Allò que Google pot fer per la meva empresa | EDE
movi-image-elmundo-google-hacer-mi-empresa-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Allò que Google pot fer per la meva empresa

Tue Dec 03 12:35:35 CET 2019

Aconseguir un bon posicionament natural del teu negoci dins de la xarxa implica l’ús de les diverses eines gratuïtes i de les múltiples solucions que ens ofereix aquest cercador d’Internet. També pots pagar per paraules o anuncis, si el teu pressupost preveu invertir en publicitat digital. Coneix les opcions que t’ofereix Google.

Muntar la teva pròpia empresa o negoci és un pas de gegant en el terreny professional. A l’era d’Internet, ser present a la xarxa i destacar sobre els altres negocis pot significar el triomf o el fracàs de la teva aventura empresarial. Hi ha molts cercadors, però n’hi ha un en el qual t’interessa estar molt especialment: Google.

“A Espanya, el nivell de penetració de Google és de més d’un 85 % respecte a altres cercadors, de tal manera que això simplifica la gestió de l’estratègia de posicionament natural que hem de dur a terme. Així, al nostre país és recomanable centrar-se només en Google. Un negoci que no està a Google, sens dubte, dona una imatge de deixadesa, de no existir”, assegura Jaime Fernández de la Puente-Campano, expert en màrqueting digital i cofundador de Guudjob.

Google té totes les respostes i, per això, quan tenim qualsevol pregunta anem al cercador. Però no n’hi ha prou de ser present a qualsevol lloc, sinó que hem de destacar a la seva primera pàgina i, com més amunt, millor. “Està demostrat que sortir a la primera pàgina de Google, davant una paraula clau concreta, ajuda a generar confiança, a augmentar la notorietat i a generar el record de marca”, explica l’expert.

Aquest objectiu el podem aconseguir per mitjà del posicionament de pagament/publicitari o SEM (Search Engine Marketing). “Es pot aconseguir pagant paraules clau, de manera que estarem construint sobre la nostra estratègia de venda en model de pagament CPC (cost per clic), un mètode de pagament d’anuncis en el qual només es paga quan l’usuari fa clic sobre el teu anunci o bàner”, afegeix. Una segona opció és el posicionament orgànic/natural o SEO (Search Engine Optimization), és a dir, aconseguir aparèixer en aquesta privilegiada primera pàgina de Google sense haver de pagar un cost directe publicitari per cada visita, sinó pagar només perquè som molt rellevants o populars. “Si el que volem és treballar posicionament de lideratge de marca prestigiosa en una indústria o sector, l’ideal és estar a les primeres posicions i contribuir, d’aquesta manera, a construir la nostra marca”, matisa Jaime Fernández de la Puente-Campano.

Google avalua centenars de senyals de tots els llocs web per determinar quins són els que donen una resposta més bona a la cerca que hem fet, amb l’objectiu que tinguem la millor experiència possible i trobem el que desitgem d’una manera ràpida i fàcil. Un lloc web optimitzat correctament per a SEO té més possibilitats d’aparèixer a les primeres posicions dels resultats orgànics.

Són moltes les eines que Google ofereix per aconseguir el posicionament natural de la teva empresa, la majoria de les quals estan allotjades a Think With Google. A més a més, moltes et poden ajudar en la fase anterior del llançament del teu negoci. Aconseguir aquest primer posicionament i mantenir-lo són reptes igual d’importants.

Com més, millor

“Entre les meves preferides hi ha Google Trends. Està demostrat que hi ha una relació directa entre el volum de cerques d’un producte, una marca o un servei i la intenció de comprar-lo. Així, aquesta eina ens ajudarà a detectar si les cerques d’aquesta keyword o paraula clau estan en tendència creixent o decreixent. Sens dubte, una oportunitat per detectar oportunitats de negoci complementàries”, sosté el cofundador i director de màrqueting de Guudjob.

L’objectiu de Google és clar: ordenar les dades del món. I eines com ara Google Public Data Explorer ens permeten generar gràfics de dades extretes de les principals fonts estadístiques públiques del món. Tot en un sol lloc. “Per exemple, vols llançar una empresa de llibres de text per a l’alumnat de secundària? Amb aquesta eina podràs detectar el nivell de despesa per estudiant de cada govern del món i la seva evolució. Potser el teu negoci digital no ha de començar a Espanya, sinó en un país africà. Deixa que Google t’ho digui”, apunta Jaime Fernández de la Puente-Campano.

Tota empresa ha de tenir un públic objectiu (target) clar i, un cop l’hagis definit, eines com ara Consumer Barometer et permetran conèixer els hàbits digitals d’usuaris arreu del món. Aquesta informació és clau per poder desenvolupar el teu pla de màrqueting.

Google Keyword Planner, l’eina d’anàlisi de paraules clau, t’ajudarà a detectar què busca la gent, quantes vegades ho i des d’on ho fa. No cal que només la utilitzis per iniciar campanyes pagades de compra de keywords, sinó que també et pot servir per obtenir una radiografia ideal del que es busca en un mercat. “Amb aquesta informació podràs establir un pla de continguts i optimització de les teves pàgines per sortir a les primeres posicions davant d’aquestes cerques. És el que s’anomena SEO o posicionament natural a Google”, puntualitza l’expert en màrqueting digital.

