Així serà el consumidor postvacuna | EDE
movi-image-abc-consumidor-posvacuna-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Així serà el consumidor postvacuna

Wed Jun 30 08:17:06 CEST 2021

La immunització de la majoria de la població propiciarà una nova manera de viure i comprar

La irrupció de la COVID-19 ha suposat un abans i un després en la vida dels ciutadans. És un fet que la situació derivada de la pandèmia ha redefinit fins i tot la manera de consumir. La crisi ha desencadenat un profund canvi d'hàbits que va molt més enllà del que va provocar el confinament estricte del març del 2020. De fet, l'aparició de noves fites en l'evolució d'aquesta crisi sanitària ha exercit i seguirà exercint la seva pròpia influència en el consum. Un exemple d'això és la successió d'onades de contagis, que ha afectat considerablement la confiança dels consumidors.

Tot i que‌ ‌potser‌‌‌ ‌la‌ ‌fita‌ ‌més‌ ‌influent‌ ‌estigui‌ ‌sent‌ ‌l’‌acceleració‌ ‌de‌ ‌la‌ ‌‌vacunació‌ ‌massiva‌ ‌de‌ ‌la‌ ‌població,‌ ‌especialment‌ ‌per‌ ‌les seves ‌ ‌implicacions‌ ‌de‌ ‌futur.‌ ‌No‌ ‌en‌ ‌va,‌ ‌el‌ ‌75 %‌ ‌dels‌ ‌‌ ‌espanyols‌ ‌considera‌ ‌que‌ ‌la‌ ‌COVID-19‌ ‌deixarà‌ ‌d’‌ ‌impactar‌ ‌a‌ ‌ les seves‌ ‌vides‌ ‌quan‌ ‌la‌ ‌major‌ ‌part‌ ‌de‌ ‌la‌ ‌població‌ ‌estigui‌ ‌vacunada.‌ ‌Així‌ ‌ho‌ ‌revela‌ ‌l’‌estudi‌ ‌ ‌Future‌ Consumer‌ ‌Index:‌ ‌Deconstruyendo‌ ‌al‌ ‌consumidor‌ ‌en‌ ‌un‌ ‌entorno‌ ‌postvacuna‌,‌ ‌elaborat‌ ‌per‌ ‌EY-Parthenon‌ ‌a‌ ‌partir‌ ‌d’‌‌enquestes‌ ‌realitzades‌ ‌a‌ ‌consumidors‌ ‌espanyols.‌

Una vegada que la vacunació avanci i la majoria dels ciutadans estiguin immunitzats, els consumidors han d'adoptar una nova manera de comprar i gaudir del seu temps. L'estudi dona algunes pistes sobre com serà el consumidor en un entorn postvacuna.

La vacunació serà el requisit

L'informe revela, a més, fins a quin punt l'avanç de la vacunació pot arribar a influir en la manera en què els ciutadans consumeixen. De fet, la immunització de la majoria de la població és la fita que els consumidors més associen com el principi de la fi de l'impacte de la pandèmia sobre les seves vides.

Es tracta d'una circumstància que supera fins i tot la mateixa immunització: mentre que el 59 % dels enquestats afirmen que la malaltia deixarà d'impactar en el seu dia a dia des del moment en què es vacunin, el 72 % situa aquest moment quan la major part de la població hagi rebut les dosis de la vacuna que li corresponguin.

De fet, establir la vacunació prèvia com a requisit imprescindible per utilitzar certs serveis animaria molts ciutadans a gaudir-los amb més confiança. Segons l'estudi, la major part dels enquestats se sentirien més atrets per dur a terme certes activitats, com viatjar en avió (66 %) o en creuer (60 %) si estar vacunat fos obligatori per accedir-hi. Un plantejament que es repeteix a l'hora d'anar a la perruqueria (62 %), al gimnàs (60 %) o al cinema (60 %), entre d'altres.

Aquesta percepció s'alinea amb algunes iniciatives com l'aprovació del passaport sanitari, recentment aprovat per la Unió Europea i que facilitarà els viatges dins del territori comunitari per contribuir a la reactivació de l'economia.

