Aquests són els sectors que han vist una oportunitat en la crisi | EDE
movi-image-eleconomista-sectores-oportunidad-crisis-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Aquests són els sectors que han vist una oportunitat en la crisi

Fri Dec 04 12:31:41 CET 2020

La inversió temàtica posa el focus en tendències globals a llarg termini: de la salut a la ciberseguretat passant pels 'eSports'

«Hi ha un nou ordre econòmic i social que ha generat grans oportunitats en sectors com la salut, la biotecnologia, l'educació, la ciberseguretat, les solucions tecnològiques que ajuden les empreses a digitalitzar-se ràpidament o la mobilitat». Són paraules de Miguel Vicente, fundador d’Antai Venture Builder, Wallapop, Justbell i president de la Barcelona Tech City.

La participació d'aquest expert en el podcast de Banc Sabadell, Megatendències: les inversions amb més potencial en la «nova normalitat», permet dibuixar quines són les indústries que estan creixent i obtenint beneficis en un període de crisi sanitària i econòmica com la provocada per la pandèmia de la COVID-19. Aquestes oportunitats, com el mateix Vicente assenyala, «són aquí per quedar-se, ja que el que ha fet la pandèmia és accelerar-les. És un gran moment per emprendre i per invertir en aquests sectors. El que he après d'altres crisis és que es canvia la cadena de valor i que es poden inventar models de negoci que abans no existien».

Escolta el podcast de Banc Sabadell i descobreix quines són les megatendències amb més potencial d'inversió:

 

Referent a això, encara que la crisi sanitària està centrant pràcticament tota l'atenció, hi ha canvis estructurals que estaven tenint lloc i que no s'han paralitzat; ans al contrari. És el cas del creixement de la població, el canvi climàtic, l'escassetat de recursos, la digitalització de l'entorn laboral... De fet, la pandèmia ha provocat que s'impulsi la recerca de solucions per fer front a alguns d'aquests grans reptes i això genera finestres atractives per a l'inversor.

Pot interessar-te: Quines són les inversions amb més potencial en la «nova normalitat»?


La inversió temàtica: una oportunitat

«La inversió temàtica és una estratègia d'inversió amb el focus posat en tendències globals a llarg termini. Es tracta de sectors o activitats que s'aprofiten de la notable capacitat de l'enginy humà per innovar i abordar els desequilibris del nostre món i creen oportunitats d'inversió evidents de cara als propers anys», explica Javier Rúa, expert de l'àrea de Direcció d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell.

Precisament, com a gran preocupació en aquests moments, la salut és un dels sectors que més se n’està beneficiant, una tendència que s'espera que continuï. Més enllà de la cursa per trobar una vacuna per fer front al coronavirus, aquesta indústria es veu impactada per grans canvis demogràfics com l'augment de la classe mitjana en els països emergents, els canvis d'hàbits o el progressiu envelliment de la població i l'increment de la longevitat. Un dels factors més positius que presenta aquest sector és que la seva demanda és inelàstica, és a dir, no cau tot i la situació macroeconòmica.

Dins del sector salut ha destacat enormement la telemedicina, l'ús de la qual s'ha revelat especialment útil no només per l'agilització dels processos, sinó perquè els pacients, independentment de la seva ubicació, tenen l'oportunitat d'accedir als millors professionals, cosa especialment sensible a les zones rurals o a les que pateixen de despoblació.

Pot interessar-te: Telemedicina: com ha evolucionat amb la COVID-19?


Un món més connectat

Una altra de les indústries que sens dubte s'ha vist accelerada arran de la pandèmia és la digitalització. Com recorda Miguel Vicente, «el que ens ha portat la COVID-19 és una digitalització en tres mesos equivalent a la que haguéssim tingut en quatre o cinc anys dins de la revolució tecnològica que estem vivint. La consultoria McKinsey assenyala que la penetració online i tecnològica a les llars americanes s'ha doblat en sis mesos».

L'ús de la tecnologia ha permès impulsar models de negoci que optimitzen costos i que generen noves fonts d'ingressos. En aquest sentit, el 48 % de les empreses enquestades per Sage en el seu últim estudi afirmen que invertiran en digitalització com a part de la seva estratègia empresarial per adaptar-se a la «nova normalitat». De la mateixa manera, la tecnologia es considera la prioritat número u quan es tracta d'impulsar el creixement a llarg termini. «L'ecosistema tecnològic permet generar ocupació amb més valor afegit, captar talent internacional i que el coneixement es transformi en negocis», exposa Miguel Vicente.

