Allò que Apple i Netflix ens han ensenyat sobre com es pot superar una crisi | EDE
movi-image-lavanguardia-apple-netflix-crisis-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

Allò que Apple i Netflix ens han ensenyat sobre com es pot superar una crisi

Mon Aug 10 09:16:37 CEST 2020

Els gegants tecnològics es mantenen atents al que passa en el seu sector (i arreu del món), saben adaptar-se als canvis i són capaços d’impulsar idees tan creatives com arriscades

Davant d’una crisi com l’actual: creativitat, innovació i valentia. Aquestes són tres de les grans bases de les empreses per planificar la seva estratègia, però també per encarar el present i afrontar els reptes. En temps de canvis, tots necessitem prendre nous rumbs i ser enginyosos per progressar. Una lliçó que coneixen Apple i Netflix, dos gegants tecnològics que han aconseguit romandre en el camí de l’èxit adaptant-se a diferents entorns amb altes dosis de talent.

Ambdues empreses són una constant de creativitat i idees bones, és a dir, aplicables. Tal com explica Simón Lee, director general de Península, al podcast de Banc Sabadell, creativitat i innovació van del bracet: “La creativitat empresarial és la capacitat de generar idees per part de tota la companyia i la seva cadena de valor, de tots els qui hi participen i de la seva aportació a la societat. Totes aquestes idees van enfocades cap a la creació de nous productes i serveis o cap a la millora dels que ja s’ofereixen. Això és la innovació”.

“Una enorme tolerància a assumir riscos i ser conscients de l’entorn en el qual s’opera; això últim és summament important”. SIMÓN LEE, expert en innovació

 

Augmentar l’enginy i amplificar els sentits

Per a Lee, totes dues empreses són com “un vaixell que no té clara la destinació final, però sí el rumb o les petites correccions que farà durant el viatge”. “Netflix no sabia que acabaria sent una plataforma de streaming o no preveia que acabaria sent una productora de continguts. Quan Steve Jobs va idear l’iPod, dubto molt que sabés que un iPhone estava en camí. Però, a partir d’aquesta base, va anar construint a poc a poc”, analitza Lee al podcast de Banc Sabadell.

 

 

Els canvis i la incertesa també formen part del viatge empresarial. Així els enfoca Enrique Cordón, director de Recerca i Internet de Difusión y Audiencias. “Els canvis sempre són promoguts per estats crítics en què se’ns posa a prova i se’ns requereix augmentar l’enginy, amplificar els sentits i focalitzar el problema. Aquest canvi ens pot agradar o no, i aquí rau la capacitat d’adaptar-se o acomodar-se a aquestes noves regles de joc”, assegura.

Valor per modificar els seus models de negoci

Les dues tecnològiques “estan molt preparades per al canvi des del punt de vista organitzatiu i cultural”, assegura Cordón. “La meva sensació era la de formar part d’una enorme corporació, però amb l’agilitat d’una empresa emergent (start-up). Sense burocràcies innecessàries i amb enormes dosis d’eficiència”, diu. Lee, expert en innovació oberta que insisteix que, davant el canvi, “cal tenir els sentits ben actius, veure què passa en altres sectors i en el món on vius i prendre decisions per a aquests petits canvis de rumb”.

Tant Apple com Netflix han arriscat en els seus models de negoci. “Una empresa que fabricava ordinadors va passar a fer un reproductor de música amb la idea de vendre també aquesta música per després entrar en la indústria del mòbil, quan ja hi havia grans jugadors com Nokia. En el cas de Netflix, que no deixava de ser un videoclub a través de correu postal, es va adaptar al que va suposar Internet, però va fer un pas més cap a la producció de continguts com a fet diferencial respecte a la seva competència”, explica Cordón.

“Els canvis sempre són promoguts per estats crítics on se’ns posa a prova i se’ns requereix augmentar l’enginy, amplificar els sentits i focalitzar el problema.” ENRIQUE CORDÓN, especialista en Internet

Dels errors també se n’aprèn

Amb l’usuari al centre, Apple va canviar la nostra manera de comunicar-nos, i Netflix, la de mirar sèries i cinema. Però totes dues han viscut fracassos. Llavors, la clau no és què han de fer les empreses si s’equivoquen, sinó què han de fer si no n’aprenen. “Com va dir el filòsof Eric Hoffer, ‘els qui estiguin oberts a l’aprenentatge esdevindran els amos del món. I els qui creuen que ho saben tot estaran molt ben equipats per a un món que ja no existeix’”, diu Lee al podcast de Banc Sabadell.

Cordón insisteix en una estratègia compartida: “Una enorme tolerància a assumir riscos i ser conscients de l’entorn en el qual s’opera; això últim és summament important”, afirma. Per a aquests experts, d’Apple i Netflix en podem extreure lliçons, com ara “observar què passa en el món exterior per adaptar-lo al teu negoci i saber quines direccions cal seguir per romandre en el sistema”, remarca Lee. Una actitud que Cordón tradueix com a “adaptabilitat, risc i consciència del terreny de joc”. Prenguem-ne nota per al nostre èxit.

 

Fotografia d'Angelo Pantazis a Unsplash
-Temes relacionats-
up