Aquestes són les tendències tecnològiques que canviaran la forma de viure, treballar i consumir el 2021 | EDE
movi-image-elpais-tendencias-tecnologicas-consumir-2021-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Aquestes són les tendències tecnològiques que canviaran la forma de viure, treballar i consumir el 2021

Thu Jul 01 12:06:17 CEST 2021

Aquestes són les tendències tecnològiques que canviaran la forma de viure, treballar i consumir el 2021

El futur va arribar de cop el 2020: mentre la població es confinava per la COVID-19, les seves tasques del dia a dia van haver d'adaptar-se a l'entorn tecnològic a través de la implantació del teletreball, l’educació en línia, la telemedicina i fins i tot la pràctica d'esport a distància, l'impuls del comerç electrònic i l'emmagatzematge compartit de documents al núvol o cloud. "La transformació digital s'ha accelerat entre 6 i 10 anys", afirma Óscar Fuente, director i fundador de l’IEBS Business School.

Avui es preveu la consolidació de les tendències que van revolucionar el mercat l'any passat i que fomenten l'ús de la tecnologia com a eina per relacionar-se amb empleats i consumidors. "Afecten organitzacions de totes les mides i tots els sectors", afirma Héctor Ibarra, managing director de l'empresa de solucions digitals Fjord, de la consultoria Accenture.

Ibarra és un dels responsables de l'anàlisi Fjord Trends 2021, d'Accenture, un document elaborat per una xarxa de més de 2.000 professionals en 40 ciutats de tot el món que resumeix les tendències que les companyies explotaran durant aquest any.

"A Fjord treballem habitualment amb grans corporacions, però també tenim start-ups i clients més petits", afegeix Ibarra, que liderarà el webinar Fjord Trends 2021: les tendències més disruptives en l'àmbit empresarial i tecnològic. S'hi repassaran les oportunitats que tenen les companyies en aquest moment atípic en què la crisi sanitària encara és present, però que comença a albirar-se una sortida gràcies a l'avanç en el procés de vacunació. Cap a on miren les empreses?

El contacte amb els clients serà més digital

Els experts d'Accenture han posat nom a aquest trasllat massiu d'activitats al món digital pel qual les llars es van convertir en oficines, escoles i gimnasos. El denominen desplaçament col·lectiu, un canvi que també es reflecteix en el fet que molts ciutadans prefereixen habitatges més amplis. Aquest fenomen també ha provocat que les persones ara prefereixin una interacció més digital, molt més segura que el contacte físic.

"Les empreses necessitaran noves solucions per oferir experiències fora dels espais físics on, fins fa poc, interactuaven marques i clients", detalla l'informe. Per això sorgeixen les classes i, fins i tot, les sessions d'entrenament i les compres virtuals. La pàgina web del centre comercial i galeria d'art K11 a Xangai permet als ciutadans xinesos navegar pel catàleg de 46 botigues de marques diferents a través de WeChat, el servei de missatgeria del país asiàtic que inclou trucades gratuïtes, xarxes socials i un sistema de pagament en línia.

Provar productes a distància va guanyant protagonisme gràcies a la realitat virtual i a la realitat augmentada. MAC Cosmetics, la multinacional del maquillatge, fa servir aquesta última tecnologia perquè els compradors experimentin els seus articles. Ho fa a través d'una aplicació que converteix la pantalla del dispositiu mòbil en un mirall on es mostra l'efecte del cosmètic sobre la imatge del client.

Un altre exemple d'innovació és l’atenció mèdica que ha apostat per les cites virtuals, a través de videotrucades i per missatges de text o WhatsApp. Telefónica ha desenvolupat Movistar Salud, que permet que el pacient sigui atès a través d'una aplicació mòbil o del web. El servei, disponible les 24 hores, inclou la possibilitat de prescriure analítiques i altres proves i d'emetre receptes mèdiques privades.

Surt a la llum l'enginy de les empreses

La innovació no depèn únicament de la tecnologia, sinó que també és resultat de l'enginy, expliquen els experts d'Accenture. Després de l'esclat de la pandèmia, les organitzacions es van trobar amb el repte d'atreure més clients utilitzant les seves eines. "Hi ha variables que no podem controlar, però sí que podem educar les organitzacions a pensar en el context dels usuaris i entendre l'experiència que se’ls proporciona. Ara més que mai, les empreses han de pivotar davant les noves necessitats i crear productes i serveis que compleixin el seu propòsit de marca i convertir-se en un negoci de l'experiència", argumenten.

Nike, l'empresa de roba esportiva líder al món, ha potenciat la interacció amb els clients oferint-los la creació dels seus propis models de vambes a partir d'uns dissenys bàsics al seu web. "Les empreses i les persones s'han adaptat a formes de treballar, produir i oferir serveis diferents en temps rècord", afirma Jordi Damià, professor d'Estratègia a l’EADA Business School.

