Claus de l’actualització de l’Agenda Espanya Digital | EDE
Claves de la actualización de la Agenda España Digital
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Claus de l’actualització de l’Agenda Espanya Digital

Tue Sep 06 11:38:10 CEST 2022

Espanya Digital 2026 marca el full de ruta de les inversions en digitalització que farà el país i que beneficiaran les empreses en futures convocatòries.

El Govern ha actualitzat l’Agenda Espanya Digital 2025, llançada el 2020 per impulsar la digitalització del teixit productiu. Els objectius que es pretenen amb aquesta revisió, anomenada Espanya Digital 2026, és alinear-la encara més amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), estendre’n les iniciatives a 2026 (moment en què s’acabaran de publicar convocatòries d’ajuts del fons europeu Next Generation EU) i afavorir projectes estratègics de gran impacte basats en la col·laboració publicoprivada i en la cogovernança de les comunitats autònomes. Per a les petites i mitjanes empreses (pimes) suposa que les properes convocatòries dels fons europeus s’enfocaran encara més en la digitalització. A nivell de país, es faran més inversions en infraestructures i tecnologia que redundaran en un increment de la competitivitat de les empreses.

Què és l’Agenda Espanya Digital 2025?

L’Agenda Espanya Digital 2025 és el full de ruta traçat pel Govern per organitzar i gestionar les inversions en digitalització que es duran a terme al país durant els propers anys. La principal font de finançament és el fons europeu Next Generation EU, del qual Espanya rebrà 140.000 milions d’euros.

Els principals objectius de l’Agenda Espanya Digital 2025 són la millora de la connectivitat digital, l’impuls a les tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial, la modernització del teixit empresarial —amb un focus especial en les pimes i en empreses de sectors tractors com la construcció, el turisme, l’agroalimentari, el transport, l’automoció i la metal·lúrgia— i les administracions públiques, la creació d’ecosistemes emprenedors de base tecnològica, el reforçament a la ciberseguretat i l’economia de la dada, la protecció dels drets digitals i la millora de la capacitació digital de la població.

Pot interessar-te: Com pots sol·licitar els ajuts del fons Next Generation EU

Claus de la nova actualització

Espanya Digital 2026 suposa l’inici d’una nova fase d’inversions públiques en digitalització que s’acostarà als 20.000 milions d’euros, posant un focus especial a accelerar el procés de transformació digital de les pimes, incrementar-ne el coneixement i la inversió en ciberseguretat, promoure les investigacions sobre intel·ligència artificial o aconseguir un ús més qualitatiu de les dades per part de les empreses.

Aquests objectius es concretaran en vuit plans digitals que es posaran en marxa properament: digitalització de pimes (5.000 milions d’euros), competències digitals (3.593 milions d’euros), digitalització de l’Administració (3.165 milions d’euros), connectivitat i infraestructures digitals de la societat, l’economia i els territoris (dotat amb 1.960 milions d’euros), Espanya Hub Audiovisual d’Europa (1.600 milions d’euros), impuls a la tecnologia 5G (1.514 milions d’euros), ciberseguretat (1.000 milions d’euros) i intel·ligència artificial (600 milions d’euros).

Digitalització i ciberseguretat

Un dels programes més ambiciosos llançats en els darrers mesos amb càrrec al fons europeu Next Generation EU és el Programa Kit Digital. La seva dotació pressupostària és de 3.067 milions d’euros. En la primera convocatòria va rebre més de 65.000 sol·licituds i, de moment, s’han repartit 11.000 bons de digitalització. Al final de la vida útil del programa, s’espera haver repartit 500 milions d’euros en ajuts a les empreses. En paral·lel, també cal destacar el Fons Next Tech per fomentar el desenvolupament de projectes digitals innovadors de gran impacte.

Pel que fa a la ciberseguretat, els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021 van incloure una partida de 213 milions d’euros corresponents al fons europeu Next Generation EU per al desenvolupament d’aquesta matèria a les pimes, que se suma a 1.097 milions d’euros més per a l’impuls de les competències digitals en aquest tipus d’empreses. El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital va llançar el febrer del 2022 una manifestació d’interès (MDI) per a l’enfortiment de les capacitats de ciberseguretat de les pimes i l’impuls de la ciberseguretat que pretenia promoure l’adopció de serveis en aquest camp per part de les empreses, millorar la capacitat de resiliència de les pimes davant d’amenaces i riscos digitals, i fomentar la divulgació i el coneixement de la tecnologia de ciberseguretat.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

Per tant, és clau disposar de l’acompanyament professional d’un gestor com el de l’entitat bancària, que informarà sobre els ajuts i serveis addicionals que el banc posa a disposició de les empreses per facilitar l’accés a les convocatòries del fons europeu Next Generation EU.

Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

Fotografia de Ron Lach a Pexels
-Temes relacionats-
up