Arribar a acords entre inquilins i propietaris és possible | EDE
movi-image-llegar-acuerdos-inquilinos-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Arribar a acords entre inquilins i propietaris és possible

07/10/2019

Busquem un habitatge de lloguer i finalment descobrim aquell en què volem viure. Ara toca negociar. En aquesta posició es troben molts arrendadors, però també els arrendataris que busquen treure rendiment de la seva inversió prèvia. Com podem arribar a un acord en el preu del lloguer? Et donem algunes claus a l’hora de negociar.

Sobre la base de què estem negociant?

Abans de signar un contracte de lloguer, és important saber de quins serveis i condicions partim. Internet està inclòs? El preu del lloguer incorpora la quota de la comunitat, o es paga a part? I, en aquest cas, de quina quantitat parlem? Tenir clar què oferim com a arrendatari i què rebrem com a inquilins és imprescindible a l’hora de fer ofertes… o rebre-les.

Podríem, per exemple, excloure la línia telefònica del contracte per fer-nos-en càrrec com a inquilins. O tancar el gas per fer servir calefacció elèctrica i, amb el que l’amo s’estalvia de quota fixa, fer baixar el preu anual del lloguer. Com a inquilins, hem d’anar amb compte amb les descripcions ambigües. A més, tots aquests conceptes inclosos en el lloguer hauran d’aparèixer en el contracte.

Com està el lloguer a la zona?

Fer cerques locals sobre el preu del lloguer ens és molt útil si, com a arrendadors, descobrim que el lloguer mensual és una mica elevat. Pot servir-nos com a palanca a l’hora d’aconseguir millors condicions. També per no fer ofertes forassenyades que facin perdre el temps a totes dues parts.

Aquestes mateixes cerques serviran al propietari a l’hora de fixar un valor mínim de lloguer que es correspongui amb la demanda de la zona, i així no perdre un bon tracte. D’aquesta manera, podrà acceptar ofertes coherents d’inquilins quan sorgeixin, sobre la base del valor real de mercat.

En les negociacions hem de ser flexibles

En tota negociació, totes dues parts volen aconseguir el millor tracte possible, però cal fer-se a la idea que cedir en alguns punts ajuda a tancar un bon acord. Un preu tancat pot ser una barrera a l’hora de llogar la nostra propietat, i hi ha més factors a més del purament econòmic.

La durada del lloguer, el perfil econòmic de l’inquilí o l’estabilitat laboral són factors rellevants que ens donen més força a l’hora de negociar. Per exemple, un contracte llarg pot afavorir el propietari perquè li dona estabilitat i, per tant, pot servir-nos com a inquilins per aconseguir abaixar una mica el preu.

Si com a inquilins busquem un millor tracte, aportar dades sobre la nostra situació econòmica pot fer que l’amo es decanti per nosaltres en lloc de per un altre candidat, encara que exigim un preu més ajustat. La flexibilitat és important.

Negociar sobre el contracte, punt per punt

Si en el contracte no s’estableix cap durada, per llei és d’un any i quatre anys més de renovacions forçoses (tret que durant aquests anys alguna de les parts manifesti la decisió de posar fi al contracte). Després d’aquesta pròrroga forçosa, es produeix la renovació automàtica del contracte durant tres anys més. És el que es coneix com a pròrroga tàcita.

Malgrat això, la inclusió o no de clàusules que invalidin aquestes renovacions automàtiques (o que fixin la data de sortida dels inquilins) pot ser utilitzada com a factor de negociació. Com a inquilins, podem aconseguir un preu més baix si pactem una data de sortida que depengui d’una futura renegociació, potser perquè al propietari li interessa tenir la casa ocupada amb efecte immediat.

A més, hi ha clàusules que podrien extingir el contracte abans d’hora. Per exemple, que el propietari necessiti l’habitatge per fer-lo servir ell mateix. Incloure o no aquestes clàusules també pot negociar-se, i amb això apujar o abaixar el preu del lloguer i els seus serveis.

Arribar a un acord en el lloguer o compra de l’habitatge implica negociar i, per tant, haver de renunciar a algun dels punts inicials per poder guanyar-ne uns altres. És important destacar que, sense acord escrit, sempre tenim oportunitat de buscar una altra opció.
 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

-Temes relacionats-
up