movi-image-capacitacion-digital-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Capacitació digital: el pas clau per a la transformació de la societat i de les empreses

Tue Dec 14 08:18:52 CET 2021

La transformació digital és un dels grans objectius del pla de recuperació espanyol. Competències com el lideratge o l'aprenentatge continu són fonamentals per a un present i un futur laboral en canvi continu

La capacitació d'equips perquè puguin abordar i potenciar els processos de digitalització de les petites i mitjanes empreses (PIME) és un dels grans objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) espanyol. El pas cap a una societat i un teixit productiu competitius era fa uns anys una opció, però la crisi sanitària provocada per la COVID-19 l’ha convertit en una necessitat.

Les partides destinades a consumar la transformació digital dels ciutadans i dels treballadors, especialment a les pimes, copen l'11 % dels 69.500 milions d'euros a fons perdut que Espanya espera rebre els pròxims dos anys del Fons Europeu Next Generation EU. Es tracta de l'instrument més ambiciós en termes financers i objectius mai aprovat per la Unió Europea (UE).

Espanya ja ha rebut els primers 9.000 milions d'euros de prefinançament i espera l'aterratge d'una primera remesa ordinària abans que s'acabi aquest any. L'objectiu és incrementar el producte interior brut (PIB) anual en dos punts percentuals durant el període 2021-2023 i crear 800.000 llocs de treball. Per això, el PRTR es nodreix de quatre artèries principals: la transició ecològica; la transformació digital; la cohesió social i territorial; i la igualtat.

Pel que fa al pla digital, el país preveu destinar 4.066 milions d'euros a la digitalització de pimes i 3.593 milions a la partida per promoure les competències digitals. Aquesta darrera té com a prioritat impulsar la transformació digital de les empreses i de la societat. «És un programa que s'adreça al conjunt de la població. Es compon de quatre eixos: la formació digital per als ciutadans, el desenvolupament de competències digitals per a l'educació, la formació en competències digitals a la vida laboral tant en treballadors com en aturats i fomentar especialistes en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)», explica Jose Fuster Andrés, director de Fons Europeus de Banc Sabadell, al webinar Fons NGEU: la capacitació d'equips, necessària per a la digitalització de la pime, organitzat a través de HUB Empresa de Banc Sabadell.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons Europeu Next Generation EU

 

Per què és crucial la transformació tecnològica

«No estem vivint una era de canvis, estem vivint un canvi d'era», assenyala Lluc Guarro, manager a RocaSalvatella. Els canvis socials són cada cop més curts i ràpids. La revolució d'Internet ha provocat una transformació de molta importància en la manera com les persones viuen i treballen. L'arribada dels telèfons mòbils ha suposat l'era de la interconnexió de les persones, que ha donat pas a la interconnexió de les coses. I, de la mateixa manera, les companyies estan cada cop més vinculades als seus clients.

«S'estan vivint canvis disruptius en períodes cada cop més curts de temps. Ara l’entorn és incert. El més important és que les empreses tinguin una capacitat d'evolució constant. La clau ja no és ser gran, és ser ràpid i flexible, cosa que també s’aplica als treballadors», detalla Guarro. A la denominada data society (societat de les dades), és determinant que les companyies i els empleats adaptin les noves tecnologies a les seves línies de negoci i a les seves relacions intralaborals i amb els clients.

Les competències clau per al treballador digital

L'objectiu marcat per la Comissió Europea és que el 80 % dels ciutadans comunitaris compti amb competències digitals bàsiques per al 2030. Guarro desglossa quines són les més importants:

 • Visió estratègica: els treballadors han d'entendre les tecnologies i el data i com donaran forma a uns models productius cada cop més mal·leables i en fase de transformació. Es tracta de «tafanejar, explorar, adaptar i mesurar».
 • Gestió de la informació: és important saber accedir a la informació de l'empresa, però també ser capaç d'entendre-la per poder treure el rendiment més gran al lloc de treball. És la capacitat de «buscar, obrir, organitzar i compartir».
 • Comunicació digital: a l'era de les xarxes socials és imperatiu comptar amb una estratègia d'interacció online amb els clients. «La informació ha de ser molt directa i els missatges molt específics», explica el manager, que la resumeix com «conversar, crear, compartir i participar».
 • Treball en xarxa: la situació derivada de la pandèmia ha posat en relleu un canvi de paradigma a l'ecosistema laboral. La jerarquia vertical tradicional camina cap a projectes més transversals amb més col·laboració entre diferents departaments i amb noves aliances externes. Es resumeix en «connectar, cocrear, trencar i coordinar».
 • Aprenentatge continu: és important estar en constant moviment per estar millor preparats davant dels inevitables canvis. L'automatització i la digitalització destruiran en els pròxims anys milions de llocs de treball, però també en crearan de nous. Per això, és crucial preparar des d’ara mateix aquest salt al demà. És la competència per «evolucionar, relacionar, testar i autogestionar».
 • Coneixement digital: es tracta de la competència que permet posar en pràctica en l'entorn de treball la tecnologia quotidiana. Els verbs que la defineixen són «comprendre, fer servir, aplicar i traduir».
 • Orientació al client: aprofitant l'impuls i les oportunitats que l'era digital ofereix per obrir nous canals de comunicació i d'interacció amb els clients, amb els quals cal «entendre, empatitzar, interactuar i satisfer».
 • Lideratge: és important promoure el canvi des de dalt, impulsant l'exemple per a la resta de la plantilla. Això passa per «autoliderar, empatitzar, motivar i exemplaritzar».

Com s’inicia aquesta evolució digital?

Des de RocaSalvatella aconsellen dur a terme un seguit d'accions que ajudaran a impulsar aquest canvi de paradigma:

 1. Utilitzar Google per explorar
 2. Assistir a xerrades d'experts, com les afavorides per TED Talks
 3. Escoltar podcast per estar actualitzat
 4. Buscar manuals de YouTube sobre competències digitals
 5. Fomentar l'ús d'aplicacions de gestió interna a la feina, com Google Workspace
 6. Mantenir les xarxes socials actualitzades
 7. Connectar amb el client i augmentar el feedback a través de, per exemple, enquestes online
 8. Ser un líder per compartir coneixements entre els companys de feina
 9. Tenir inquietud per aprendre i millorar
 10. Llegir llibres i accedir a cursos, molts dels quals són gratuïts

 

Fotografia de Thought Catalog a Unsplash
-Temes relacionats-
up