Amancio Ortega, lliçons apreses de l'espanyol més ric | EDE
movi-image-forbes-amancio-ortega-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
5 min del teu temps

Amancio Ortega, lliçons apreses de l'espanyol més ric

Thu Nov 05 12:47:59 CET 2020

El fundador d'Inditex compta amb la sisena fortuna més important del món, amb 55.000 milions de dòlars. Quin és el secret del seu èxit?

La carrera empresarial d'Amancio Ortega ha anat creixent des dels seus inicis, igual que el seu patrimoni, i l'ha portat a situar-se en alguna ocasió com l'home més ric del planeta, segons la Llista Forbes.

L'octubre de 2015 Ortega va ser de forma momentània l'home amb la fortuna més gran del món, i el setembre de 2016 va recuperar aquesta posició gràcies a una revaloració de les accions d'Inditex.

En l'actualitat, i des de fa anys, és l'home més ric d'Espanya. A més, segons les últimes dades de Forbes, compta amb la sisena fortuna més gran del món.

Tot això gràcies a l'esforç que hi ha darrere del que va néixer com una petita empresa tèxtil que ha crescut fins a esdevenir una de les companyies més grans de distribució de moda al món: Inditex.

De Confeccions GOA a Inditex

Era l'any 63 quan Amancio Ortega i la seva dona començaven la seva activitat a la Corunya. Confeccions GOA iniciava el seu camí en un modest taller, en el qual es confeccionaven vestits i bates de dona per a la seva distribució. En deu anys, la plantilla va passar a estar formada per 500 persones.

El 1975, després de dotze anys dedicats a la fabricació tèxtil, l'empresari va obrir la seva primera botiga Zara a la Corunya. Al cap de dos anys va establir la seu de la companyia al municipi corunyès d'Arteixo i va construir les fàbriques GOA i Samlor en aquesta localitat.

L'èxit de Zara es va palpar des dels primers anys del seu llançament. La marca va començar a créixer a escala nacional i el 1983 ja disposava de nou botigues en algunes de les zones comercials més prestigioses de les principals ciutats espanyoles. Dos anys després es va fundar Inditex com l'empresa holding del grup.

El client com a eix central

El model de negoci de Zara situa el consumidor al centre de les decisions (també conegut com a customer centric), l'acosta a les seves preferències i li ofereix moda a preus assequibles.

El client és el punt central en el dia a dia, fins al punt que arriba a ser el creador de tendències, en comptes de ser el dissenyador qui imposa una forma de vestir.

L'objectiu d'Inditex és donar al consumidor el que vol, satisfer els seus desitjos i les seves demandes, escoltant els seus gustos, les seves opinions i necessitats. I així ho ha demostrat durant els seus més de cinquanta anys d'història.

Una vegada que la companyia ha identificat el que busca el client, se li ha de proporcionar més ràpid que els seus competidors, de manera que la velocitat es converteix en un important avantatge competitiu per al negoci.

Aquesta política empresarial ha fet que Inditex es converteixi en un imperi tèxtil que opera en més de dos-cents mercats. I és que la companyia ha dut a terme una estratègia d'internacionalització definida i conservadora que li ha permès experimentar una important expansió des dels seus inicis.

Ràpid creixement

Inditex es funda com l'empresa holding del grup el 1985, any en què també es van crear les bases d'un sistema de distribució que complia amb les exigències del mercat i s'adaptava a un ritme de creixement molt ràpid.

Tres anys després es va iniciar l'expansió internacional amb l'obertura de la seva primera botiga Zara a Porto (Portugal). Les següents van ser les de Nova York (EUA) el 1989, París (França) el 1990, ciutat de Mèxic (Mèxic) el 1992 i Atenes (Grècia) el 1993.

Més tard, la presència d'Inditex arribaria a Bèlgica i Suècia (1994), Malta (1995), Xipre (1996), Noruega i Israel (1997); Argentina, Emirats Àrabs Units, Japó, Kuwait, Líban, Regne Unit, Turquia i Veneçuela (1998); Alemanya, Aràbia Saudita, Bahrain, Brasil, Canadà, Xile, Holanda, Polònia i Uruguai (1999); Andorra, Àustria, Dinamarca i Qatar (2000); El Salvador, Finlàndia, República Dominicana, Singapur i Suïssa (2002); i Eslovàquia, Eslovènia, Malàisia i Rússia (2003).

