movi-image-claves-vender-instagram-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

Vendre a Instagram Shopping amb èxit

Mon Oct 07 13:23:24 CEST 2019

La segmentació és clau, com també combinar l’eina amb campanyes de publicitat de pagament

“Aquesta nova realitat ens ha fet topar de morros amb el que ja sabíem: la digitalització de les empreses és necessària. El problema ha estat que algunes no havien fet el pas, perquè moltes vegades el que és urgent no deixa fer el que és important”, afirma Sergio Magán, expert en Instagram i consultor de màrqueting digital i social media. “De cop i volta, alguns models de negoci s’han vist anul·lats i s’han adonat que necessiten altres maneres de vendre”.

El sector del màrqueting digital, d’altra banda, ha quedat reforçat, igual que molts negocis que havien apostat per la digitalització. La consultora Kantar preveu que els compradors online protagonitzaran les tendències de consum en la nova normalitat. De fet, moltes de les persones que han començat a fer determinades compres online continuaran fent-les els mesos vinents.

Pot interessar-te: La salut, la proximitat i la sostenibilitat guiaran el nou consumidor

Xarxes socials i coronavirus

Instagram s’ha convertit en l’aparador de referència per a molts negocis durant el confinament, sobretot per a les botigues de moda i complements. Una plataforma a la qual els usuaris acudeixen per estar al dia en tendències i trobar inspiració.

Des del març del 2018, Instagram encara ho ha posat més fàcil a les marques: ofereix una eina que permet vendre els productes de manera senzilla a través de l’app mateix. Això permet als comerços millorar les seves estratègies de venda mitjançant la xarxa social, que supera ja els 1.000 milions d’usuaris, segons l’informe ‘Digital 2020’ de We Are Social i Hootsuite.

Amb la nova normalitat, tot sembla indicar que aquestes xifres continuaran pujant. L’e-commerce n’ha sortit reforçat i augmentar les vendes online és més important que mai.

Com funciona Instagram Shopping

“Instagram Shopping és l’eina més poderosa que hi ha ara, perquè amb només dos clics pot portar l’usuari des del perfil d’Instagram fins a la fitxa del producte al web de manera orgànica”, explica Magán.

El procediment és senzill: les empreses poden etiquetar un màxim de cinc productes en cada publicació i afegir-hi informació rellevant, com el preu i una petita descripció. Aquestes publicacions es distingeixen gràcies a la icona d’una bossa d’anar a comprar.

Els usuaris tenen la possibilitat de veure, només clicant a la publicació, el nom i el preu dels productes. En fer clic en aquesta informació o a “veure productes” s’accedeix a una altra pàgina amb més detalls, com imatges i un enllaç al web de l’empresa.

Els avantatges principals que ofereix Instagram Shopping són la immediatesa i la facilitat de compra. Els usuaris no han de fer conjectures sobre quant valdrà el producte o les seves característiques, ni deixar per a més endavant la consulta o la compra. La informació està disponible en un sol clic des de l’app.

“L’experiència de l’usuari és molt ràpida, molt intuïtiva”, assenyala Magán. “Instagram ens ho posa molt fàcil per cridar l’atenció de l’usuari i portar-lo fins al nostre web. Es tracta d’una eina fonamental per als negocis que tinguin e-commerce”.

Pas a pas: com vendre productes a Instagram

Per començar a vendre productes a través d’Instagram, cal seguir els passos següents:

  1. Tenir configurat un perfil d’empresa.
  2. Vendre productes físics en un web oficial.
  3. Vincular el catàleg de productes al compte, tal com s’indica a la pàgina de la xarxa social.

Es tracta d’una eina gratuïta a la qual té accés qualsevol companyia, tant les més consolidades com les que esperen fer els seus primers passos durant la nova normalitat.

Més enllà d’un funcionament orgànic

Instagram Shopping és una peça clau per combinar la presència a les xarxes socials amb les vendes. Però, per arribar al major nombre de persones, és important tenir visibilitat en els perfils, una visibilitat que s’ha d’aconseguir prèviament.

Per això, el consultor de màrqueting digital i social media recomana fer una inversió en publicitat a la mateixa xarxa social. “Per promocionar-te, has d’acudir a eines més avançades. A vegades es veu com un perjudici per als negocis: ‘Instagram és gratis, per què haig d’invertir en campanyes publicitàries de pagament?’, es pregunten. Hem de veure-ho com una oportunitat”, explica. “Facebook posa al teu abast tota la seva base de dades i la informació que posseeix dels seus clients per poder mostrar els productes a les persones interessades i afins. Ens dona moltes eines, però, a canvi, les empreses han d’invertir en publicitat”.

En aquest punt, entra en joc la segmentació. És important conèixer el públic objectiu per poder dirigir correctament les campanyes. “Puc tenir el millor producte del món, però si no l’estic mostrant a les persones adequades no arribaré mai a concretar les vendes”, conclou Magán.

Entre els usuaris d’Instagram predominen sobretot les dones i persones de menys de 40 anys. I els negocis que més encaixen són els dels sectors de la moda, els regals, la joieria i els articles de luxe, entre d’altres.

La combinació entre publicitat, segmentació del públic i Instagram Shopping permet derivar trànsit al web del comerciant de manera ben fàcil. “Instagram Shopping funciona bé, sobretot amb els articles que es compren per impuls i són tangibles”, explica l’expert en aquesta xarxa social.

Les xifres darrere de les compres a Instagram

La xarxa social permet a les empreses augmentar el nombre de visites al web, incrementar les vendes i millorar la imatge de marca. La clau és estar present en cada moment de la trajectòria dels usuaris com a consumidors: quan descobreixen el producte, quan en valoren les característiques i quan fan la compra.

“El truc per guanyar vendes es basa a crear un embut: en funció de cadascun dels passos que fa l’usuari, se li envia un tipus d’anunci o un altre, per anar cridant-li l’atenció i finalment convertir la seva activitat en una venda”, explica Magán.

Els resultats de diversos estudis elaborats per Facebook IQ il·lustren la importància d’Instagram a l’hora d’impulsar les vendes de productes. El 80% dels enquestats (entre els quals figuren persones de 13 països diferents) admeten que fan servir Instagram per descobrir nous productes i serveis. El 80% també consulten la informació disponible a la xarxa social per decidir si adquirir-los o no.

A més, una de cada dues persones enquestades (el 54%) afirmen haver fet almenys una compra després d’haver vist un producte o servei a la xarxa social. Un percentatge que es deu, en part, a la influència recent d’Instagram Shopping.

Importa, també, la percepció de les marques. Els enquestats assenyalen que perceben les marques que disposen de perfils a Instagram com a populars (78%), creatives (77%) i rellevants (74%).

Pot interessar-te: Com estan canviant les estratègies de màrqueting d’influencers i per què

Fotografia de Freestocks.org a Unsplash
-Temes relacionats-
up