Àtics, la nova tendència en l’era post-COVID-19 | EDE
movi-aticos-tendencia-covid-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Àtics, la nova tendència en l’era post-COVID-19

Mon Dec 28 12:41:08 CET 2020

Es tracta d’un dels productes immobiliaris més cobejats per la seva exclusivitat i per la intimitat que ofereixen

Els últims mesos, la demanda d’àtics ha augmentat. Són els pisos més desitjats dels edificis i els que primer se solen vendre, un gran reclam per a futurs propietaris i inversors.

Pot interessar-te: La rendibilitat a la inversió immobiliària: què cal tenir en compte?

Viure en un àtic no només ofereix millors vistes, sinó també més privacitat. A més, aquests immobles molt sovint tenen terrassa, un espai exterior cada vegada més buscat tant a les grans ciutats com a les localitats més petites, sobretot després de les restriccions declarades arran de la pandèmia de la COVID-19.

El canvi del concepte de llar

En el Podcast de Banc Sabadell, Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Barcelona, reconeix que la pandèmia ha impulsat canvis en el comportament humà, amb un impacte important en tots els actius immobiliaris. “Estem treballant de manera diferent, ens estem divertint de manera diferent, estem comprant de manera diferent (…). Per als actors immobiliaris, és un dels reptes més grans que hem hagut d’afrontar”, assenyala.

 

D’acord amb les dades d’Idealista, a Espanya el 7,9% dels pisos són interiors. En algunes ciutats, com Madrid, aquest percentatge augmenta fins al 20%. Això implica que durant els mesos de restriccions més dures a causa de la COVID-19, els veïns d’un de cada cinc llars de la capital no tenien vistes al carrer des de casa.

“Amb el confinament, molts espanyols van començar a buscar cases amb més espai, terrasses i llum, i els àtics són un dels tipus d’habitatge que compleixen aquests requisits”, sostenen a Idealista. Podem dir que la crisi derivada de la pandèmia ha transformat el concepte de llar. Els compradors ja no busquen un lloc de pas on només s’estan unes poques hores al dia, sinó espais en els quals gaudir de temps d’oci i descans de qualitat i, en molts casos, com explica Gener, compatibles amb el teletreball i, fins i tot, amb espais de coworking.

En passar més temps a casa, una de les característiques que més es demanda en els habitatges és la lluminositat. Que hi arribi llum natural ajuda a aconseguir confort lumínic i també és fonamental per regular els ritmes circadiaris, és a dir, els que ajuden a dormir de nit i a estar ben desperts de dia. La lluminositat és, juntament amb el preu i la superfície, un dels factors que determinen l’elecció d’una casa i que sol inclinar la balança a favor dels àtics.

El mapa del mercat dels àtics a Espanya

Els àtics són un producte exclusiu: adquirir-ne un en una capital de província és, de mitjana, un 27,1% més car que comprar un pis en plantes intermèdies, segons dades d’un informe d’Idealista. Aquesta diferència es deu, principalment, a l’escassa oferta (amb prou feines un 7,7% dels pisos anunciats en el portal immobiliari són àtics), però també a una sèrie de característiques que els fan més atractius per als compradors de diferents perfils, siguin famílies, parelles o persones solteres.

Optar per aquesta mena d’habitatges és més costós a totes les capitals de província espanyoles sense excepció, encara que hi ha localitats amb certes particularitats. És el cas de Jaén, on els àtics tenen menys diferència de preu respecte als pisos en plantes intermèdies, o Palma, la ciutat amb més disponibilitat d’àtics d’Espanya en relació amb la resta d’habitatges.

Més intimitat i espai exterior

“Els compradors que opten per un àtic solen buscar l’exclusivitat que atorguen aquests immobles, així com més intimitat i un extra d’independència, ja que no hi ha veïns a la planta superior”, expliquen els experts d’Idealista. Ara bé, en alguns casos, les terrasses o terrats són comunitaris.

Viure a l’últim pis d’un edifici també permet gaudir d’un ambient més tranquil i amb menys soroll, perquè està més allunyat del trànsit del carrer. Això millora notablement la qualitat de vida a les grans ciutats, on l’exposició constant a la contaminació acústica pot generar malestar i problemes de salut.

Un altre avantatge important ja esmentat d’aquesta mena d’habitatges és la possibilitat de disposar d’espais exteriors, com ara terrasses i terrats privats que permeten fer activitats a l’aire lliure.

Per tenir en compte: eficiència energètica i manteniment

Viure en un àtic és temptador, però si estudiem la compra d’un habitatge d’aquestes característiques, també és important avaluar-ne els aspectes menys avantatjosos. Per exemple, el confort tèrmic: com que són directament sota la teulada de l’edifici, la variació de temperatura és més extrema. Cal assegurar-se que l’immoble té un bon aïllament per evitar passar massa calor o fred i no malgastar diners en recursos de climatització.

D’altra banda, per viure en un àtic és important tenir previstes diverses tasques de manteniment relacionades amb el fet de ser a l’última planta. El vent, la pluja i el sol poden desgastar les cobertes i les superfícies de les terrasses. A més, s’hi poden formar goteres, filtracions i humitats amb més recurrència.

Fotografia de R ARCHITECTURE a Unsplash
-Temes relacionats-
up