Aconseguir resultats empresarials no és suficient: ha de saber dirigir persones, innovar o comunicar.
Rafa Nadal, Will Smith o Amancio Ortega són els caps amb els quals els espanyols voldrien treballar. Aquest titular, derivat d’un informe d’Adecco, resumeix la concepció que la majoria de treballadors espanyols tenim d’un bon directiu: aquell que ens dóna confiança, sentim proper i s’"arremanga" per treure la feina de l’equip endavant.
Són molts els factors que contribueixen a que una empresa aconsegueixi els millors resultats, o fracassi, i entre ells un d’essencial és comptar amb bons directius que sàpiguen gestionar adequadament i siguin responsables en la consecució dels objectius. I per això no és suficient caure bé als treballadors.
Repassem aquí les deu habilitats que un cap ha de tenir per liderar amb èxit una empresa:
1. Gestió econòmica
És igual la mida de l’empresa, administrar una empresa no és una tasca fàcil. És el primer objectiu de qualsevol empresa: aconseguir resultats i en la consecució d’aquesta meta el directiu hi té un paper fonamental. Per a la correcta presa de decisions econòmiques d’importància és imprescindible que confiï i conegui a fons el pla de negocis, s’impliqui en la planificació dels processos i faci seguiment dels informes financers, sense baixar la guàrdia quan té davant seu un panorama favorable.
Conèixer en tot moment la situació econòmica i saber interpretar-la és clau per calibrar les repercussions de les seves decisions, i tenir capacitat de canviar d’estratègia si la impulsada no afecta positivament al balanç de resultats. No s’ha d’oblidar que ell és l’últim responsable de passar comptes a propietaris o accionistes, ha de poder argumentar tots els passos fets per l’empresa i explicar la corba de resultats obtinguda.
2. Les persones, tan importants com els resultats
Aconseguir bons resultats econòmics sembla el punt de partida, no obstant això, aconseguir beneficis econòmics es dóna per fet i no és suficient, explica Guido Stein, professor de l’IESE de direcció de persones i expert en lideratge. "Els resultats mantenen el directiu en el lloc però només temporalment. Cal conjugar-los amb la capacitat per gestionar i dirigir persones, tant treballadors com clients. Si no puntuen alt en aquell segon element, l’equació no sortirà bé". En aquest últim punt és imprescindible, segons Stein, "saber col·locar en el seu lloc a cada persona, encertar en el mix de l’equip, supervisar l’encaix del personal, etc".
3. Saber motivar
Efectivament la satisfacció de les persones és una qüestió rellevant en l’estructura d’una empresa. De fet, segons l’estudi estudi Benefits Trends 2017 de la consultora Willis Towers Watson els treballadors feliços són un 31% més eficients.
I sembla que aquí no estem malament ja que l’últim Randstad Workmonitor revela que els professionals espanyols assoleixen una taxa de satisfacció laboral més elevada que la mitjana registrada a Europa, a la mateixa altura que Alemanya, per sobre de països com el Regne Unit i França.
També per Pilar Jericó, experta en gestió de talent, les actituds desitjables tenen a veure amb les humanes, i es poden recollir en un triangle: els bons caps defineixen el focus ("un líder ha de marcar objectius i donar sentit a la feina que es realitza"), són capaços de desenvolupar el talent intern i, en el tercer vèrtex, "fan que et sentis important". En el centre d’aquest triangle, segons Jericó, actuen donant exemple.
4. Talent sí, però actualitzat
Pel professor de Dirección de Persones i Organització d’ESADE Ceferí Soler existeixen diverses conductes clau. Comença anomenant la coherència entre allò que diu de cara al seu equip i treballadors, les seves metes i decisions i ser ambiciós per aconseguir els objectius de la seva empresa.
Tanmateix parla del talent natural que ha de tenir un bon líder empresarial, una cosa que no ha de fer és que es confiï i recomana actualitzar els seus coneixements periòdicament. Sempre és recomanable qualificar-se, aprendre, desenvolupar noves habilitats i fins i tot descobrir com explotar més el seu potencial. Si no ho fa un mateix, potser n’hi ha un altre de disposat a fer-ho... i guanyar-li el lloc.
Avui en dia la formació per a directius és cada vegada més àmplia i variada, i no deixen de proliferar centres que ofereixen formació complementària i especialitzada a aquests col·lectius.
5. Equilibri entre decidir i confiar en l’equip
"Sap treballar en equips, dóna suport i té als millors en cada àrea", és una altra de les habilitats reconegudes per Ceferí Soler. "El lideratge ja no és sinònim d’autoritat ni jerarquia. Les organitzacions són cada vegada més horitzontals, amb el líder al costat de l’equip predicant amb l’exemple", creuen a l’Institut Europeu de Postgrau. Però de res serviria envoltar-nos de bons professionals si el cap no sap delegar, i per fer-ho és imprescindible comptar amb un equip en el qual hi confiem.
