Així afecta el Brexit el meu negoci | EDE
movi-image-brexit-negocio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Així afecta el Brexit el meu negoci

Mon Oct 07 13:12:12 CEST 2019

Si serà dur o tou, quan es durà a terme finalment i, fins i tot, si s’arribarà a produir. Avui dia, sobre el Brexit, hi ha encara més incògnites que certeses. L’única cosa clara és que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) impactaria l’activitat empresarial espanyola i de tot Europa.

Segons un informe recent d’Oliver Wyman, el cost del Brexit per a les empreses espanyoles rondaria els 2.500 milions d’euros l’any només per a qüestions reguladores, impostos i tràmits a la duana. A això cal sumar-hi l’impacte per a tot el sector turístic, que veuria caure l’activitat en àrees on els britànics són els visitants estrangers per excel·lència. Només l’any 2018 ens van visitar 18,51 milions de turistes de les illes britàniques amb un desemborsament total de 17.976 milions d’euros, un 20% més que el 2019. Un Brexit dur costaria almenys dos milions de turistes i prop de 1.500 milions d’euros al sector, segons el lobby Exceltur.

Més enllà del sector turístic, les grans empreses són les que més hi surten perdent en termes absoluts, amb banca, energia i telecomunicacions com els sectors més damnificats. Les pimes també se’n ressenten. El Brexit afectarà sobretot les petites empreses que venguin o comprin béns britànics.

Els qui venguin al Regne Unit

El Brexit convertirà el Regne Unit en país tercer, de manera que deixaran d’aplicar-s’hi les normes comercials que regeixen per als membres de la Unió Europea i s’hi aplicaran les generals de l’Organització Mundial del Comerç, tret que s’arribi a un acord diferent.
Com expliquen des d’Hisenda, aquest canvi té implicacions en duanes, IVA i impostos especials.

A efectes d’IVA, els enviaments al Regne Unit deixaran de considerar-se lliuraments intracomunitaris i es convertiran en exportacions. En aquest sentit, serà el Regne Unit qui apliqui la seva pròpia normativa sobre aquest tema.

També canvien els tràmits, atès que qualsevol enviament es convertirà en una exportació a un tercer país i caldrà abonar els impostos especials que corresponguin. A més, això implica que s’haurà de fer una declaració d’exportació.

Un cop a la destinació, el pas per la duana britànica també serà menys àgil i pot ser que fins i tot s’hagin de tornar a pagar impostos.

Els qui importin productes del Regne Unit

Els importadors tampoc es deslliuraran del Brexit ni de l’augment de la càrrega burocràtica. Amb la sortida del Regne Unit de la UE, els seus documents d’exportació i importació deixaran de ser vàlids, igual que les autoritzacions de simplificacions i altres procediments duaners. El motiu, de nou, és que operaran amb el Regne Unit en condició de tercer país.

 

movi-image-brexit-negocio-2

Les conseqüències són la necessitat de presentar una declaració d’entrada de la mercaderia, una declaració duanera i una declaració de dipòsit temporal. A més, als béns importats se’ls aplicaran els aranzels que corresponguin i, en alguns casos, serà necessari obtenir una llicència concreta d’importació.

De la mateixa manera, també s’aplicarà IVA als productes, ja que no es consideraran una adquisició intracomunitària. A això s’hi afegeixen el pagament d’impostos especials sempre que pertoqui i la possibilitat d’haver de donar-se d’alta en el registre i identificació d’operadors econòmics per aconseguir un número EORI.

Un Brexit tou, amb un acord entre la UE i el Regne Unit, eliminaria molts d’aquests tràmits i limitaria l’impacte econòmic de la ruptura. Aquest sembla ara mateix el camí més probable, a l’espera de si finalment hi ha o no un segon referèndum sobre la qüestió.

 
Fotografies d'Erik Odiin i Dylan Nolte a Unsplash
-Temes relacionats-
up