La multinacional espanyola va arribar a les dues mil botigues amb la seva obertura a Hong Kong el 2004, i aquell any va sumar la presència a cinquanta-sis mercats.

El 2006 va arribar a la Xina, Sèrbia i Tunísia. Dos anys després, el grup va implantar la seva primera botiga ecoeficient Zara a Atenes i va obrir la seva botiga quatre mil a Tòquio (Japó), de manera que va aconseguir els setanta-tres mercats. El 2011, la multinacional ja estava posicionada en vuitanta-dos mercats.

El 2012 la seva botiga ecoeficient d'Oxford Street a Londres (Regne Unit) es va convertir en la número sis mil del grup, i tres anys més tard la botiga Zara de Hawaii (EUA) va ser la número set mil de la companyia.

Aquest mateix any va obrir botigues físiques per primera vegada en cinc nous mercats i va començar a operar per Internet en vuit noves regions.

Aposta per la digitalització

Zara Home va esdevenir la primera marca de la companyia a vendre a través d'internet el 2007, i el 2010 li va arribar el torn a Zara. La firma va començar a operar online al setembre, i quan va acabar l'any ja venia a través d'aquest canal en setze mercats europeus.

El 2011, amb el nomenament de Pablo Isla com a president, totes les marques operaven a través d'internet i Zara va començar a vendre online als EUA i al Japó.

Des de llavors, Inditex ha continuat amb l'expansió del seu model de botiga integrat (online i física), l'accés a nous mercats, les botigues flagship i la reforma dels establiments ja existents.

Fa tot just dos anys, es va accelerar l’expansió online de les seves marques. Zara va llançar la seva botiga global a internet a 106 mercats en què la cadena no tenia botiga física.

El 2019 els punts de venda d'Inditex van arribar als dos-cents dos mercats, amb presència física a noranta-sis d'ells i plataformes online pròpies integrades en seixanta-sis mercats.

Vuit marques

Durant la dècada dels noranta i principis del segle XXI, Inditex va incloure en la seva cartera noves marques que es van afegir a Zara: Pull&Bear i Massimo Dutti (1991), Bershka (1998), Stradivarius (1999), Oysho (2001), Zara Home (2003) i Uterqüe (2008).

La creació d'aquestes firmes és el reflex, un cop més, del paper rellevant que té el client per a Inditex. A través d'elles aconsegueix arribar a diferents públics, cosa que li permet estar present en importants nínxols de mercat.

Però aquesta ràpida capacitat de reacció d'Inditex per detectar els gustos dels seus clients i els canvis en les tendències de moda, crear dissenys concordes amb aquests gustos i tendències i col·locar-los a les seves botigues no seria possible sense una cadena de producció eficaç i un brillant subministrament 'limitat 'de peces de roba.

Per a Ortega, la innovació és una obligació. Renovar i perfeccionar tots els processos de fabricació, les instal·lacions o les imatges de les marques ha estat fonamental en reeixit model de negoci de l'empresari.

El 1984 la companyia va inaugurar el seu primer centre logístic. Per a això, l'empresari va invertir en instal·lacions d'última generació, amb una superfície de 10.000 m2 a Arteixo

Amb el nou segle van arribar les reformes: Inditex va construir les seves noves oficines a Arteixo. Aquesta nova seu es va projectar amb l'objectiu d'afavorir el seu creixement ràpid. I també va crear centres logístics a Saragossa (Aragó) el 2002, a Meco (Madrid) i a Lleó (Castella i Lleó) el 2007 i a Palafolls (Catalunya) el 2009.

Així mateix, Inditex va inaugurar el 2012 un innovador centre de distribució a Tordera (Catalunya), el primer de la seva classe a Espanya en haver rebut la certificació mediambiental LEED Or.

