claves para invertir en tiempos de incertidumbre
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Claus per invertir en temps d'incertesa com l'actual

24/03/2022

Davant la volatilitat als mercats, l'assessorament professional és clau, així com no prendre decisions basades en les emocions i pensar a llarg termini.

Davant d'un entorn incert com l'actual, marcat pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, és habitual que les borses reaccionin amb caigudes importants i que, amb el pas dels dies, es vagin corregint, amb una tendència a llarg termini positiva. Una cosa semblant va passar amb la crisi de la zona euro, per exemple. No obstant això, és factible que en aquesta ocasió la incertesa s'allargui més en el temps, a causa de la inflació creixent que governa els mercats financers des de fa algunes setmanes. En aquest context, els inversors han de procurar no deixar-se dur pels biaixos propis de l'economia conductual, “mantenir la calma, controlar les seves emocions i no prendre decisions davant de les notícies que van sortint en el curt termini”, assenyala Federico Servetto, director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell.

Què és l’economia conductual?

Amb freqüència, les persones gestionen les seves inversions motivades per impulsos psicològics, socials i cognitius. Aquesta influència és precisament el camp d’estudi de l’economia conductual. Els experts en la matèria han identificat diferents factors, també coneguts com a biaixos, que afecten les decisions d'inversió i, entre ells, en un moment com l'actual, destaquen l’aversió al risc, que pot derivar en una fugida com a mecanisme de defensa; i l’efecte de miopia, és a dir, avaluar contínuament el valor d'una inversió i sobrereaccionar a les notícies del curt termini, cosa que produeix una pèrdua de la perspectiva.

Com invertir de manera racional?

Davant d'escenaris com el d'Ucraïna, és freqüent que molts inversors prenguin decisions irracionals moguts per emocions com la por o l'ànsia per protegir sigui com sigui els seus estalvis. En aquest tipus de situacions és fonamental mantenir la calma i tenir present l'horitzó d'inversió, sabent que els períodes de volatilitat i de correccions als mercats són temporals i acaben per recuperar-se, i que la tendència a llarg termini és alcista i positiva.

Com assenyala Servetto, "no perdre la perspectiva i mantenir un enfocament racional a llarg termini, respectant l’horitzó temporal i apostant per la diversificació i per les aportacions periòdiques, són factors claus per salvaguardar la inversió". És important també mantenir posicions, ja que altrament es poden perdre les oportunitats que sorgeixen en moments de volatilitat.

A més, mantenir-se informat i comptar amb l’assessorament d'un professional, com el de l'entitat bancària, és fonamental per dur a terme una estratègia d'inversió encertada en temps d'incertesa com l'actual.

 

 

 

 

Claves para invertir en tiempos de incertidumbre como el actual

 

 

 


 

 

Pot interessar-te: descobreix les claus dels mercats financers de la mà dels nostres especialistes en estalvi i inversió

Fotografia de Mikhail Nilov a Pexels
-Temes relacionats-
up