Àfrica Oriental, una destinació amb potencial per a les empreses espanyoles | EDE
movi-image-africa-oriental-destino-empresas-espanolas-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Àfrica Oriental, una destinació amb potencial per a les empreses espanyoles

22/07/2021

«Àfrica és el futur». Així de clara es mostra Begoña Fernández-Costales, CEO de Bego Costa Africa & Worldwide, al webinar Oportunitats de negoci a l'Àfrica Oriental:Kènia, Tanzània i Moçambic organitzat a través del HUB Empresa de Banc Sabadell. El 2040, el continent duplicarà la seva població i, recentment, 52 països africans han creat una zona de lliure comerç que està cridada a ser la més gran del món.

En aquest context, el nombre d'exportacions entre Espanya i la regió travessa un bon estat de forma. «Abans de la COVID-19 ja vèiem un creixement estable d'aquestes economies i un elevat interès per part de les empreses espanyoles a la zona», afirma Carlos Dalmau, director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell.

Des del Club d'Exportadors i Inversors Espanyols tenen clar quin és el full de ruta que les autoritats haurien de seguir per potenciar aquesta cooperació: millorar els instruments financers de suport a l'exportació per ser igual de competitius que altres països de l'entorn, augmentar les donacions perquè hi hagi estudis de viabilitat per a projectes i incrementar la presència institucional.

Pel que fa al consell a les empreses per aterrar i operar a l'Àfrica Oriental, els experts coincideixen que la presència física és clau. «Els contactes personals són molt importants», afirma Antonio Bonet, president del Club d’Exportadors i Inversors Espanyols. «Per temes d'idiosincràsia, però també culturals, la presència física és primordial. Si no, cal buscar un soci local», complementa Fernández-Costales. També són importants la consulta de referències prèvies, la revisió de les mercaderies o l'aposta per les licitacions d'institucions internacionals. Alejandro Arola, president del Grup Arola, explica que al ranking de 2016 sobre Índex d'Acompliment Logístic, Alemanya és el número 1; Espanya el 18; Kènia el 63; Tanzània el 67; i Moçambic el 102.

Pot interessar-te: Àfrica subsahariana, aliada consolidada després de la COVID-19

Kènia i Tanzània, recursos naturals i estabilitat

Les exportacions espanyoles a Kènia han augmentat un 120 % i a Tanzània un 64 % en l'última dècada. Nairobi i Dodoma formen part del mercat de la comunitat d'Àfrica de l'Est al costat d’Uganda, Rwanda, Burundi i el Sudan del Sud. Junts formen el bloc regional més integrat del continent i constitueixen una Unió Duanera des de 2005. La previsió, segons Rocío Kessler, consellera Econòmica i Comercial d'Espanya a Kènia i Tanzània, és que facin el pas a una Unió Monetària el 2024 i més endavant a una unió política.

Kènia va comptar el 2019 amb un creixement del seu producte interior brut (PIB) del 5,4 % i Tanzània del 7 %. Els seus punts forts són el gran nombre de recursos naturals i l'estabilitat política i social de què gaudeixen. Kènia suma anys amb importants reformes internes, que li han suposat passar de la posició 108 a 56 en el Ranking Doing Business 2020; Tanzània avança més a poc a poc pujant del lloc 141 al 139.

Les principals fonts d'ingressos de Kènia són les exportacions de te, cafè, flors, plantes vives i alvocat; mentre que a Tanzània s’hi suma la seva riquesa en mina d'or. Les oportunitats més atractives per a les empreses exportadores giren al voltant del material de construcció, la infraestructura elèctrica, els medicaments o els químics per a l’agricultura.

«Les economies de l’est d'Àfrica tenen importants sectors agrícola i de servei. Al contrari del que ha passat amb les economies asiàtiques, no s'ha produït una transició gradual des del sector primari. Per això, en les seves agendes econòmiques destaca la prioritat del seu desenvolupament industrial», detalla Kessler.

Destacat: «L'objectiu de Kènia és esdevenir un hub de serveis tant de transports com financers», Kessler, consellera Econòmica i Comercial d'Espanya a Kènia i Tanzània

La COVID-19 ha afectat els dos països en menor escala que en altres estats. Per a Kènia, les perspectives de recuperació aquest any giren al voltant del 6,3 % i des de 2017 ha fet un salt qualitatiu com a destí atractiu per a les inversions privades. «El seu objectiu és esdevenir un hub de serveis tant de transports com financers. Nairobi és el centre financer i econòmic de la regió», destaca la consellera Econòmica i Comercial. Per la seva banda, el clima de negocis encara mostra més resistències a Tanzània, que pronostica un creixement aquest 2021 del 4,5 %. La seva economia rica en minerals i gas ofereix grans oportunitats de negoci i el canvi polític generat en els últims mesos anticipa una millora de les relacions amb els seus veïns i un retorn dels donants internacionals.

Pot interessar-te: Així es dibuixa el nou escenari del comerç internacional en l'etapa post-COVID-19

Moçambic, l'aposta energètica

Moçambic presenta una conjuntura diferent. La manca d'explotació dels seus terrenys agrícoles, el mal estat de les infraestructures, la desigualtat al país, els desajustos macroeconòmics o la vulnerabilitat als efectes climàtics llasta el seu desenvolupament. A més, «hi ha una forta divisió entre el nord i el sud i en particular al voltant de la capital. Hi ha, almenys, dues Moçambic», explica Isaac Martín Barbero, conseller Econòmic i Comercial d'Espanya a Moçambic. «Malgrat totes les dificultats, hi ha empreses espanyoles que estan tenint èxit al país, especialment prometedor en l'àmbit energètic», afegeix.

Les plantes d'alumini i el descobriment de gas natural offshore es postulen com a grans oportunitats per a la captació de capital estranger. També destaca la seva potencialitat en els sectors pesquers, turístic, agrícola i d'energies renovables. Per la seva banda, el perfil dels exportadors espanyols ronda al voltant dels productes agroalimentaris i les begudes, els béns de consum i la indústria i la tecnologia.

 

 

 

Fotografia de Leon Pauleikhoff a Unsplash
-Temes relacionats-
up