el marge suficient com per evitar talls de subministrament en sobrepassar els kilowatts contractats.

5. Usa la discriminació horària

Consumeix més quan la llum costi menys. Sona bé? És el que proposa la discriminació horària, una tarifa que, tal i com indica l’OCU, encara és molt desconeguda. De fet, només un 5% dels clients tenen aquesta tarifa. El seu funcionament és senzill i l’expliquen al seu web, on hi destaquen que ‘la discriminació horària no és una tarifa nocturna. Té 14 hores al dia barates, des de les 23 hores fins a les 13 hores del dia següent; i només 10 hores cares’. Activar aquesta opció només costa 9 euros i a més és reversible.

Consumir més quan la llum costi menys: és el que proposa la discriminació horària.

No és fàcil reduir l’impacte que té aquest rebut en la nostra economia, més si tenim en compte que els espanyols gasten en la factura de la llum un 85,7% més que fa 15 anys. Però si adoptem algunes d’aquestes mesures, veurem com és possible reduir notablement el seu consum i, per defecte, el seu inflat import.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografia de Justin Lane a Unsplash
-Categories i etiquetes-
up