Arriba la 5G, l'empenta digital que propiciarà negocis i clients superconnectats | EDE
movi-image-5g-empuje-pymes-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Arriba la 5G, l'empenta digital que propiciarà negocis i clients superconnectats

Mon Jul 19 14:06:03 CEST 2021

La 5G ja és aquí i suposarà una profunda transformació, un salt qualitatiu, i quantitatiu, en qüestió de connectivitat. La seva implantació impactarà directament en la societat, l'economia i les empreses

Les empreses tenen en la tecnologia 5G el perfecte revulsiu per accelerar els seus processos de transformació digital. Cristina Gallego, doctora en Organització d'Empreses i professora a l’EAE Business School, assenyala al Podcast de Banc de Sabadell el sector agrari, el de la salut, el de la construcció i el de les manufactures com els que més poden beneficiar-se d'aquesta tecnologia, "sectors diferents amb necessitats específiques, però que comparteixen reptes i afany de superació i per als quals la 5G significarà un gran avanç".

La tecnologia 5G potenciarà la connexió entre objectes sense que sigui necessària la intervenció de les persones i suposarà que els negocis i els clients estiguin més connectats. Tots els dispositius interactuant alhora incrementarà l'habilitat per detectar els canvis que es produeixen en l'entorn i oferir solucions en temps real.

 

La cinquena generació de xarxes mòbils permetrà aconseguir-ho sense pèrdua de velocitat ni increment de la latència en desenvolupar l’Internet de les Coses (IoT per les seves sigles en anglès). Un tipus de connectivitat que constituirà una fita en la capacitat de control de les empreses. A més, tot això generarà un nou patró de relació i d'interacció amb els clients, els empleats, els proveïdors i amb altres parts interessades.

Quins beneficis té, la 5G?

La tecnologia 5G revolucionarà sectors com el ramader, en què el monitoratge biomètric i la geolocalització ajudaran a fer que els animals estiguin sempre controlats. Gallego assenyala que "es pot aprofitar per conèixer on són i tenir-los monitorats, permetent comptar amb un inventari de recursos i processos més eficients". Altres àmbits on aquesta tecnologia tindrà un gran impacte són el de la salut; el de la indústria aplicada a les plantes de producció, el de la domòtica o el del desenvolupament de les smart cities.

 

"La tecnologia 5G ajudarà les pimes a tenir experiències basades en marketing predictiu, en IA i en realitat augmentada, eines que permetran incrementar les seves vendes", Gallego, EAE Business School

 

Tota aquesta implantació de la 5G ajudarà les empreses a tenir experiències basades en marketing predictiu, en intel·ligència artificial (IA) i en realitat augmentada, eines que permetran incrementar les seves vendes. "Una autopista d'informació entre tots els processos de l'empresa: interns, externs, amb clients i amb proveïdors que millorarà i optimitzarà tot el que té a veure amb les cadenes de subministrament i amb l'eficiència, la qual cosa redundarà a més en uns costos menors", explica Gallego.

Pot interessar-te: Espanya dona 'llum verda' a l'expansió de la banda ampla i la 5G

 

Principals desafiaments de la 5G

Alguns detractors de la 5G assenyalen que la seva implementació està associada a les grans urbs i pot ser una forma d'augmentar la bretxa amb l'Espanya deshabitada, el que derivaria en una nova forma de desequilibri. Gallego reconeix que el nivell de desenvolupament en diferents llocs no és el mateix, i que a més passa en l’àmbit empresarial. "No en tots els sectors està desenvolupada de la mateixa manera aquesta tecnologia i la major part del teixit empresarial nacional són pimes, que en la seva major part no són empreses tecnològiques".

No obstant això, Espanya és el cinquè país del món que més inverteix en IoT i hi ha plans específics en marxa per potenciar la seva implementació en zones rurals. L’agenda del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital contempla dotar de recursos a les zones on encara no ha arribat la 5G d'aquí al 2025.

 

"Necessitem experts en ciberseguretat, és un perfil que es demanarà cada vegada més i que serà clau en el desenvolupament de la 5G i de l'IoT", Gallego, EAE Business School

 

El mercat laboral necessitarà nodrir-se amb perfils adaptats perquè molts llocs tecnològics poden quedar sense cobrir per la falta de treballadors qualificats. Gallego creu necessari apostar per formar els joves amb més competències tecnològiques, "és cap on es dirigeix el mercat laboral i hi ha d'haver una connexió entre l'oferta i la demanda. Es tracta de millorar les seves competències perquè trobin un lloc de treball orientat a allò que el mercat està demandant".

La seguretat és clau

El nombre de ciberatacs s'ha incrementat un 300 % durant la pandèmia de la COVID-19 amb l'augment de les connexions en remot i el teletreball i per això la ciberseguretat serà clau en el desenvolupament futur de la 5G i de l'IoT. "Necessitem també experts en seguretat, un perfil que s’està demandant i que es demanarà encara més en els pròxims anys perquè serà clau en el desenvolupament de la 5G i de l'IoT", assenyala aquesta experta. De fet, segons dades del Consorci Internacional de Certificació de Seguretat de Sistemes d'Informació (ISC), Espanya té actualment 122.000 professionals en el sector de la seguretat informàtica, però necessita 29.000 persones més per cobrir la demanda. Això suposa una bretxa de talent del 24 %, el que el converteix en el sector amb millors perspectives laborals.

Pot interessar-te: Espanya, tercer país amb més risc de patir ciberatacs, amb un augment del 125 % l'any passat

 

 

Fotografia de Kelli McClintock a Unsplash
-Temes relacionats-
up