Així es comportarà el mercat hipotecari el 2021 | EDE
movi-image-mercado-hipotecario-2021-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Així es comportarà el mercat hipotecari el 2021

Tue Mar 30 09:46:22 CEST 2021

A Espanya es van constituir un total de 28.756 hipoteques sobre habitatges el novembre de l'any passat, segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta xifra és un 1,8 % superior a la del mes anterior, tot i que, en termes interanuals, es va registrar una caiguda del 2,4 %. Però, què passarà amb el mercat hipotecari el 2021?

La incertesa seguirà present aquest any, després d'un 2020 marcat per l'impacte econòmic i social de la crisi de la COVID-19. El mercat hipotecari està estretament lligat al de les transaccions de compravenda d'habitatges, on convergeixen dos escenaris possibles: d'una banda, es preveu un increment de la demanda de sol·licituds de préstecs hipotecaris per part dels que volen canviar d'habitatge, sobretot per l'impacte de la pandèmia en els seus estils de vida motivats pel teletreball i, de l'altra, el fet que la crisi sanitària està tenint un efecte negatiu sobre l'economia i ha expulsat del mercat potencials compradors per la pèrdua de capacitat adquisitiva. 

«Per a la segona part de l'any esperem una millora en el segment no resident a mesura que es vagi consolidant un escenari de superació de la pandèmia», José Manuel Pedregal, director de Solucions de Finançament de Banc Sabadell

En aquest sentit, José Manuel Pedregal, director de Solucions de Finançament de Banc Sabadell, pronostica que el 2021 «ens trobarem amb un sector estable, sense creixement ni caigudes significatives». A més, subratlla que «per a la segona part de l'any, esperem una millora en el segment no resident en la mesura que es vagi consolidant un escenari de superació de la pandèmia i de reducció de les restriccions de mobilitat».

L'euríbor, en mínims

Tampoc l'euríbor, l'índex que serveix de referència a la majoria de les hipoteques variables, ha mostrat variacions; és més, ha rebut el 2021 com el va acomiadar: amb un nou mínim històric (-0,503 %). I res sembla indicar, avisa l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), que es produeixi un augment dels tipus d'interès; de fet, el mateix Banc Central Europeu (BCE) ha donat clars senyals que els tipus es mantindran en aquesta situació una temporada. «Això no només afavorirà la contractació dels préstecs variables, sobretot aquells que s’amortitzen a curt termini, sinó també l'oferta i la contractació de préstecs a tipus fix que, paral·lelament a l'evolució de l'euríbor, se situen en nivells històricament baixos i que són més atractius per a aquells consumidors que valoren la tranquil·litat de no estar exposats a una eventual pujada de tipus en el futur», destaca Leyre López, responsable d'Estudis de l'AHE.

En aquesta mateixa línia, Pedregal assenyala que el moment actual de tipus d'interès baixos ofereix moltes possibilitats al comprador, i l'opció de la hipoteca a tipus fix és la més convenient en aquest context perquè elimina incerteses. 

De moment, va guanyant força respecte de la hipoteca variable. Segons l'última estadística de novembre del 2020 de l'INE, el 52,6 % de les hipoteques constituïdes van ser a tipus d'interès variable i el 47,4 % a tipus fix. El mateix mes del 2019, el 57,3 % de les hipoteques que es van constituir van ser variables, davant del 42,7 % a tipus fix. 

També és significatiu que, de les 14.058 hipoteques amb canvis en les seves condicions, el 20,4 % es deguin a modificacions en els tipus d'interès. Després d'aquestes modificacions, el percentatge d'hipoteques amb un tipus d’interès fix augmenta del 18,6 % al 34,7 %; mentre que el d'hipoteques amb un tipus d’interès variable disminueix del 79,8 % al 61,3 %.

Pot interessar-te: Hipoteca a tipus fix o a tipus variable?

«Estem veient com l'euríbor es manté en terreny negatiu, però també com el preu dels diners a 30 anys està proper al zero per cent. Dit d'una altra manera: excepte que hi hagi sorpreses inesperades —que sempre es poden produir— hauríem de seguir veient hipoteques fixes i variables a tipus molt interessants», constata Joan Villén, responsable d'hipoteques a Idealista.

Nous productes

El producte estrella continuarà sent, segons Villén, la hipoteca per a la compra de l'habitatge habitual. Ara bé, és possible que certs productes més nous tinguin una mica més de pes, com és el cas de les hipoteques verdes. «Cada vegada més bancs busquen finançar projectes que compleixin amb criteris de sostenibilitat i les hipoteques verdes no es quedaran enrere», corroboren des de l'AHE.

«Cada vegada més entitats busquen finançar projectes que compleixin amb criteris de sostenibilitat i les hipoteques verdes no es quedaran enrere», Leyre López, de l'Associació Hipotecària Espanyola 

Fins ara, tot i el deteriorament de l'economia, l'afectació de la pandèmia al mercat hipotecari ha estat baixa, gràcies als programes públics i privats de suport a l'economia (línies i crèdits ICOERTO, moratòries, etc.). En aquest sentit, «queda per veure l'impacte que tindrà la crisi durant aquest any i com s'anirà alineant la retirada de les ajudes a empreses i a particulars amb la reactivació econòmica», reflexiona Pedregal.

Tanmateix, cal destacar que encara que el nombre d'hipoteques hagi caigut respecte del que es va aconseguir el 2019, l'import mitjà de les hipoteques va augmentar un 5,5 % el novembre del 2020, i es va situar en els 136.676 euros. 

A més, el valor de les hipoteques constituïdes sobre habitatges es va situar en 3.930,2 milions d'euros el novembre, amb un increment anual del 3 %. Concentren, segons l'INE, el 70,3 % del capital total prestat.

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre la matèria amb el guiatge dels millors experts. 

-Temes relacionats-
up