Negocis al núvol

El núvol no és més que un munt d'ordinadors interconnectats i situats en una fortalesa anomenada centre de dades. S'hi emmagatzema la informació del correu electrònic, les fotografies i moltes altres dades com les contrasenyes, a més de programes informàtics. Aquesta eina ha estat essencial per al funcionament de molts negocis durant la pandèmia, ja que ha permès compartir informació amb diverses persones alhora.

"Des que es va començar a teletreballar, aquelles empreses que ja feien servir el núvol van poder reaccionar ràpidament i avançar davant la incertesa", comenta Fuente. Durant aquest 2021, el seu ús serà primordial. Sobretot en les empreses més petites, per allotjar les seves aplicacions d'ofimàtica (fulls de càlcul o processadors de text) i de gestió de la comptabilitat, facturació electrònica i els seus sistemes de seguretat informàtica, que majoritàriament s'ofereixen a través del núvol, expliquen des de la Confederació Espanyola d'Associacions de Joves Empresaris (Ceaje), formada per 21.000 companyies capitanejades per emprenedors menors de 41 anys.

Les noves plataformes s'obren pas

L'informe d'Accenture reflecteix que abans de la crisi sanitària moltes marques havien traslladat la seva publicitat a les xarxes socials i que amb la pandèmia aquesta tendència ha guanyat encara més força. Les empreses, però també els artistes i fins i tot els polítics, han trobat en aquestes plataformes una manera immediata i propera de transmetre els seus missatges. A Twitch, una xarxa social dissenyada per a les retransmissions en directe, s'han celebrat trobades amb polítics i artistes. S'ha fet cèlebre perquè els gamers (jugadors de videojocs) hi comparteixen les seves partides amb l'audiència, composta majoritàriament per diversos milions d'usuaris d'entre 13 i 34 anys.

Precisament els jocs en línia també s'han convertit en espais per a la promoció. Als Estats Units, el partit demòcrata va promoure, en les últimes eleccions presidencials, el vot per als seus candidats Joe Biden i Kamala Harris a través del videojoc Animal Crossing: New Horizons, per a la consola Nintendo Switch. En aquest joc, els jugadors converteixen illes desertes en comunitats plenes d'animals amb aparença humana. Allà, el Partit Demòcrata en va construir una on els jugadors accedien a molta informació de l'ara president dels Estats Units.

S'enforteix la necessitat de la ciberseguretat

"La seguretat informàtica comença a ser una prioritat per a les organitzacions a mesura que s'adapten a la nova realitat", afirma Fuente. La migració de tots els processos de les pimes a eines digitals augmenta la necessitat de comptar amb més seguretat informàtica. Les conseqüències de patir un ciberatac són particularment severes per a aquest segment, ja sigui per la pèrdua de reputació o pels costos que implica, comenten des de la CEAJE. "Més de la meitat no aconsegueix recuperar-se després de ser víctimes d'un ciberatac", afegeixen aquests experts. Davant d'aquesta perspectiva, els serveis de protecció a la xarxa guanyaran terreny. Es preveu que el mercat a Espanya sobrepassi els 1.324 milions d'euros el 2021, un 8,1 % més que el 2020 d'acord amb la consultoria tecnològica IDC.

Fins on arribarà el teletreball?

"L’oficina no està morta, però ara moltes organitzacions l'estan redefinint", reflecteix l'informe d'Accenture. "Cal suposar que en el futur no hi haurà una solució única per a tots els casos", anuncia el document. Les organitzacions estudien diferents opcions per localitzar les seves plantilles. I el que queda clar és que l'oficina es convertirà, segons els experts que han elaborat l'informe, en un espai comú on es col·labori amb companys i clients.

Les companyies més grans, per exemple, apostaran pels models híbrids entre la presencialitat i el teletreball. Segons IDC, en els dos anys vinents, el 60 % de les grans empreses espanyoles haurà adoptat un model flexible en un entorn col·laboratiu que navegui entre el virtual i el físic. A les petites i mitjanes empreses la incidència ha estat escassa: només el 23,8 % de les pimes espanyoles han adoptat aquesta forma de treball en remot, segons una anàlisi de Sage. A més, un 15 % preveu continuar amb aquesta tendència un cop acabi la crisi sanitària.

L'avenç del comerç electrònic

Tot i que ja estava guanyant adeptes aquests últims anys, la pandèmia ha impulsat el comerç electrònic. 7 de cada 10 internautes compren en línia a Espanya, d'acord amb l’Estudio Anual de e-Commerce 2020, elaborat per IAB Spain, l'associació de la publicitat i la comunicació digital a Espanya. El que es tradueix en 22,5 milions d'espanyols d'entre 16 i 70 anys que adquireixen productes online de forma habitual. "És el mètode de compra preferit pels consumidors i ja no només entre els millennials —que tenen entre 24 i 39 anys—, sinó per a tots els públics", conclou Fuente.

 

Fotografia de Julia M Cameron a Pexels
-Temes relacionats-
up