Estem en mig d’una commoció econòmica i els empresaris s’enfronten a l’impacte immediat de la crisi, i han de considerar quan i com s’han d’adaptar els seus models de negoci a la ‘nova realitat’ i fer front a aquest tipus de crisi que no només és econòmica, sinó també sanitària. La pandèmia del coronavirus ha obligat les empreses a replantejar-se completament els seus models operatius, amb importants canvis en les cadenes de subministrament i una clara tendència cap a l’automatització.
Així ho reflecteix l’enquesta realitzada per EY, que, a més, assenyala que més del 70% de les organitzacions està avançant o reavaluant la seva transformació digital. En aquest sentit, el 72% dels consultats va reconèixer que la seva empresa té en funcionament importants programes de transformació tecnològica i de negoci derivats, entre altres, de la pressió sobre els objectius d’ingressos i de compliment de beneficis; de les pressions més altes exercides pels inversors/grups d’interès i per la dificultat per atraure i retenir clients.
Les cadenes de subministrament actuals són complexes, en comptar amb innombrables socis repartits per múltiples geografies com una part d’un ecosistema comercial mundial entrellaçat sense precedents. La COVID-19 ha posat de manifest la necessitat de reduir al màxim les vulnerabilitats de les cadenes de subministrament a través de fluxos de treball intel·ligents en la majoria dels sectors industrials. En aquest sentit, les organitzacions poden aprofitar la Intel·ligència Artificial i altres tecnologies com l’automatització, la cadena de blocs, l’Internet de les Coses, les xarxes 5G i la computació puntera per ajudar a reduir els riscos i continuar amb la producció en mig d’una crisi tan disruptiva com l’actual, assenyala un informe d’IBM sobre la fragmentació de les cadenes de subministrament.
Pot interessar-te: La digitalització, la robòtica i la sostenibilitat, opcions d’inversió temàtiques reforçades per la COVID-19
Existeixen oportunitats de transformació en tota la cadena de valor, des de la planificació de la demanda i l’execució de la fabricació fins a l’orquestració i el compliment de les comandes. Els fluxos de treball intel·ligents reimaginen la intersecció de persones, processos i tecnologia que, alhora, ajuda els professionals de la cadena de subministrament a executar i entregar de manera més eficaç i eficient, fins i tot quan les estratègies i el context estan fortament condicionats per la incertesa.
L’exemple de la cadena de subministrament d’aliments
La necessitat d’automatitzar les cadenes de subministrament excedeix les indústries tradicionals i arriba a altres camps. El sector de l’alimentació s’ha convertit en un sector més essencial que mai en un context de crisi sanitària com el viscut per la COVID-19. Garantir el subministrament d’aliments a tota la població depenia en bona part del correcte funcionament de tota la cadena de distribució. La crisi viscuda ha fet imperant la necessitat de comptar amb una cadena transparent perquè tots els seus actors puguin triar la millor opció, així com la utilització de dades i tecnologia per fer més eficient la cadena de subministrament.
L’automatització de la cadena de subministrament dels aliments ha anat cobrant impuls ràpidament en alguns mercats internacionals, com la Xina i, en menor mesura, Amèrica Llatina. Al gegant asiàtic hi trobem l’exemple de Pinduoduo, una de les plataformes més grans de comerç electrònic de la Xina i del món. Pinduoduo va començar revolucionant la idea de la compra de grups de consumidors en el sector agrícola. L’empresa utilitza la Intel·ligència Artificial per analitzar grans quantitats de dades dels consumidors, la qual cosa li permet anticipar-se a les necessitats dels seus clients, comprar a granel i reduir-ne els costos. En tenir milions de consumidors a la seva plataforma i accedir a les seves preferències, pot comprar productes directament als productors, aprofitar les economies d’escala, coordinar la logística amb antelació i entregar productes agrícoles frescos als seus clients a baix preu.
A futur: estratègia i capacitat de transformació
Segons l’enquesta d’EY, el 39% dels executius assenyala una caiguda de valoracions a conseqüència del coronavirus, el 38% confessa que se centrarà més en la resiliència dels negocis quan valori una transacció i l’altre 23% veu l’escenari actual com una oportunitat per guanyar quota de mercat. La gestió durant la recessió requereix un enfocament operacional que preservi els ingressos. La planificació de la recuperació se centrarà més en augmentar la rendibilitat i en atraure i retenir els clients. La transformació requereix un canvi d’estratègia, però aquesta estratègia en si mateixa sempre ha d’incloure la capacitat de transformació.
La majoria dels enquestats segueix reconeixent la necessitat de realitzar revisions de cartera més freqüentment. Aquestes revisions han d’apuntalar el procés d’assignació de capital. També han d’identificar els actius que corren el risc de patir una interrupció o que enfronten desafiaments de creixement futurs, que poden millorar la seva propietat d’una altra empresa o fons de capital privat. En aquest sentit, EY assenyala unes pautes de comportament:
- Un procés de revisió estratègica i de cartera sempre actiu permetrà a les empreses identificar àrees de creixement com més aviat millor i àrees de baix rendiment. Això també els permetrà preparar-se per a la desinversió i per reinvertir en cas de necessitat.
- Moltes empreses han descobert que els competidors d’ahir ja no són la principal amenaça per als seus plans de creixement futur. També podran identificar àrees de preocupació immediata.
- Les revisions efectives de la cartera sempre requereixen bones dades. Les empreses necessiten combinar les seves pròpies dades internes, amb avaluacions externes de qualitat per obtenir insights únics. I necessiten les eines i tecnologies per considerar escenaris futurs per a unitats de negocis individuals, així com pel que fa a la cartera.
- Amb un canvi més ràpid, predir el futur es torna inherentment més difícil. Un enfocament basat en escenaris pot identificar oportunitats potencials perquè l’administració pugui començar a planificar-les avui. Amb més incertesa sobre la possible evolució dels mercats, les empreses necessiten incorporar totes les parts de la seva força laboral al procés de revisió. Això ajudarà a les empreses a qüestionar els supòsits interns i explorar preguntes fonamentals sobre el futur del negoci.
Pot interessar-te: Escolta les claus de Koldo Echebarria sobre estratègia i gestió del canvi en el postcoronavirus al Podcast de Banco Sabadell