Claus d'una hipoteca per comprar un segon habitatge | EDE
movi-image-claves-hipoteca-comprar-segunda-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Claus d'una hipoteca per comprar un segon habitatge

Tue Dec 14 16:10:46 CET 2021

En sol·licitar finançament al banc per adquirir una segona residència, cal tenir en compte que els requisits canvien respecte als de la hipoteca del primer habitatge. A més de demanar una nova hipoteca, també és possible modificar les condicions de la que ja es té activa.

Comprar una segona residència com un lloc on passar les vacances o amb l'objectiu de llogar-la i obtenir uns ingressos extres és el desig de moltes persones. Segons Fotocasa, el 61 % dels espanyols tenen un habitatge en propietat i, d'aquests, el 22 % tenen dues o més cases. Però abans de realitzar aquesta operació és important comptar amb tota la informació sobre com finançar la compra d'un segon habitatge, ja que les hipoteques per a segones residències tenen unes característiques diferents.

Quines són les particularitats de les hipoteques per a segones residències?

  • Percentatge de finançament

La majoria dels bancs ofereixen finançament per, com a màxim, el 80 % del valor total de taxació de l'immoble. En el cas de les segones residències, el finançament sol situar-se entre el 60 % i el 70 % del valor de taxació de l'immoble, cosa que exigeix al comprador disposar d'un estalvi previ al voltant del 50 % del cost total del segon habitatge. Això és així perquè, igual que en el cas d'un habitatge habitual, cal sumar entre un 10 % i un 15 % addicional per pagar els impostos, les despeses administratives (com les de la notaria), així com les pròpies que es derivin de la hipoteca, com les comissions acordades amb el banc i la taxació de l'habitatge.

  • Termini d'amortització

Per contractar una primera hipoteca, el termini d'amortització del préstec pot ser de fins a 30 anys. No obstant això, per a una segona residència, el període per tornar el capital prestat arriba, com a màxim, als 20 o als 25 anys.

  • Tipus d'interès

En el cas dels préstecs hipotecaris per a segones residències, els tipus d’interès solen ser més elevats que quan es contracta una primera hipoteca. Aquí també serà possible triar entre una hipoteca a tipus fix o una a tipus variable, cosa que dependrà del perfil del comprador i de les seves necessitats personals.

Calculadora: Descobreix què t’interessa més, si la hipoteca a tipus fix o a tipus variable

 

  • Requisits de solvència

Una hipoteca per comprar un segon habitatge comporta més requisits de solvència que els que s’exigeixen per adquirir una primera residència. Això és així perquè aquests préstecs hipotecaris tenen períodes d'amortització més curts i, per tant, les quotes solen ser més elevades. L'entitat pot sol·licitar, a més, una garantia addicional, que pot ser el mateix habitatge on resideix el comprador.

Dubtes sobre les hipoteques per a segons habitatges

  • És possible sol·licitar una hipoteca per a un segon habitatge si ja se'n té un altre de contractat sobre la residència habitual?

Sí Per demanar una segona hipoteca, igual que quan se sol·licita la primera, un dels elements clau és la capacitat d'endeutament. En el cas de tenir dues hipoteques i per assegurar el que recomanen les entitats bancàries, és a dir, no destinar més del 30 % dels ingressos totals a les quotes mensuals, la suma de les quotes de les dues hipoteques s'ha de situar en aquest percentatge, cosa que exigeix que els ingressos mensuals dels titulars siguin més elevats i estables.

  • Puc modificar la meva hipoteca per comprar un segon habitatge?

Sí, sempre que el banc ho autoritzi. Hi ha, en aquest sentit, dues possibilitats. La primera és que s’ampliï la hipoteca que es té amb un import més gran i afegir-hi com a garantia el nou habitatge. D'aquesta manera, es continuarà abonant una única quota mensual, encara que sensiblement més elevada. També és possible ampliar l'import de la hipoteca augmentant el nombre de quotes que cal pagar, encara que cal tenir present que això comportarà un increment dels interessos.

L'altra opció és pactar amb l'entitat bancària una cancel·lació de la hipoteca en vigor per fixar-ne una de nova que inclogui el finançament per als dos habitatges. En aquest escenari, cal tenir en compte que contractar un nou préstec hipotecari comporta, per una banda, les despeses de cancel·lació de l'anterior i, de l'altra, les possibles derivades de l'obertura del nou.

A l'hora de comprar un segon habitatge, és important comptar amb l'assessorament d'un expert especialitzat com el de l'entitat bancària perquè expliqui al client les condicions, a més d'aconsellar-li el que més li convé i li resolgui qualsevol dubte que li sorgeixi al llarg del procés.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí

 

Fotografia de Luis Yanez a Pexels
-Temes relacionats-
up