«En un moment en què els hàbits i les necessitats han canviat per complet, és imprescindible comptar amb les eines que facin possible que tot continuï el seu curs (teletreball, plataformes online per estar connectats, mitjans de pagament electrònics, etc.). En conjunt, innovacions tecnològiques que convergeixen en la intel·ligència artificial (IA), el data mining i l'internet de les coses (IoT, per les sigles en anglès) impulsaran canvis disruptius», remarca Javier Rúa.

Segons un informe de PwC, la IA i l’automatització suposaran el 2030 al voltant del 14 % del producte interior brut (PIB) mundial, uns 15 bilions de dòlars, mentre que el Fòrum Econòmic Mundial estima que aquesta tecnologia permetrà a les grans economies mundials duplicar les seves taxes anuals de creixement durant els propers 15 anys.

Referent a això, un dels reptes que ha portat la digitalització ha estat la seguretat. Tant és així que, segons Kaspersky, el 71 % de les companyies tenen previst augmentar les seves inversions en seguretat durant els propers tres anys. Independentment de la mida de l'empresa, aquest increment es deu principalment als avenços en la infraestructura informàtica, cada vegada més complexa, i a la necessitat d'ampliar els coneixements dels empleats davant la consolidació del teletreball com a mètode preferible en el context actual de pandèmia.

A més, el desenvolupament i la implantació de les xarxes 5G també suposarà un gran desafiament en aquesta matèria i una gran oportunitat d'inversió. Com expliquen a Check Point, aquestes aplicacions abracen els vehicles autònoms, la telemedicina, l'agricultura intel·ligent i, per descomptat, àmbits com el de les finances personals. Aquesta tecnologia permetrà connectar desenes de milers de milions de dispositius a través de la 5G.

No obstant això, el món totalment connectat que promet aquesta tecnologia també ofereix als delinqüents i als pirates informàtics infinites oportunitats per llançar atacs cibernètics i causar danys. Per tant, la seguretat és una de les principals preocupacions de les empreses i els governs, i això converteix aquesta temàtica en un valor estable en els cicles econòmics.

Tecnologia d'entreteniment

Els períodes de confinament i de restriccions en la mobilitat, que s'estan tornant a produir com a conseqüència de la coneguda com a segona onada, també han impulsat l'atractiu de la indústria de l'entreteniment online.

És el cas de les plataformes de streaming. Segons Digital TV Research, els ingressos globals per sèries de televisió i pel·lícules online podrien duplicar-se entre el 2019 i el 2025, passant dels 83.000 milions als 167.000 milions de dòlars. Només aquest any, l'augment arribarà als gairebé 16.000 milions de dòlars. Sobre això, a Robeco assenyalen que «ha augmentat l'emancipació dels consumidors o, el que és el mateix, és poc probable que aquests clients tornin als seus hàbits tradicionals de consum audiovisual en un futur pròxim. L'efecte inercial positiu creat per l'augment de la base d'usuaris, que permet a les plataformes continuar incorporant contingut exclusiu gràcies al fet que generen més ingressos mensuals per les subscripcions, també es manté intacte».

A més, els eSports també han protagonitzat un gran creixement. Segons la consultoria Newzoo, els eSports acumulen una audiència global de més de 450 milions de persones. La previsió és que en dos anys es facturin prop de 3.000 milions de dòlars gràcies als patrocinis, a la compra de drets i, entre altres coses, a la professionalització de les lligues. La creació a Espanya de la Federació Espanyola de Jugadors de Videojocs i Esports (FEJUVES) és representativa de l'auge que està experimentant aquesta indústria.

«Els canvis culturals i de patrons en el consum s'han accelerat i els continuaran duent a terme les companyies disruptives provinents de sectors tradicionals, que aposten per la revolució tecnològica i la sostenibilitat. En aquest sentit, la digitalització, la robòtica, el sector biotecnològic o la sostenibilitat poden ser algunes de les opcions d'inversió que sortiran reforçades d'aquesta crisi», afirma Javier Rúa.

Fotografia de Bud Nug a Unsplash
-Temes relacionats-
up