Així es pot beneficiar el teu negoci de la tecnologia blockchain | EDE
movi-image-lavanguardia-negocio-tecnologia-blockchain-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Així es pot beneficiar el teu negoci de la tecnologia blockchain

Thu Jan 30 10:20:09 CET 2020

El blockchain ha arribat per quedar-se i revolucionar la societat. Aquests són alguns dels mercats en els quals estarà present

Cada any apareixen a l’argot emprenedor nous conceptes tecnològics que suposen un abans i un després en el desenvolupament d’un mercat irreversiblement connectat. Alguns poden ser només una moda, però n’hi ha que marquen alguna cosa més que una tendència passatgera i obren camins que, en més o menys mesura, transformaran la societat. És el cas del blockchain, tot i que el seu ús i aparició es remunten als temps del naixement del bitcoin. I d’això ja en fa més d’una dècada.

Què és la tecnologia blockchain?

Blockchain, traduït com a “cadena de blocs”, es refereix a una estructura de dades en la qual la informació està continguda de manera xifrada i no centralitzada. A través d’aquesta tecnologia, qualsevol dada digitalitzada pot ser transferida sense necessitat de centralitzar la informació en un servidor que estigui controlat per una organització o empresa que la verifiqui o la comprovi, sinó que es transfereix i es grava en blocs encadenats entre si, de manera oberta però segura.

“El ‘blockchain’ es una estructura de datos en la que la información está contenida de forma cifrada y no centralizada”

Per fer-nos-en una idea més clara, podem imaginar el blockchain com un full de càlcul compartit entre milers d’equips. Si un d’aquests equips actualitza la informació, els altres equips disposen immediatament d’aquesta nova base de dades modificada. Va ser la tecnologia que va servir per donar suport al bitcoin amb una base de dades que compartís qualsevol registre de manera sistemàtica, i és imprescindible per garantir transaccions que, com en el cas de les criptomonedes, no estan a l’empara de cap banc o autoritat.

Avui dia, moltes empreses emergents (start-ups), empreses tecnològiques, consultories i proveïdors de serveis de comunicacions s’han bolcat en el desenvolupament de productes i serveis basats en el blockchain i en les tecnologies associades. Igual que ha passat amb la intel·ligència artificial, el machine learning o deep learning, la big data o la IoT, el mercat orbita al voltant del blockchain, el valor del qual el 2023 podria arribar als 15,90 milions de dòlars, segons dades de la consultora IDC, gràcies als seus múltiples usos.

Et pot interessar: Com es pot invertir en blockchain

Aplicacions del blockchain

La veritat és que, més enllà de l’àmbit de les criptomonedes, les aplicacions del blockchain o cadena de blocs, amb atributs com ara la transparència, la desintermediació i la traçabilitat, són il·limitades. Encara més quan la intel·ligència artificial i la big data entren en joc. Aquestes són algunes de les aplicacions del blockchain:

Fintech

Que la banca apliqui solucions tecnològiques als serveis que presta ha donat com a resultat una aliança plenament consolidada anomenada Fintech. Transferències, compres, préstecs, ingressos, inversions, etc. Afegir la tecnologia blockchain a l’equació projecta un món de possibilitats de millora en aquest àmbit, alhora que redueix els intermediaris i augmenta la seguretat.

Energia

La tecnologia blockchain també està cridada a sacsejar els fonaments del sector energètic amb l’objectiu de millorar l’eficiència, per exemple, de la gestió de puntes de consum, el trading majorista o la compravenda d’energia sense necessitat d’intermediaris, amb transaccions segures, encriptades i anònimes. La primera experiència de transacció d’energia amb tecnologia blockchain a Espanya va tenir lloc el 2018, de la mà de Gas Natural Fenosa i Endesa.

“Afegir la tecnologia blockchain a l’equació projecta un món de possibilitats de millora en aquest àmbit, alhora que redueix els intermediaris i augmenta la seguretat”

Identitat digital

Verificar que som qui diem ser és un dels àmbits en els quals el blockchain té molt a dir —i millorar allò que Internet no ha aconseguit fins ara. L’ús d’aquesta tecnologia arriba per revolucionar els serveis de signatura electrònica, verificació de documents i identitat digital fent ús dels seus atributs més importants: traçabilitat, automatització, seguretat i immutabilitat. Les seves aplicacions s’estenen a qualsevol sector. British Airways, per exemple, ha implementat aquesta tecnologia per administrar les dades de vol i verificar la identitat de viatgers.

Logística

La traçabilitat és un aspecte clau en el sector logístic. Per exemple, garantir i conèixer l’origen dels aliments a través de programes blockchain en els quals la informació es transfereixi i es comparteixi sense risc d’alteració pot marcar un punt d’inflexió i permetre a les empreses i els consumidors accedir a tot tipus d’informació relacionada amb la seva distribució. UPS és un exemple d’empresa que ha promogut una solució d’administració i monitoratge logístic impulsat per aquesta tecnologia. També l’empresa emergent valenciana Trazable fa servir la tecnologia blockchain per crear un registre fiable i digital de la cadena de subministrament fins a arribar al punt de venda.

Salut

La sanitat és un altre dels àmbits en els quals el blockchain toca el cel. Gestió de registres, historials, receptes, etc. La informació en el sector sanitari és més sensible a l’aplicació de la tecnologia blockchain que la de qualsevol altre sector, per a una gestió eficient. Qualsevol informació relacionada amb el pacient permetria ser consultada i compartida entre centres, sense que això comprometi la seva seguretat i veracitat. És precisament l’objectiu de l’empresa Intervitas: que el pacient pugui gestionar i concedir l’accés al seu historial clínic en qualsevol lloc del món amb la màxima seguretat i privadesa.

Votacions

És possible votar sense anar a votar? I que aquesta votació sigui 100 % fiable i no pugui alterar-se o ser compromesa? Votar és un altre dels usos que fan més evident l’impacte de la tecnologia blockchain en la societat. Com qualsevol altra dada susceptible de ser digitalitzada, el blockchain permetria obrir el sistema de votació i fer-lo més accessible, transparent, ràpid i independent.

Et pot interessar: Blockchain i altres oportunitats de negoci del 2020

 

Fotografia de Terry a Unsplash
-Temes relacionats-
up