5 consells per gestionar les teves finances quan emprens | EDE
Movi-image-gestionar-finanzas-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

5 consells per gestionar les teves finances quan emprens

Mon Oct 07 13:02:43 CEST 2019

Ben poques coses donen més tranquil·litat que tenir les finances personals endreçades. Quan les preocupacions sobre els diners desapareixen, tot és molt més fàcil, sobretot si estàs emprenent.

Per això mateix, si vols que el teu projecte tingui èxit, és important que cuidis les teves finances i que tant els teus comptes particulars com els del teu projecte o empresa estiguin sans. Aquests 5 consells per gestionar els teus diners com a empresari tʼajudaran a assolir-ho.

Compta sempre amb un coixí financer

Emprendre és apassionant, però també té riscos. Segons les dades de lʼInstitut Nacional dʼEstadística (INE), un 20% de les empreses no superen els dos anys de vida. La forma de protegir-te davant dʼun eventual fracàs és emprendre amb un coixí financer. Dʼaquesta manera, encara que lʼempresa faci fallida, tu no ho faràs amb ella. Aquesta malla de seguretat et donarà temps per refer-te i cercar noves vies dʼingrés, bé com a assalariat o amb un altre projecte empresarial.

A més, la seguretat que et dona aquest coixí farà que treballis molt més tranquil i que les possibilitats dʼèxit siguin més grans.

Separa els comptes personals dels professionals

Una de les errades més habituals dels emprenedors és barrejar les finances personals amb les de lʼempresa. Els més proclius a fer-ho són els autònoms, que no estan obligats per llei a tenir un compte corrent diferent per a la seva activitat professional.

La primera solució és tenir dos comptes corrents, un de particular i un altre de professional. Per això mateix hi ha els comptes per a empreses i els comptes per a autònoms. A partir dʼaquí, convé tenir clar quines despeses pots carregar a cada compte i evitar la temptació de fer servir de forma indiscriminada el compte de lʼempresa.

Només has de pensar què passaria en el cas dʼuna inspecció dʼHisenda per adonar-te de la importància dʼaquesta distinció.

Aquesta separació també ha de ser legal. En altres paraules, ha de servir per protegir el teu patrimoni si el negoci fracassa. És per això que precisament hi ha la figura de lʼemprenedor de responsabilitat limitada o una societat limitada, en què no hauràs de respondre amb els teus béns als deutes de lʼempresa.

Posaʼt sempre un salari i respectaʼl

Un dels detonants de barrejar les finances professionals i les personals és no comptar amb un salari. Emprendre sense sou és molt habitual amb la falsa premissa que tʼho pots permetre, que ja et posaràs un sou quan comencis a vendre o que pots fer coses millors per al projecte amb aquests diners que no cobraràs.

No tʼhas dʼoblidar mai del teu salari quan facis números. És més, aquest salari hauria dʼanar en consonància amb la teva vàlua professional, sempre dins dʼun ordre. Al cap i a la fi, només així podràs manternir el balanç financer en la teva vida personal. A més, si no computes el teu salari, tʼestàs fent trampes al solitari, perquè estàs deixant fora dels comptes de lʼempresa una de les despeses fixes mensuals.

No pensis que perquè lʼempresa guanyi diners tu també ho faràs

La majoria de persones pensen que si una empresa va bé, els seus comptes també seran ufanosos. La realitat és diferent: és més que probable que, dʼuna facturació dʼun milió dʼeuros, no en surtin 500.000 euros de benefici.

Que lʼempresa rutlli a tota vela només vol dir que el negoci funciona, no que els teus comptes també ho facin. Si has seguit els consells anteriors, hauràs après primer a separar els teus diners dels de lʼempresa i, segon, a tenir un salari. Les teves finances personals haurien dʼanar dʼacord amb aquest salari, no amb els ingressos del projecte.

 

Movi-image-gestionar-finanzas-2

 

 

Planifica i pensa en el futur: estalvia i inverteix

La majoria dʼemprenedors són autònoms. És una fórmula dʼestalviar costos a lʼempresa i de cobrir una necessitat legal: tota companyia necessita un administrador que sigui autònom. I això els qui no emprenen directament per mitjà dʼaquesta modalitat.

Com a autònom és molt fàcil que cotitzis per la base mínima, cosa que tindrà un impacte directe en la teva pensió de jubilació. De mitjana, la pensió de lʼautònom és un 41% més baixa que la dʼun assalariat, precisament perquè cotitza pel mínim.

La traducció pràctica és que necessitaràs planificar millor els teus passos i, o bé augmentar la cotització, o bé estalviar i invertir per crear-te una pensió pròpia. Així podràs gaudir de la jubilació i del futur que desitges.


 

Fotografia de Northfolk a Unsplash
-Temes relacionats-
up