Avui dia, les cerques a Google a través del mòbil superen a les cerques fetes des de l’ordinador. Per això, Test My Site t’ajuda a optimitzar el teu web en variables clau com ara la velocitat de càrrega i l’optimització per a mòbil. És una eina molt útil.

 

 

 

 

movi-image-elmundo-google-hacer-mi-empresa-2

 

 

 


 

Google My Business, que no falti

Google My Business s’ha convertit en un genèric de construcció de confiança per als consumidors, sobretot en sectors com ara el retail i l’hostaleria, i ha arribat a prendre protagonisme a eines com TripAdvisor i Yelp. El teu negoci ha d’estar aquí per facilitar la vida dels teus consumidors. “Informar-los de la teva adreça permet que et valorin amb review sobre els teus serveis, fet que genera confiança. També indica els teus horaris d’obertura i moltes coses més. Aquesta eina està vinculada a Google Maps; de fet, els mapes de Google cada vegada tenen més presència en qualsevol cerca, de manera que has d’optimitzar el teu geomarketing en aquestes eines”, aconsella Jaime Fernández de la Puente-Campano.

Google és el rei de les eines i les anteriors es completen amb d’altres com ara Google Analytics (per al mesurament d’audiència al teu web), Google AdSense (per mostrar anunciants de Google a la teva pàgina, generant un ingrés extra) i YouTube (que et permet llançar anuncis quan es vegin els teus vídeos, compartint un percentatge dels beneficis que generin). Però si hi ha una eina genial per pensar en gran és Market Finder. “Google té un dels millors traductors del món, i això, juntament amb el fet que és el cercador més important del món, et pot orientar sobre en quin mercat s’està buscant més la teva paraula clau i on hi ha menys competència de publicitat a Google. Potser estàs venent un producte en línia a Espanya, però resulta que a Anglaterra hi ha més mercat i menys competència per invertir en publicitat a Google. Bingo!”, explica el cofundador i director de màrqueting de Guudjob.

Els anuncis de pagament, una solució rendible

Si vols aconseguir encara més visibilitat, els anuncis de Google et poden ajudar. Si en el SEO l’objectiu és aconseguir resultats orgànics, en el SEM es busca obtenir més visibilitat mitjançant campanyes d’anuncis de pagament. És a dir, anunciar els productes o serveis del nostre web a Google per aconseguir els nostres objectius. A través de la que és la disciplina de màrqueting digital més important, seleccionem unes paraules de cerca i hi licitem. “Compte, licitem, de manera que tu decideixes en quina posició vols sortir. Les primeres posicions són més cares, per descomptat. Aquesta disciplina del màrqueting digital és la que actualment ofereix una rendibilitat més bona. L’impacte és pull, és a dir, un client ha buscat de manera proactiva el teu producte o servei, amb la qual cosa hi ha més possibilitats que et compri. Sens dubte, és per on cal començar en qualsevol negoci que vulgui invertir en publicitat digital. Tota la gestió es fa per mitjà de l’eina ja comentada Google Keyword Planner”, detalla l’expert.

I si vols fer un pas més enllà del SEM (pull), amb Google Display Network podràs comprar publicitat en un model de pagament CPC, però recorda que el model és push, la qual cosa vol dir que estàs impactant en un possible client que no t’està buscant. És a dir, en l’impacte pull el client busca el teu producte o servei en concret, mentre que en el model push s’ofereixen els serveis a un públic objectiu que no ho ha sol·licitat.

Per acabar, com que els negocis s’han d’adaptar constantment i escoltar el seu públic objectiu, cal fer estudis sobre el que s’anomena buyer persona, que és com el perfil perfecte del client potencial, una representació aproximada del client final que es genera sobre una base que inclou dades com ara el comportament, les necessitats i les motivacions. Aquestes dades ens ajuden a conèixer més el client i saber què requereix quant a productes o serveis.

“Google ens ofereix eines de pagament, com, per exemple, Google Consumer Survey, amb la qual, després d’una segmentació segons el sexe, l’edat, la classe social o la localització, podem llançar algunes preguntes concretes a aquest target i conèixer millor el nostre públic. Aquestes enquestes es llancen als entorns de Google i només has de pagar per resposta donada. Si tens dubtes, amb aquesta eina pots preguntar al teu públic per molt pocs diners”, conclou Jaime Fernández de la Puente-Campano.

Un cop s’han definit els objectius a l’empresa i s’han analitzat les opcions possibles pel que fa a les eines en línia que Google ens ofereix per encertar en la nostra estratègia, només falta posar-nos a la feina. Esbrina quins són les que s’adapten millor a les teves necessitats i comença ja la teva aventura empresarial.

Fotografies d'Edho Pratama i Webaroo a Unsplash
-Temes relacionats-
up