Barcelona i Madrid figuren entre les 100 ciutats més cares del món | EDE
movi-image-lavanguardia-barcelona-madrid-ciudades-caras-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Barcelona i Madrid figuren entre les 100 ciutats més cares del món

19/11/2019

Són cares, però també dinàmiques, atractives, connectades, visitades i hashtagejades. Aquests són alguns dels altres ‘títols’ que comparteixen Barcelona i Madrid

Barcelona i Madrid. Madrid i Barcelona. Ciutats habituals a l’hora de figurar a les llistes de ‘més’, si bé no sempre en el rànquing desitjat per als seus habitants. Un dels més recents ha sigut l’elaborat per l’Índex Dynamic Cities, que ha avaluat les urbs amb més capacitat per atraure i retenir talent, situant Londres, París, Cambridge, Berlín i Amsterdam a la cúspide de les 20 ciutats europees més dinàmiques, i les espanyoles s’hi han colat.

Un dinamisme del qual, gairebé inevitablement, en deriva una mètrica en què ambdues capitals també destaquen, i no només d’Espanya o d’Europa, del món. Madrid i Barcelona es troben entre les 100 ciutats més cares per viure segons el rànquing elaborat per Mercer, l’empresa mundial més gran de recursos humans. Un estudi que ha posat en valor el cost de vida dels seus habitants, el preu de l’habitatge o el de la llum i l’aigua, entre altres.

Transport, roba, menjar o alcohol són altres dels ‘bàsics’ que s’han avaluat per determinar les 100 ciutats més cares per viure del món. En concret, Madrid ocupa el lloc 82, un descens bastant acusat després d’haver arribat a ser la número 64 l’any passat. La capital es troba al mateix nivell que Brussel·les, Melbourne, Santiago de Xile o Berlín. Per la seva banda, Barcelona ha passat de la posició 79 el 2018 a la 91, i s’equipara amb Detroit o Dusseldorf.

Les més cares per comprar

Si posem el focus en el preu del metre quadrat i reduïm l’àmbit a l’estatal, a Madrid i a Barcelona s’hi troben els carrers i districtes més cars. Segons Idealista, a la Ciutat Comtal hi ha el segon carrer amb el metre quadrat més elevat d’Espanya (el primer és la Urbanització Coto Zagaleta, a Màlaga). Concretament, la immobiliària l’ha situat a l’Avinguda del Tibidabo amb un preu mitjà de 5.858.750 euros per habitatge. En tercer lloc, el Passeig de la Marquesa Viuda d’Aldama, a La Moraleja, amb 5.700.000 euros.

“Madrid i Barcelona es troben entre les 100 ciutats més cares per viure segons el rànquing elaborat per Mercer”

El lloguer no dista gaire d’aquesta classificació si es prenen com a referència les dades facilitades per l’Observatori d’Habitatge i Sòl publicats pel Ministeri de Foment. Segons aquest organisme, Barcelona és la capital més cara per llogar un pis amb una renda mitjana que està en uns 930 euros al mes. Una mica per sota hi figura Madrid, amb 865 euros, tot i que cal tenir en compte que el preu mitjà del lloguer va pujar un 15,1% l’any passat només a la Comunitat de Madrid.

Les més cares per compartir

No només llogar, també compartir pis és car a les dues ciutats. És el que posa de relleu l’anàlisi de Fotocasa que situa Barcelona i Madrid com les ciutats més cares per llogar una habitació amb un preu de 491 euros al mes i 410 euros al mes, respectivament. No obstant això, el portal també comparteix que en ambdues ciutats i respecte al passat any, el preu de les habitacions ha caigut lleugerament. En concret, un -3,4% a la Ciutat Comtal i un -4,2% a la capital.

Preus elevats que, no obstant això, no les desbanquen com a pol d’atracció per a les inversions. A principis d’any, un estudi elaborat per la consultora PwC apuntava que ambdues ciutats es posicionarien aquest any també entre les 30 ciutats europees més atractives per invertir al mercat immobiliari. En concret, Madrid es col·loca en la quarta posició, només per darrere de Lisboa, Berlín i Dublín. Una mica més lluny, Barcelona, en la posició 27.

Les més #hashtagejades

El turisme és un altre dels factors que determina en bona mesura la posició d’ambdues ciutats, més si tenim en compte que Barcelona i Madrid també es situen com a úniques ciutats espanyoles entre les 35 més atractives per als turistes internacionals, segons l’estudi ‘Global Destination Cities Index 2019’, que elabora anualment Mastercard. Barcelona, amb nou milions de turistes el 2018, ha escalat un lloc, fins al dissetè. Madrid ocupa el lloc 32è.

Potser per això, Madrid i Barcelona també figuren en el top dels llocs més anomenats a xarxes socials amb l’etiqueta #VisitSpain. A més, tres de cada quatre missatges amb aquest ‘hashtag’ impulsat per Turespaña contenen emocions positives, segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que ha analitzat més de 178.000 tuits i retuits. Un ‘engagement’ en el qual segur que incideix l’àmplia oferta cultural que ofereixen ambdues ciutats.

De fet, en l’oferta cultural hi trobem el primer empat tècnic, estimat pel buscador de lloguers vacacionals Holidu. Amb 84 teatres, la capital es revela com la millor destinació per als amants de les arts escèniques, davant dels 56 de Barcelona. La Ciutat Comtal, per la seva banda, compta amb 104 museus davant dels 89 de Madrid i amb 181 galeries davant de les 168. Números que si bé no abarateixen el cost de vida, sí augmenten l’orgull dels seus habitants.

 

Fotografia de Cyril Mazarin a Unsplash
-Temes relacionats-
up