Discreció i transparència

L'empresari manté una relació distant amb els mitjans de comunicació i es caracteritza per ser un líder reservat, tímid i gelós de la seva intimitat. No obstant això, la discreció no és incompatible amb la transparència.

El 2001 Inditex va desfilar pel parquet espanyol, va desenvolupar el seu Codi de Conducta de Fabricants i Proveïdors, i es va unir al Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

A més, la diversitat, la igualtat i la solidaritat han cobrat importància en els últims anys. El 2002 va començar amb el seu programa d'inclusió social 'for&from', que afavoreix la integració laboral de persones amb discapacitat en botigues creades ad hoc.

El 2007 va signar el seu conveni marc amb la federació internacional de sindicats IndustriALL Global Union per reforçar els drets laborals dels treballadors de la cadena de subministrament.

De la mateixa manera, els seus treballadors són part fonamental del negoci. Per això, el 2015 Inditex va repartir 37,4 milions d'euros entre els seus 78.000 empleats, després de tancar el primer tram del seu Pla Extraordinari de Participació dels Empleats.

Clara visió en clau sostenible

Inditex va presentar el 2006 el seu Pla Estratègic Mediambiental, que va néixer amb l'objectiu d'assegurar que totes les seves operacions fossin mediambientalment sostenibles. Aquesta política l'ha mantingut en el temps i durant els anys següents va continuar centrant part dels seus esforços a ser una companyia sostenible.

Així doncs, el 2010 va arribar el seu nou Pla Estratègic Mediambiental 2011-2015 i el 2013 es va convertir en una de les cinc companyies a signar l'Acord sobre Seguretat dels Edificis a la Indústria Tèxtil de Bangla Desh (Accord).

El 2014 el nou centre logístic a Cabanillas (Guadalajara) va començar la seva activitat i va obtenir també la certificació mediambiental LEED Or. Aquest mateix any va començar a operar el seu nou Centre Tecnològic.

El 2016 Inditex va ser reconeguda com a líder sectorial a l'índex de sostenibilitat Dow Jones Sustainability Index (DJSI) i va encapçalar la classificació Detox Catwalk de Greenpeace pel seu compromís amb l'abocament zero de substàncies químiques perilloses.

També va reforçar el seu acord amb la federació internacional de sindicats IndustriALL i va llançar el seu nou Pla Estratègic Mediambiental 2016-2020.

En l'àmbit comercial, entre moltes altres iniciatives, el 2017 va destacar l'ampliació de les col·leccions més sostenibles Join Life de Zara i l'extensió de la iniciativa a les firmes Massimo Dutti i Oysho.

A més, fa dos anys va ampliar la seva seu central d'Arteixo (la Corunya, Espanya), i hi va incorporar nous espais de treball per a diferents departaments i nous serveis per als empleats.

En l'actualitat, Inditex continua amb la transformació digital i sostenible de la companyia, repte estratègic fixat en els últims anys i que ha portat a una renovació gairebé completa de la superfície comercial, i a la incorporació de tecnologia avançada en tots els eixos del model.

Amancio Ortega, un empresari de referència

L'empresari, a més de moure’s en el sector tèxtil, també és un dels inversors immobiliaris més actius del país. La gestió d’aquests afers es fa a través de Pontegadea, que reuneix un petit grup de gestors que s'encarreguen d'ordenar i donar sortida als diners que cada any entren en forma de dividends i arriben a les mans d'Amancio Ortega.

A més, l’any 2001 es va crear la Fundació Amancio Ortega amb l'objectiu de contribuir a un model de societat que ofereixi les mateixes oportunitats a tots els que en formen part.

L'organisme, que treballa en l'educació i el benestar social, el 2019 va fer una inversió social de 95,5 milions d'euros, i aquest 2020 ha destacat per la seva important tasca en la lluita contra la COVID-19.

Sens dubte, Amancio Ortega és un executiu de referència que ha creat un imperi tèxtil amb la incorporació de bones pràctiques empresarials al llarg dels anys. Però, quin és el secret de l'èxit de l'empresari? Sens dubte, perseverança, aposta per la innovació i optimisme empresarial.

Fotografia de Content Pixie a Pexels
-Temes relacionats-
up