Aquests són els llocs de treball més demandats en aquesta nova realitat | EDE
movi-image-empleos-demandados-nueva-realidad-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Aquests són els llocs de treball més demandats en aquesta nova realitat

Fri Feb 19 12:05:46 CET 2021

Analista de dades, desenvolupador d'intel·ligència artificial, enginyer, expert en computació en núvol, especialista en temes socioculturals, dissenyador de productes, professional del marketing i gestor de vendes i continguts són els llocs de treball que més interès estan generant amb la pandèmia

El World Economic Forum (WEF), la institució que va crear i que gestiona la cimera de Davos —on es congreguen no només autoritats governamentals, empresarials i financeres, sinó també els líders socials més influents del món— acaba de revelar el seu informe anual sobre les tendències laborals que regiran el cicle de negocis post-COVID-19. El seu Future of Jobs Report 2020 és un repàs nítid a la situació conjuntural dels mercats laborals. A la seva tercera edició, dibuixa el mapa de les demandes laborals i professionals que predominaran en el procés de transformació en què està sumit el sector privat de tot el planeta. Amb aquesta reconversió fulgurant, que s'ha accelerat durant la pandèmia, el focus se situa en la digitalització, la restauració de les cadenes de valor i els canvis estructurals que requerirà a les seves organitzacions internes el repte de la Revolució Industrial 4.0, la sostenibilitat i les noves preferències del consum.

Saadia Zahidi, directora gerent del WEF i responsable del Centre per a la Nova Economia, assenyala cinc factors que s'han de tenir en compte per obtenir una visió panoràmica d'aquests canvis que afectaran irremeiablement les plantilles de treball de les societats mercantils. El primer, que la força laboral a tot el món s'està automatitzant més ràpidament del previst, fet que desplaçarà més de 85 milions de llocs de treball en els pròxims cinc anys. L'automatització, en tàndem amb la COVID-19, ha generat una doble disrupció per als treballadors. El 43 % de les empreses asseguren que reduirà les seves plantilles per la integració tecnològica, el 41 % que ampliarà la seva cota contractual a professionals especialitzats i el 34 % que acabarà expandint el nombre de treballadors per efecte de la digitalització. 

Pot interessar-te: Captar talent digital: només una de cada sis ofertes de treball troba el perfil capacitat

La robotització crearà uns 97 milions de llocs de treball en els pròxims cinc anys

En el primer lustre d'aquesta dècada es produirà un equilibri igualitari entre màquines i empleats. La segona lectura de Zahidi augura que la robotització crearà uns 97 milions de llocs de treball nous. El viratge dels models productius portarà transformacions reguladores, econòmiques i tecnològiques, entre les quals esmenta expressament la intel·ligència artificial (IA), que faran irrompre una renovada demanda de carreres. No només tècniques, sinó també relacionades amb els mitjans socials, la gestió i els continguts (content writing). Les professions emergents s'ajustaran a les necessitats de l'economia i dels treballs verds i als requeriments de la IA i de les dades (Big Data). Així com als nous rols de l'enginyeria, la computació en núvol o el desenvolupament de productes. «Tindrà una especial importància la interacció professional amb els designis de la nova economia», assenyala l’informe esmentat, on la fidelització del client o consumidor exigirà coneixements de marketing, experiència en vendes i creativitat de continguts; és a dir, persones amb talent i habilitat per manejar-se des de diferents òrbites.  

 

 

movi-image-empleos-demandados-nueva-realidad-grafico

 


 

La tercera visió estratègica de Zahidi diu que, el 2025, el pensament analític, la flexibilitat i la creativitat dominaran l'escenari laboral. Tot això combinat amb fórmules d'autogestió, d’aprenentatge actiu i de resistència i tolerància a situacions d'estrès, perquè les empreses necessitaran professionals amb una visió crítica, capacitat d'anàlisi i facilitat per resoldre problemes, com adverteixen LinkedIn i Coursera, les firmes col·laboradores del WEF en aquest informe. 

Pot interessar-te: L'autoaprenentatge intencional com a avantatge competitiu en qualsevol carrera professional

En quart terme, la directora gerent del WEF se centra en la competitivitat, que reclamarà habilitats i coneixements de més intensitat i la participació del sector públic, amb incentius i inversions formatives i acadèmiques —del sistema educatiu en general— per atendre l'avenç de la demanda laboral del futur immediat. I, finalment, acceptar i assumir que el teletreball ha vingut per quedar-se: el 84 % dels empresaris ja han incorporat la digitalització de la feina en remot, encara que només el 44 % dels empleats ho veu com una opció potencial.  

Les professions amb millors oportunitats    

La part central de les professions que es sol·licitaran després de la pandèmia parteix d'un estudi de camp de LinkedIn. La xarxa social per a professionals per antonomàsia enumera les que, segons la seva plataforma, obtenen més oportunitats en el trànsit cap al proper cicle de negocis. Una llista que encapçalen els analistes de dades i els desenvolupadors d'IA. Els segueixen les diverses especialitats d'enginyeries, els gestors de computació en núvol, un ampli grup que defineix com a People and Culture (on s'inclouen les habilitats creatives i de content writing, encara que també experts familiaritzats amb els projectes socioculturals als qui la política de responsabilitat social corporativa presta cada vegada més atenció), professionals capaços de desenvolupar productes i serveis, marketing i, finalment, vendes, on incorpora també els subministradors de continguts. Addicionalment, l'estudi inclou la demanda laboral futura en dos segments vitals en el pròxim lustre: els serveis sanitaris i els projectes verds, amb un ranking professional molt similar al de la resta de sectors i indústries productives.               

L'informe revela que aquests set clusters professionals —Big Data i IA, serveis sanitaris, els vinculats a l'economia verda, enginyers i experts en computació en núvol, especialistes en continguts socioculturals, desenvolupadors de productes, gestors de vendes, marketing i continguts— seran, de manera conjunta, els que acaparin la major part de les demandes laborals en el trienni actual 2021-2023; en concret —diu el WEF—, els esperen 6,1 milions de llocs de treball i oportunitats professionals en aquests tres anys.    

Fotografia de Daniel Gregoire a Unsplash
-Temes relacionats-
up