Així pots calcular com serà la teva pensió de jubilació | EDE
movi-image-calcular-pension-jubilacion-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Així pots calcular com serà la teva pensió de jubilació

18/11/2019

Calcular la teva pensió és més senzill del que t’imagines. Només has de seguir tres passos ben fàcils

Sabries calcular la quantia de la teva pensió si et jubilessis avui? Si la teva resposta és “no”, no et preocupis. De fet, la gran majoria de treballadors responen el mateix, ja que se sol pensar que es tracta d’un càlcul complex.

Res més lluny de la realitat. Calcular la pensió de jubilació és més fàcil del que sembla. Només cal conèixer algunes dades i seguir aquests tres passos.

Reunir les teves bases de cotització

El primer pas és reunir les bases de cotització de la teva vida laboral per saber quant has cotitzat. Però atenció: per al còmput de la pensió de jubilació, només es tenen en compte els últims anys de vida laboral.

Aquest període ha anat pujant progressivament des dels 16 anys el 2013 fins a arribar als 25 anys el 2022, de la forma següent:

 

 

 

movi-image-calcular-pension-jubilacion-tabla-1

 

 


 

El 2019, per exemple, comptaran per a la nostra jubilació les bases de cotització dels últims 264 mesos, el nombre de mesos que hi ha en 22 anys.

Com es pot aconseguir aquesta informació? Hi ha diverses maneres de conèixer les teves bases de cotització. Si ets un treballador assalariat, la més fàcil de totes és recórrer a la nòmina. Si ets autònom, pots consultar aquesta informació a l’informe de bases de cotització que ofereix la Seguretat Social.

Dividir pel nombre de mesos de còmput

Una vegada tinguem les bases de cotització dels mesos que s’utilitzen per al còmput de la pensió, només hem de sumar-les. El resultat es divideix entre el nombre de pagues que tindria una hipotètica pensió (14) i es multiplica pel nombre d’anys que formen part del còmput (22 anys o 308 pagues, en el cas del 2019). El resultat d’aquesta operació és el que es coneix com a base reguladora.

El motiu d’aquesta divisió és que, en sumar les bases de cotització, es tenen en compte 12 mesos a l’any, perquè la part proporcional de les pagues extra es troba prorratejada en la nòmina. No obstant això, el pensionista cobra 14 pagues a l’any.

Per exemple, la base reguladora d’un treballador que hagi cotitzat 1.500 € en els últims 22 anys seria de 1285,71 €. Però la base reguladora no és la pensió de jubilació del treballador. Encara falta un càlcul més.

Aplicar un percentatge d’ajust

L’últim càlcul consisteix a aplicar un percentatge d’ajust a la pensió de jubilació en funció del temps que el treballador hagi cotitzat.

Si compta amb 15 anys cotitzats, el treballador té dret a rebre el 50% de la base reguladora. A partir d’aquí, amb cada mes més cotitzat, la pensió anirà augmentant de manera progressiva amb els percentatges següents:

 

 

 

movi-image-calcular-pension-jubilacion-tabla-2

 

 


 

Encara que la taula sembli complexa, és senzilla de comprendre. Si un treballador es jubila el 2019 amb 15 anys cotitzats, li correspon el 50% de la base reguladora. Per cada mes de més que hagi treballat, augmentarà la seva pensió un 0,21% els 163 primers mesos i un 0,19% els 83 restants, fins a arribar al 100% de la pensió si acredita 35,5 anys cotitzats.

Per exemple, un treballador que tingui una base reguladora de 1.500 € que es jubila el 2019 amb 20 anys cotitzats tindrà dret a una pensió de 939 €, el 62,6% de la base reguladora. Aquest resultat es calcula de la manera següent:

  • Els 15 primers anys tindran dret al 50% de la base reguladora.
  • Els 60 mesos restants (5 anys que falten fins als 20 cotitzats), la pensió s’incrementa un 12,6%, fins al 62,6% de la base reguladora.

Una vegada fets aquests ajustos, ja podràs calcular la teva pensió de jubilació i així planificar el teu futur.

Fotografia d'Antoine Dautry a Unsplash
-Temes relacionats-
up