Com adaptar la casa per l’arribada d’un fill | EDE
Movi-image-adaptar-casa-discapcidad-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Com adaptar la casa per l’arribada d’un fill

Thu Oct 17 09:22:04 CEST 2019

Optimitza l’espai, prepara la seva habitació amb amor i aconsegueix tots els elements imprescindibles per tenir cura del teu fill o filla. Amb el seu naixement arriba la revolució a la teva vida i, també, una sèrie de canvis que hauràs de fer, durant els mesos anteriors al naixement, perquè en la mesura que es pugui tot sigui confort, comoditat i harmonia.

L’arribada del primer fill és, sens dubte, una de les revolucions més importants que experimentarem en la nostra vida, si no la més important, a tots els nivells possibles. Per això, uns mesos abans del naixement, calen una sèrie de canvis a casa que facilitin la futura convivència de la nova família i que, sobretot, ofereixin al nouvingut l’espai i el confort que es mereix.

“Sens dubte, la casa canvia, però el més important és tenir clar com serà aquest canvi, aquesta nova adaptació, el que podríem anomenar la ‘creació del niu’. Preparar la casa per a aquest ‘convidat’ tan especial que arriba per quedar-se és el primer regal dels pares i reverteix en salut per a la família”, explica Rita Cifuentes, experta en llar i cofundadora de The Home Academy, la primera escola especialitzada en organització i gaudi de la llar.

Un nou espai

En primer lloc, cal tenir previst l’espai on col·locarem el bressol, el canviador, la roba… Tots els seus nous estris. És important que l’habitació tingui llum natural, si pot ser tamisada amb cortinetes càlides perquè sigui tranquil·la, i que rebi pocs sorolls de l’exterior, si es viu en una ciutat. “Les parets han d’estar pintades o empaperades amb tons suaus i la catifa també ha d’aportar colors càlids. És aconsellable pensar en un espai de la casa que pugui ser la seva habitació durant els primers anys, encara que, com és lògic, amb el temps la decoració i el mobiliari canviaran, per adaptar-se a les noves necessitats que sorgiran a mesura que el nen o nena creixi”, aconsella l’experta en llar.

El mobiliari és una altra nova i important necessitat, i són imprescindibles un bressol o un armari per tenir totes les coses del bebè endreçades i a l’abast. “Si això últim no és possible, es pot optar per un moble auxiliar o una prestatgeria que serveixi d’armari a l’habitació. D’aquesta manera, evitarem que hi hagi coses escampades del bebè per tota la casa, ja que tindran el seu lloc i, una vegada utilitzades, hi tornaran”, assegura la cofundadora de The Home Academy.

Un altre element molt útil és un moble canviador, però, si no es té gaire espai, una altra opció és un petit matalasset per col·locar damunt d’una taula o del llit cada vegada que es necessiti, i es pot trobar a les botigues especialitzades en mobiliari de bebè.

A més de la preparació de l’espai i de l’“avituallament” de mobiliari, la resta de la casa també s’haurà de sotmetre a una gran revisió de l’ordre, en les diferents estances. És un bon moment per desfer-se d’estris i altres objectes que no siguin útils o bonics, ja que, en aquesta època tan especial, com menys coses tinguem ocupant espai o pel mig, més bé ens organitzarem. El primer pas és retirar aquells mobles que dificultin moure el cotxet o la cadira del bebè. “Al menjador o al dormitori, prepara espais on puguis estar amb el bebè, donar-li el pit i gaudir d’ell; fes-los més confortables encara. Cuida la il·luminació elèctrica: millor llums de taula amb la llum més indirecta i a nivells més càlids”, apunta Rita Cifuentes.

