Així invertiran els experts l’any 2020 | EDE
movi-image-eleconomista-invertir-expertos-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Així invertiran els experts l’any 2020

Thu Jan 16 16:39:38 CET 2020

En el terreny laboral, comercial i econòmic, aquest 2020 estarà marcat per les empreses de noves tecnologies. Els experts auguren un bon any en la inversió en aquest tipus de companyies, així com en renda variable

L’any acaba de començar i és un bon moment per organitzar les nostres inversions. Qualsevol moviment que duguem a terme comporta riscos, però podem mirar de minimitzar-los estudiant bé les nostres carteres, observant l’entorn i, sobretot, acudint als experts.

El primer que hem de saber és quin tipus d’inversors som. Podem optar per una opció conservadora, procurant arriscar menys, o ser més agressius i apostar per productes una mica més controvertits, que ens poden fer guanyar molts diners, però també perdre’n. Per a això, hem de tenir en compte les nostres finances, els recursos de què disposem i el que podem invertir..

Et pot interessar: Descobreix quin tipus d’inversor ets


Un context variable per a la inversió

És molt important tenir en compte que els factors externs afecten molt directament les inversions, com, per exemple, el Brexit, que influirà directament els mercats. A més, no podem oblidar la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que mantenen un torcebraç a base de declaracions encreuades que fan tremolar els fonaments financers de mig món i, per si no n’hi hagués prou, hi ha l’impeachment a Donald Trump —que encara s’ha de celebrar— i les eleccions presidencials als EUA.

L’assessor financer José María Lerma creu que “aquest any serà un any molt bo per a les borses, tant americanes com europees”. “Concretament, per a l’IBEX 35 espero rendibilitats pròximes a les dues xifres. En moments puntuals podrà superar els 10.000 punts i fins i tot apropar-se als 10.400 punts. Tanmateix, serà un any molt volàtil i no exempt de tensions i, per això, caldrà seleccionar bé els valors per invertir, perquè no tots tindran impulsos alcistes forts”, manifesta.

Lerma apunta que en aquests moments, i amb vista al nou any, és menys arriscat invertir en borsa. Recomana invertir en renda variable, en detriment de la renda fixa, “amb una bona diversificació geogràfica i sectorial”. La renda variable representa un tipus d’inversió en la qual no es garanteixen resultats, ni es coneixen per endavant, per exemple, les accions. La renda fixa, no obstant això, és una inversió més conservadora, en la qual l’emissor garanteix la devolució del capital a més dels beneficis, però els guanys depenen de molts factors i els diners han de romandre quiets durant un període de temps preestablert.

Per a l’expert, hi haurà dos escenaris molt diferents: creu que els índexs americans estaran molt condicionats pel calendari electoral i per les decisions polítiques del president Donald Trump i, després de les eleccions, “caldrà estar atents a les notícies que puguin arribar sobre el deute dels Estats Units, des d’on poden venir punts negres importants”. En aquest mercat, fa èmfasi en el sector tecnològic, que “fa anys que sembla que caurà però continua pujant”, i especialment en dues empreses: Netflix i SunPower Corporation. Això sí, és per a inversors molt arriscats, ja que poden tenir variacions molt importants a l’alça o a la baixa, fins i tot diàriament.

En conclusió, aquest serà un any positiu, segons l’expert. Al nostre país, assenyala, els índexs arribaran al màxim nivell en el segon trimestre i abans del tancament del tercer trimestre. Per descomptat, “hi haurà vaivens i esglais, ja que no cal descartar que hi hagi moments en els quals la borsa baixi”. Quant als valors, descarta entrar en el sector bancari, perquè no té molta garantia de creixement, i miraria cap al sector de les energies renovables, el sector de les comunicacions o el turisme.

Et pot interessar: Invertir amb la màxima rendibilitat, quin risc podem assumir?

Per a Mar Barrero, directora d’Anàlisi d’Arquia Profim, aquest 2020 serà un any positiu per a la renda variable, “no tant com el 2019 pel nivell de valoracions, per la qual cosa hi haurà una rendibilitat continguda, per la incertesa internacional”.

Barrero recomana invertir en renda variable europea, sense oblidar-se de la nord-americana. “Ara hi ha més risc en renda fixa que en renda variable. Per a inversors conservadors recomanem invertir en fons globals diversificats, centrats en una regió, com pot ser Europa”, assenyala. També apunta als fons mixtos de gestors actius. Pel que fa al deute públic, l’experta es decanta pel nord-americà, pels tipus d’interès, “ja que continuen aportant més valor”.

Els inversors més agressius, amb un perfil inversor de més risc, poden apostar per la renda variable emergent en fons nord-americans. I, a més, hem de posar el focus en les empreses relacionades amb les noves tecnologies, que són el present i el futur de l’economia, “les fintech, les empreses de robòtica i les especialitzades en components”. Aquestes companyies, que estan fabricant nous productes encara no comercialitzats, són les que protagonitzaran les grans revolucions en els serveis i el comerç. En aquest sentit, ja hem vist alguns projectes, com ara els taxis voladors, que s’estan testant en ciutats com Nova York o Melbourne.

Per acabar, Barrero considera que el 2020 també serà bo per a les inversions tipus value, aquelles que es basen a adquirir accions que tinguin un preu menor al del seu valor natural. A més, recomana gestores i fons d’alts rendiments, que aportin altes rendibilitats per dividends.

Et pot interessar: Com es pot invertir en borsa

No tots els experts recomanen els mateixos tipus d’inversions. Per als més conservadors, es recomana la inversió en béns immobles, com un local comercial, un garatge o un pis, si és possible, ja que poden ser emprats per a ús particular, llogar-se i, a més, amb el temps poden augmentar el seu valor de mercat. En qualsevol cas i tenint en compte tots els factors col·laterals, la visió d’un assessor en el qual confiem la nostra cartera ens donarà la tranquil·litat d’invertir en productes amb bones perspectives de mercat en aquest 2020 tot just estrenat.

-Temes relacionats-
up