Assegurances per a cotxes elèctrics: el sector s'adapta a l'impuls de la mobilitat sostenible | EDE
movi-image-seguros-coches-electricos-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Assegurances per a cotxes elèctrics: el sector s'adapta a l'impuls de la mobilitat sostenible

Mon Jul 05 10:23:43 CEST 2021

El sector assegurador jugarà un paper clau en el creixement d'aquest mercat i haurà de crear solucions que responguin a les necessitats d'uns clients cada vegada més interessats en noves formes de mobilitat

L’1,8 % dels 24,3 milions de turismes que circulen a Espanya són híbrids o elèctrics, segons l'últim informe de la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa). Però l'aposta creixent per una mobilitat més sostenible anticipa un canvi de tendència en nom d'una conducció més neta. "Tot i que el volum encara és poc significatiu, les previsions indiquen que les vendes de vehicles alternatius experimentaran un auge molt important gràcies a les normatives de reducció d'emissions que la Unió Europea (UE) ha anat aprovant", explica José Manuel Veiga, director d'Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances.

Europa vol convertir-se en el primer continent climàticament neutre el 2050. Amb l'objectiu de reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, Espanya ha aprovat recentment la seva primera Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Una de les fites és posar fi a la comercialització d'automòbils nous que emetin diòxid de carboni (CO2) el 2040 i prescindir-ne a les carreteres a mitjan segle. Tot això anirà acompanyat de nous plans de mobilitat finançats, en bona part, mitjançant el Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU.

Pot interessar-te: Mobilitat, habitatge i turisme: l'impacte sectorial del Fons de Recuperació Europeu

Espanya ha estat el segon país de la UE a rebre llum verda      de la Comissió Europea al seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). El país espera l'aterratge dels primers 9.000 milions d'euros en les pròximes setmanes, després de la llum verda dels ministres d'Economia i Finances de la UE. Segons el PRTR, Espanya destinarà un 40 % d'aquests fons a la transició ecològica, una xifra superior a l'objectiu marcat per la UE en el 37 %.

"Les ajudes del Govern poden contribuir al fet que Espanya es vagi equiparant al mercat europeu en l'adquisició de vehicles nets", Veiga, BanSabadell Assegurances

La suma estipulada per desenvolupar una mobilitat sostenible, segura i connectada ascendeix als 13.203 milions d'euros. Com a part d'aquesta agenda verda, l'Executiu ja ha posat en marxa el Pla Moves III, amb el qual pretén repartir ajudes directes per un total de 4.000 milions d'euros a la mobilitat sostenible. Amb ell, s'espera subvencionar amb fins a 9.000 euros la compra de furgonetes elèctriques i amb fins a 7.000 euros a l'adquisició de      vehicles nets. "Aquestes ajudes per part del Govern per adquirir vehicles de zero emissions poden contribuir al fet que Espanya es vagi equiparant al mercat europeu en l'adquisició de vehicles nets", afirma Veiga.

"El Pla espanyol permetrà desenvolupar un conjunt d'actuacions que garanteixin que hi hagi les infraestructures, les instal·lacions i els mecanismes necessaris per fabricar de manera autònoma i competitiva un vehicle elèctric i connectat complet", assegura aquest expert.

Pot interessar-te: Les claus de les noves ajudes per canviar de cotxe

Aquesta transformació es torna més necessària davant l'envellit parc de vehicles espanyol. Segons un informe recent de l'Associació Europea de Fabricants d'Automòbils (ACEA, per les seves sigles en anglès), l'antiguitat mitjana dels turismes a Espanya és de 12,7 anys, per sobre del 10,8 de mitjana europea i molt allunyat de països com ara Luxemburg, amb 6,4 anys.

Les asseguradores, una artèria imprescindible

Aquest canvi de paradigma està tenint un impacte progressiu en el consum d'automòbils no contaminants. Les matriculacions de vehicles electrificats, híbrids i de gas van triplicar les seves vendes el 2020 respecte a l'any anterior, arribant a una quota del 24 % del mercat, segons l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC), i tot això "en un període especialment dolent per a les matriculacions de vehicles a Espanya", assenyala Veiga.

"Davant d'aquest escenari, és previsible que si bé el mercat automobilístic espanyol segueix liderat pels vehicles de mecànica tèrmica, en un futur més sostenible i eficient s'acabaran imposant els vehicles nets", anticipa Veiga. Factors com ara l'experiència o la renda són claus en aquest aspecte. L'estudi d'Unespa evidència que els conductors més veterans o aquells que viuen a les ciutats amb major producte interior brut (PIB) són més propensos a adquirir aquest tipus de vehicles.  

"El mercat assegurador serà clau en aquesta aposta sostenible adaptant la seva cartera per oferir cobertures de qualitat adequades per a aquests vehicles", Veiga, BanSabadell Assegurances

En aquesta aposta per la mobilitat sostenible al sector assegurador veurà com la seva cartera de vehicles nets s'anirà incrementant any rere any. "És evident que els vehicles alternatius han arribat per quedar-se, i que cada vegada serà més habitual veure'ls circular per les carreteres, així que el mercat assegurador serà clau en aquesta aposta sostenible adaptant la seva cartera per oferir cobertures de qualitat adequades per a aquests vehicles", afirma Veiga.

Però, quines diferències existeixen a l'hora de contractar assegurances per a un cotxe elèctric pel que fa a un dièsel? L'assegurança de responsabilitat civil és imperativa per a tots dos, però els vehicles nets requereixen cobertures especials per la particularitat del seu engranatge. "La contractació d'una assegurança d'auto per a un vehicle alternatiu requereix tenir en compte una sèrie d'aspectes que influeixen en els riscos que poden córrer aquest tipus de vehicles i que, en conseqüència, tindran un efecte en la prima", apunta el director d’Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances.

Per minimitzar riscos, Veiga recomana posar l'atenció en dues cobertures clau: el robatori dels cables i dels endolls de càrrega, "elements essencials per al funcionament del vehicle i que tenen un cost elevat, i la sostracció pot produir-se, especialment, quan el cotxe està connectat al punt de recàrrega, sigui al garatge propi o en un espai públic"; i l'assistència en carretera adaptada a les necessitats especials d'aquests vehicles com pot ser la descàrrega de la bateria. "És important que la prestació del servei d'aquesta cobertura la facin vehicles equipats per recarregar un cotxe d'aquestes característiques in situ o amb      grues adaptades per a ser capaços de transportar aquests vehicles fins al punt de recàrrega que correspongui", puntualitza aquest expert. A més, per als vehicles elèctrics "el límit quilomètric no ha de tenir efecte en el remolc per falta de bateria", conclou.

 

Fotografia de Vlad Tchompalov a Unsplash
-Temes relacionats-
up