 

Movi-image-elmundo-adaptar-casa-bebe-2


 

Els “bàsics” del bebè

Pel que fa als bàsics del bebè, simplificar serà el millor, ja que, més que mai, convé ser pràctic i saber prioritzar. Per això, abans de sortir a comprar, convé escriure en un paper les coses que considerem essencials per als seus primers mesos de vida. D’aquesta manera, evitarem compres innecessàries. “Cal pensar quines seran les cures que necessitarà el petit i en quina època de l’any. Això ens ajudarà a establir les necessitats i a partir d’aquí podrem fer una llista i un pressupost raonable i adaptat”, aconsella l’experta. En tot cas, els bàsics de qualsevol canastreta són: roba de vestir i pijames, tovalloles de bany, productes per a la seva higiene, sabó especial per rentar la roba, estris per a la seva alimentació, bressol i roba de bressol, cotxet i cadira per al cotxe.

“Per a les seves peces de vestir, convé triar teixits naturals i de qualitat, preferiblement de cotó, atès que els bebès tenen la pell delicada, i, com a mínim, d’una talla més gran, ja que creixen més de pressa del que podem imaginar. Són molt útils els bodis i els pijames que es puguin tancar a l’entrecuix o amb botons laterals, que són més còmodes a l’hora de vestir-lo o de canviar-li el bolquer. Si està previst que el bebè neixi a l’hivern, comprar una granota o un vestit d’una sola peça serà la millor inversió perquè estigui abrigat cada vegada que surti de casa.

Tampoc no poden faltar un parell de tovalloles o capes de bany, una bressadora, un parell de mantes i diversos parells de mitjons. Per al bressol, tingues preparats tres jocs de llençols de cotó i un sac amb cremallera, així evitaràs que el nounat es destapi i es refredi a l’hivern”, detalla Rita Cifuentes. I dona un gran consell: “Tota la roba del bebè s’ha de rentar abans de posar-la-hi, també els llençols del bressol, amb un sabó amb pH neutre per a peces delicades. Si té perfum, que sigui d’olis essencials. També és recomanable no utilitzar suavitzant perquè la seva pell estigui protegida. No hem d’oblidar que la pell del bebè no ha estat mai en contacte amb cap teixit ni altres productes”.

Per a la higiene i el bany diaris, la llista és clara: bolquers, tovalloletes humides, esponja natural, raspall de pues suaus per als cabells, tisores de punta rodona per a les ungles, sabó amb pH neutre i crema hidratant, i una petita banyera. “El bany és un dels moments que probablement agradaran més al bebè, per la qual cosa és recomanable fer servir productes de bona qualitat i naturals, respectuosos amb la seva pell i la seva salut”, especifica la cofundadora de The Home Academy.

Finalment, respecte a la seva alimentació, proveeix-te de pitets grans i suaus, que sempre són molt pràctics, i de biberons ergonòmics i de tetines que siguin apropiades a cada edat. “Compra una trona evolutiva per als àpats o perquè el nen o nena estigui a la taula amb la resta de la família. La trona es va adaptant a cada edat i acaba sent una cadira per quan sigui més gran”, concreta l’experta en llar.

Qüestió de pressupost

L’arribada del bebè suposa una despesa econòmica considerable, per la qual cosa pot ser interessant valorar si val la pena comprar alguns estris de segona mà o demanar als familiars i els amics que ens regalin coses que necessitarem. Des del principi, convé fer un pressupost de la despesa, definint bé les necessitats reals. “Depenent de la qualitat i la marca dels estris, de la roba, etc., que pretenem comprar, l’arribada d’un fill pot suposar entre 2.000 i 3.000 € de despesa. Per això, és recomanable esbrinar, primer, si hi ha familiars o amics que ens poden deixar o donar estris en bon estat (bressol, cotxet, canviadors, roba en bon estat…), i fins i tot moltes vegades agrairan que aquests estris es tornin a utilitzar i que es buidi el seu traster”, conclou la cofundadora de The Home Academy, la primera escola especialitzada en organització i gaudi de la llar.

 

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Kelly Sikkema i Nynne Schroeder a Unsplash
-Temes relacionats-
up