Així viatjaran els espanyols aquest estiu | EDE
movi-image-lainformacion-viajar-espanoles-verano-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Així viatjaran els espanyols aquest estiu

Thu Jul 15 08:19:45 CEST 2021

Amb l'avanç del procés de vacunació i la fi de moltes de les restriccions, el sector turístic mira aquest estiu amb optimisme i les esperances posades en el turista nacional i en la progressiva reactivació de les visites internacionals

Tot i que les previsions segueixen lluny de les xifres prèvies a la crisi sanitària —aquest any el sector turístic nacional espera facturar un 50 % menys que el 2019, segons Exceltur—, hi ha certs factors que permeten albirar una millora respecte a l'any passat, en gran part a causa del ritme en el procés de vacunació nacional i internacional, la disminució en el nombre de contagis a les diferents comunitats autònomes i als països de l'entorn proper, i l'estabilització del sector, que ha tingut més temps per adaptar-se i garantir la seguretat dels viatgers.

El turisme nacional s'ha convertit en el principal suport del sector turístic a Espanya; de cara a l'estiu, també segons estimacions d'Exceltur, s'espera que aquests viatges tinguin una taxa de reactivació del 90 % respecte a les xifres prèvies a l'esclat de la pandèmia.

El repunt del turisme nacional anima la recuperació del sector

Segons l'estudi What & Why elaborat per Ipsos, el 81 % dels espanyols té clar el destí a on viatjar: planeja viatjar únicament dins de les fronteres del país, mentre que un 18 % busca combinar alguna escapada nacional amb una destinació estrangera.

A més, el 73 % es decanta pel turisme de platja, una xifra molt més gran que els que opten per una escapada a alguna ciutat, un 33 %. Pel que fa als motius: el 57 % dels espanyols destaca com a principal al·licient de les seves vacances el descans i la desconnexió de la vida quotidiana.

Pot interessar-te: El turisme es prepara per a la recuperació

 

«Viatges càpsula» i seguretat

Salutdistància social i llibertat. Són els tres factors que destaquen des de CESAE Business & Tourism School com a determinants a l'hora de seleccionar l'estada per a les vacances d'aquest any.

En aquest sentit, des d’Airbnb destaquen un augment de la demanda en el lloguer d'allotjaments complets, cosa que limita la interacció amb persones desconegudes, i localitzats a llocs poc massificats, com ara «cases en arbres, graners o cúpules geodèsiques, que desplaçaran els apartaments tradicionals». Els anomenats «viatges càpsula», en què només s’interactua amb familiars o amics, segueixen sent els favorits segons aquesta plataforma.

La seguretat s'ha convertit en un criteri determinant: segons xifres de Weekendesk, el 50 % del temps invertit en la cerca de vacances es destina avui a analitzar les mesures sanitàries amb què compten els allotjaments, fet que reflecteix el canvi de mentalitat que s'ha produït en els viatgers per la crisi sanitària.

La flexibilitat en les reserves com a requisit

L'augment de la incertesa durant aquest últim any i mig ha determinat una altra de les grans exigències dels turistes: la flexibilitat. Davant dels viatges reservats amb molta antelació, com era habitual abans de la pandèmia, en l'actualitat les reserves d'última hora han guanyat importància, amb una mitjana de reserva d'entre sis i 15 dies abans del viatge, segons Weekendesk.

A més, aquest portal de reserves online destaca com a un dels grans valors l'existència de polítiques de cancel·lació àmplies, que permetin fer canvis o cancel·lacions fins a l'últim moment en cas que ocorri algun imprevist. Hosteltur també insisteix en aquest punt: la facilitat en la cancel·lació i el reemborsament té aquest any una importància similar entre els viatges a altres factors com el del preu. 

Staycation: les destinacions domèstiques guanyen terreny

78 quilòmetres. Aquesta és la distància mitjana que recorreran els espanyols en les seves escapades durant aquest estiu, segons Weekendesk, que calcula que un 30 % dels turistes nacionals viatjarà a destinacions més properes a les seves llars que en anys anteriors. El terme staycation (que es podria traduir com «vacances a prop de casa») se situa com a tendència, promogut en part per la necessitat de desconnexió en un context marcat pel desig d'estalviar davant la incertesa generada per la COVID-19.

Aquesta inclinació afavoreix, en gran part, les zones rurals, la costa i les ciutats més petites. Segons Airbnb, enfront de la popularitat el 2019 de ciutats com ara París, Londres, Madrid o Lisboa, el 2021 creix la demanda de llocs com ara Xàbia (Alacant), Sant Sebastià (País Basc), Barbate (Cadis), Còrdova o Cadaqués (Girona).

Pot interessar-te: Operació «salvar» l'estiu: així es prepara Espanya

En aquest escenari, la sostenibilitat no només s'ha mantingut com una tendència del sector turístic, sinó que s'ha vist impulsada després de l'esclat de la pandèmia. Segons dades de Weekendesk, les reserves en hotels nacionals i ecosostenibles han augmentat un 237 % des de començaments de 2021 respecte a l'any anterior. 

Certificat COVID Digital de la UE: un gran pas per al turisme

El passat 14 de juny, la Unió Europea (UE) va donar llum verda definitiva al Certificat COVID Digital de la UE, que facilitarà la mobilitat dins de les fronteres europees durant els mesos vinents.

Aquest document s'emet de forma gratuïta per les autoritats nacionals i permet al titular acreditar que ha rebut la vacuna, que té un resultat negatiu recent en una prova de diagnòstic —tant de PCR com d'antígens— o que té anticossos.

Aquest certificat, que s'emetrà en forma de codi QR, pot portar-se tant de forma electrònica en un dispositiu com imprès, i entrarà en vigor a partir de l'1 de juliol a la majoria dels països de la UE, encara que a Espanya ja es pot sol·licitar. Aquest document, vàlid per als 27 estats membre, Islàndia i Liechtenstein, és el primer gran pas cap a l'obertura del turisme internacional, que espera recuperar-se progressivament fins a normalitzar-se de cara a l'any vinent. 

 

Fotografia de Daniel Cabanas a Unsplash
-Temes relacionats-
up