matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Ajudes Europees
Ajuts a l’autoconsum de fonts renovables per a les pimes
Carmen Urraca, Directora de Fons Europeus de Banc Sabadell - Thu Feb 16 20:02:22 CET 2023
Compartir

Fins al 2026 es publicaran convocatòries per a la transició energètica de les empreses, propiciant un major compromís social.

La transició ecològica és un dels pilars fonamentals del fons europeu Next Generation EU. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol, a través del qual es canalitza la distribució dels ajuts europeus, publicarà fins al 2026 convocatòries per estendre l’ús de les energies renovables fomentant les instal·lacions d’autoconsum, ja que un dels objectius del Govern és accelerar el procés cap a un sistema energètic 100 % renovable en l’any 2050. La principal norma fins avui és el Reial decret 477/2021 per a la concessió directa d’ajuts a les comunitats autònomes per a l’execució de programes d’incentius lligats a l’autoconsum i l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable.

Algunes comunitats autònomes ja han publicat en els últims mesos convocatòries per repartir aquests ajuts, que seran vigents fins al 31 de desembre de 2023. Aquestes convocatòries s’adrecen a famílies, empreses i comunitats de veïns, amb l’objectiu principal d’aconseguir que redueixin la seva factura energètica. De fet, com assenyala Carmen Urraca, directora de Fons Europeus de Banc Sabadell, al webinar ‘Fons Next Generation EU: oportunitats per a l’autoconsum elèctric en l’empresa, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell, «és l’hora que les empreses es preparin per invertir en energia solar fotovoltaica, ja que assoliran un avantatge competitiu gràcies a l’oportunitat d’or del fons europeu Next Generation EU, que ofereix subvencions per a l’emmagatzematge».

Programes d’incentius

Aquest Reial decret preveu uns ajuts de 660 milions d’euros, ampliables a 1.320 milions, que es destinaran a instal·lacions d’autoconsum (fins a 900 milions d’euros), emmagatzematge (per sobre dels 200 milions) i climatització amb energies renovables (al voltant dels 200 milions). Recentment, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va confirmar l’ampliació en 505 milions d’euros del programa d’incentius a l’autoconsum, l’emmagatzematge energètic i les instal·lacions tèrmiques amb renovables; el rebran les comunitats autònomes d’Andalusia, Aragó, Illes Balears, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Comunitat de Madrid i País Basc.

Al voltant de 340 milions dels ajuts previstos es destinaran de manera directa a diferents programes d’incentius:

  • Autoconsum renovable per al sector serveis, que compta amb una dotació de 120 milions d’euros (100 milions d’euros per a autoconsum i 20 milions per a emmagatzematge).
  • Autoconsum renovable per a altres sectors, que disposarà de 175 milions d’euros (150 milions d’euros per a autoconsum i 25 milions per a emmagatzematge).
  • Incorporació d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum renovable que ja existeixen, amb una dotació de 45 milions d’euros.
  • Promoció d’autoconsum renovable al sector residencial, a les administracions públiques i al tercer sector, que sumarà 215 milions d’euros (200 milions d’euros per a autoconsum i 15 milions per a emmagatzematge).
  • Emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum renovable ja existents al sector residencial, a les administracions públiques i al tercer sector, que comptarà amb 5 milions d’euros.
  • Instal·lacions renovables tèrmiques al sector residencial, amb un volum d’ajuts de 100 milions d’euros.

També es posaran en marxa programes de subvenció directa als costos de l’edificació d’una instal·lació fotovoltaica, que van des del 15 % per a les grans empreses fins al 45 % per a les microempreses. Les empreses mitjanes gaudiran d’una subvenció del 25 %. En el cas de l’emmagatzematge, les subvencions als costos seran del 45 % per a les grans empreses, del 55 % per a les empreses mitjanes i del 65 % per a les microempreses.

Urraca indica que aquestes convocatòries aniran per concurrència simple, és a dir, per ordre de presentació de sol·licituds, i són especialment útils per a les companyies en aquests moments per dos motius: «Per l’increment del cost de l’energia i perquè, a través d’aquests ajuts, s’impulsarà la transformació cap a la sostenibilitat».

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Beneficis per a les empreses

Segons Delia Rebollo, cap de Producte Empreses Smart Solar a Iberdrola, en el mateix webinar, invertir en autoconsum elèctric permet a una empresa «reduir els seus costos energètics i millorar la seva competitivitat, impulsant la transició espanyola cap a una economia descarbonitzada». A més, una major aposta per la sostenibilitat energètica incrementa la responsabilitat social corporativa (RSC), millora la reputació d’una empresa i la protegeix contra les fluctuacions en el preu de l’energia.

Tanmateix, per estar tan ben preparades com sigui possible davant d’aquestes convocatòries i accedir als ajuts europeus, el paper de l’assessorament és clau. Per això, és fonamental comptar amb un expert, com ara el gestor del banc, que ofereix informació, assessorament professional i acompanyament a les empreses, i els aporta tranquil·litat i certesa per beneficiar-se d’aquests fons de la millor manera possible.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Compartir


Link
matricula-

Descubreix les ajudes europees que impulsaran el teu negoci

El nostre equip t’acompanya pas a pas per identificar les millors ajudes per a tu i perquè la gestió i la tramitació siguin més senzilles.

Coneix-ne més sobre els Fons Next Generation EUConeix-ne més sobre els Fons Next Generation EU