És més, Guido Stein creu que els equips són imprescindibles per als càrrecs intermedis, no obstant això quan s’està a dalt, el lideratge és individual: "Aquí el que és rellevant és la presa de decisions i fer-ho correctament". Menciona una frase del gran teòric de les administracions d’empreses Peter Drucker: "No se li paga per ser llest, sinó per encertar". I en el cas de les pimes? "És necessari ser un home-orquestra i saber desenvolupar els dos perfils".
6. Gestió de conflictes
El expert de l’IESE explica que "com més a prop estigui aquesta persona del dia a dia de l’empresa, de la generació de resultats, de les contractacions, dels conflictes, el més important és que tingui les competències pures de negoci, per aconseguir resultats econòmics, junt amb les que tenen a veure amb les persones".
A més, recalca la necessitat de ser capaç de gestionar els conflictes —"o millor encara, saber evitar que sorgeixin"— i, molt important, animar i corregir als altres. "Per això és imprescindible que el cap demostri que s’esforça com el que més. Això es veu sobretot en les empreses petites". Parlem d’estar motivat i transmetre aquesta motivació, és a dir, estar concentrat en fer que les coses succeeixin.
De fet, inspirar confiança i responsabilitat en els seus compromisos són la base dels valors socials que reconeix en un líder el professor de direcció de persones i organització d’ESADE, que ressalta la importància de comptar amb harmonia interna i pau interior.
7. Saber comunicar
Ser un excel·lent comunicador també sembla una habilitat clau. Ja ningú discuteix que la mala comunicació costa diners, ja que el que no es comunica, no existeix. Aquesta capacitat és vital en una empresa si volem transmetre missatges o directrius als nostres col·laboradors de manera comprensible i generar un flux de comunicació adequat entre els membres de la nostra organització. Que l’equip estigui al corrent de decisions importants, canvis o se’ls convidi a opinar és essencial per propiciar un bon ambient de feina.
Unida a aquesta habilitat, molts experts mencionen l’oratòria, molt important sobretot en organitzacions de mida gran i exposició pública. La clau es troba en la capacitat que tingui per convèncer el receptor amb el seu discurs.
8. Innovar
Així mateix, Soler menciona que un bon cap busca anticipar-se i és innovador en cada decisió. "Pensar de manera innovadora és una qualitat de la qual ningú en pot prescindir, i menys els qui prenen les decisions importants", asseguren des de l’Institut Europeu de Postgrau.
Mantenir-se enganxat a la presa de mesures conservadores no requereix la capacitat de lideratge que demostra un bon directiu, disposat a assumir un risc mesurat davant l’aparent falta d’alternatives tradicionals. Poden sorgir davant de problemes que no s’havien presentat abans o perquè encara que existissin prèviament ressorgeixen amb una importància especial que obliga a un nou tractament d’aquest.
En la recerca d’aquestes alternatives innovadores la principal dificultat radica en que s’han de combinar les raons creatives amb les estrictament lògiques.
9. Tenir intuïció
De vegades ho anomenem olfacte empresarial però això no és una altra cosa que deixar-se guiar per la intuïció, basant-se en l’experiència adquirida. El neurocientífic Gerd Gigerenzer explicava recentment que "les intuïcions són dreceres a través de les quals el cervell decideix més ràpid i encerta més. Si esperes a tenir-ho tot lligat, potser arribis a prendre la millor decisió quan ja sigui massa tard".
De fet, alguns estudis de neurociències han evidenciat que, durant el procés d’adopció de decisions estratègiques per part d’executius, l’activitat cerebral es concentra en les àrees vinculades al pensament social i emocional, és a dir, en la intuïció, més que en l’escorça prefrontal, encarregada de la lògica.
10. Habilitats de negociació
Aquesta és una habilitat necessària per a tots els aspectes de la nostra vida i en la qual moltes vegades la intuïció juga un paper de primer ordre, i és en l’àmbit empresarial on potser es torni més necessària per aconseguir els objectius empresarials marcats. És un procés que com tal requereix una planificació prèvia, un desenvolupament i uns resultats i que, segons exposa Mercedes Úbeda, del Màster en Direcció i Gestió d’Empreses de la Universitat d’Alacant, pot ser de dos tipus. En la competitiva "els participants són adversaris, l’objectiu és la victòria, s’insisteix en la posició, s’intenten treure els màxims beneficis, s’exigeixen guanys per arribar a l’acord", mentre que en la col·laborativa "l’objectiu és arribar a l’acord, s’insisteix en els interessos, s’informa, s’ofereix, s’intenta cobrir les necessitats de l’altra part i es pot arribar a acceptar pèrdues per aconseguir l’acord".