Tornada a ‘l'antiga normalitat' o un esforç per aconseguir una 'nova existència'?

Una de les grans incògnites que es plantegen els ciutadans i les empreses té a veure amb el moment en què tot tornarà a ser igual que abans. Quan podran dir que el seu estil de vida és similar al que tenien abans que es desencadenés la pandèmia, si és que aquesta situació es dona algun dia. De fet, el 74 % dels enquestats manifesten que la COVID-19 ha canviat significativament la forma en què viuen i fins al 57 % pensa que la seva vida no tornarà a ‘l'antiga normalitat'.

L'estudi indica que determinades millores en l'evolució de la pandèmia, com la baixada en el nombre de casos acumulats o l'avanç de la vacunació, de moment no tenen una gran influència en la comoditat que senten els ciutadans a l’hora de dur a terme certs actes de consum. De fet, la major part dels espanyols declaren que continuaran sentint-se incòmodes en activitats que es realitzen en espais tancats i amb escassa distància social.

Aquest factor pot explicar per què gran part dels enquestats assenyalen que trigaran encara mesos o fins i tot anys a tornar a sentir-se còmodes viatjant per vacances (71 %) o per feina (65 %), així com en el seu compromís amb les seves activitats d’oci (65 %) o en l'ús que fan dels locals de restauració com restaurants, pubs i bars (63 %). A l'altre costat de la balança se situen activitats com anar a comprar o accedir a serveis financers, que ja han tornat a la normalitat o s'espera que succeeixi en qüestió de dies o setmanes.

El 72 % dels espanyols consideren que la COVID-19 deixarà d'impactar en les seves vides quan la majoria de la població estigui vacunada

El més important és fer un canvi de mentalitat

Els canvis en les preferències i els comportaments de consum a llarg termini s'alineen amb una certa acceleració en la conscienciació dels consumidors amb temes socials i mediambientals. Un fenomen que s'està observant al llarg de la pandèmia. Conceptes com la sostenibilitat dels productes, el seu origen natural i fins i tot geogràfic pesen cada vegada més en les decisions de compra dels espanyols. Fins a tal punt és així que molts consumidors estan disposats a pagar més per adquirir els productes més beneficiosos per al consumidor i el seu entorn.

Així ho revela l'informe d’EY-Parthenon: fins al 40 % dels consumidors estarien disposats a pagar un extra per productes locals i reduir menjar empaquetat per raons mediambientals. Percentatge molt més gran en comparació amb el del 2019. Així mateix, el 29 % pagaria una prima per adquirir productes d'alta qualitat; el 22 % ho faria per béns i serveis més sostenibles, i el 19 % ho faria per sumar productes orgànics al cistell de la compra.

Altres tendències que criden l'atenció en aquest sentit tenen a veure amb la confiança. Fins al 18 % dels consumidors abonarien una mica més de diners per comprar marques en què confien i el 15 % ho faria per utilitzar minoristes que mereixin el seu crèdit.

Només el temps confirmarà si totes aquestes percepcions es transformen en realitat en un escenari de consum postvacuna. El que sembla acreditat és que la manera en què els ciutadans consumeixen experimentarà canvis a llarg termini l'evolució dels quals no convé perdre de vista.

Una aposta per l'estalvi

L’estalvi és una de les conseqüències que ha portat la pandèmia sobre els hàbits dels consumidors i que més influència pot tenir en un escenari postvacuna. De fet, els estudis apunten que el 68 % està intentant estalviar més que en el passat. La taxa d'estalvi dels espanyols va batre un rècord històric el 2020 fins a situar-se en un 14,8 %, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Pot interessar-te: Menys despeses i més estalvi: es mantindrà aquesta tendència el 2021?

Es tracta d'un comportament que augmentarà la disponibilitat de recursos per destinar al consum una vegada que la confiança augmenti gràcies a l'avanç en el procés de vacunació. No obstant això, els ciutadans no semblen disposats a invertir en un consum impulsiu: fins al 64 % manifesten que la pandèmia els ha fet pensar més en com gastar els seus diners. El futur va cap a un consum més responsable.

 

Fotografia de CDC a Unsplash
-Temes relacionats-
up