Com dissenyar la cuina que necessites | EDE
movi-image-disenar-cocina-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com dissenyar la cuina que necessites

Mon Oct 07 12:05:28 CEST 2019

Juntament amb el menjador —i el lavabo en hora punta—, la cuina és un dels cors d’una casa. Per això, dedicarem unes quantes línies a com dissenyar la cuina que necessites d’acord amb l’espai de què disposes i amb l’ús que en vulguis fer.

Una cuina on sopi tota la família no tindrà el mateix disseny que una altra en què només s’esmorzi, per exemple. I també dependrà de si vivim sols o acompanyats. T’has plantejat què necessites a la cuina? Comencem pel principi: traiem el metre i mesurem l’espai actual.

Prendre mides, primer pas imprescindible

Abans de plantejar-nos la distribució de la cuina, és aconsellable prendre mides per dibuixar un croquis. No cal que estigui dibuixat en AutoCAD (encara que hi ajuda) i n’hi ha prou amb un metre i un full quadriculat per fer-nos una idea de l’espai disponible. No necessitem ser arquitectes.

Un truc interessant és atribuir a cada quadrat del full una mida de 10 cm (0,10 m). Així, un moble de 60 cm ocuparà sis quadrats. És una forma fàcil d’aconseguir un plànol de bona qualitat amb només uns pocs traços. Mesurar la cuina també és molt útil si visitem un habitatge i ens plantegem comprar-lo.

Els electrodomèstics i l’aigüera delimiten algunes zones

Sabies que s’aconsella que l’aigüera i la cuina estiguin separats? La distància òptima és d’entre 50 i 60 cm, i el motiu és doble: tenir espai de treball i evitar que l’aigua caigui al foc, la vitroceràmica o la placa d’inducció. A més, en algunes comunitats autònomes s’exigeix una altura lliure sobre la placa d’almenys 50 cm i una distància lateral lliure a cada costat d’uns 30 cm.

Tant si vivim en una d’aquestes comunitats com si no, respectar aquestes distàncies és més que aconsellable. També cal tenir en compte que l’aigüera, la rentadora i el rentaplats (si en tenim) necessitaran una sortida d’aigua. Per aquest motiu, sovint es col·loquen aquests tres elements a prop, per facilitar l’obra i simplificar el disseny de la cuina.

Així doncs, la nostra cuina s’ha convertit en un trencaclosques amb un tauler fix i diverses peces que hi anem col·locant al damunt. Si no tenim gaire clar com plantejar la cuina, una molt bona idea és la de treballar sobre aquell full de paper quadriculat que esmentàvem abans.

 

 

 

movi-image-disenar-cocina-3

 

 

 

Un rectangle de 6x6 quadrats representarà la nevera, si és combi. El rentaplats serà un quadrat de 6x6 o 6x4,5 (en venen de 45 cm), la rentadora correspondrà a un altre quadrat de 6x6, la placa i l’aigüera en faran uns 6x6 o menys, etc.

Treballar amb paper ens pot semblar infantil, però una primera aproximació amb aquest mètode facilita algunes decisions, i és ràpida de fer. En qüestió de pocs minuts podrem replantejar una desena de vegades la cuina i optar per una distribució o una altra.

El triangle de treball: cuina, aigüera i emmagatzematge

El dibuix de més amunt representa només la part de baix d’una cuina. És a dir, els mobles que es col·loquen sobre el terra. Hi falten, per exemple, el forn i el microones, la campana de la cuina o mobles de paret on guardar tota mena d’estris. I és en aquest punt quan necessitem tenir al cap el triangle de treball.

Quan un cuina, necessita estris o accés a espècies i condiments, i també l’aigüera, entre altres espais. Són aquests els elements que els dissenyadors de cuines anomenen “triangle de treball”, perquè se sol recomanar que aquests punts es distribueixin seguint aquesta forma, tot i que, de fet, n’hi ha prou que estiguin a prop. Tenir present això ens ajudarà a gaudir de la nostra cuina sense passejar-nos amunt i avall, per exemple, amb les peles de verdura.

A més, es recomana que el rentaplats estigui a prop de l’aigüera i de les escombraries. Aquesta distribució s’agraeix quan desparem taula, llencem les restes de menjar i remullem els atuells. En l’exemple de dalt, un moble de 80 cm ajunta l’aigüera (de 60 cm, per allunyar-la de la placa) i un armari per a les escombraries. Tenir-los junts ens facilitarà la feina.

La clau de l’aigua, que sigui accessible

Les cuines solen tenir diverses claus de pas d’aigua: la general de tot l’habitatge, una per a l’aigua calenta i una altra per a l’aigua freda. Generalment, s’aconsella deixar aquestes claus visibles, en comptes de darrere o sota un moble. Potser no ens agraden des del punt de vista estètic, però quan d’aquí a una dècada el veí truqui a les quatre de la matinada perquè tenim una fuita d’aigua, donarem les gràcies per aquesta mesura.

En línies generals, recorda que casa teva ha de ser confortable i aportar qualitat de vida. Viure-hi és més fàcil si és còmoda. El disseny és important, però no sacrifiquis usabilitat, especialment a la cuina.

Saps on posar els endolls?

Un altre punt important a l’hora de dissenyar la cuina és saber on situar els endolls. Hi ha diverses regles bàsiques (lleis, de fet) que ens obliguen a allunyar els endolls 50 cm de l’aigüera i 50 més de la zona de cuina (focs, vitroceràmica, placa). No obstant això, no volem quedar-nos sense endolls.

Un truc és col·locar-los just a sota de la fila d’armaris de paret, de manera que tindrem endolls a la vertical del taulell, però allunyats de la font d’aigua o la calor dels fogons. Dit això, també és aconsellable preveure’n més per al futur. Aquesta és la llista dels aparells que necessiten endoll:

  • Nevera
  • Cuina (només si és inducció o vitroceràmica)
  • Rentaplats
  • Microones i/o forn
  • Campana extractora

D’acord amb això, necessitarem almenys cinc endolls, sis si hi ha microones i també forn, però també ens en caldran per a elements auxiliars com una torradora, la cafetera o la batedora. S’aconsella preveure entre tres i quatre preses extra: mai se sap on voldrem endollar alguna cosa. I, ja que parlem de consum, tingues en compte l’eficiència a la llar.

Reparteix l’espai d’emmagatzematge entre calaixos i baldes

Els coberts són llargs, però tenen molt poca altura dins d’un calaix. Per això, la teva cuina necessita almenys un calaix baix, i algun més si també has de desar estris, estovalles, espècies i altres objectes petits. Però, a més, necessitaràs calaixos alts o mobles amb baldes per poder emmagatzemar paelles, olles, cassoles, etc.

 

movi-image-disenar-cocina-2

 

Com a consell, inclou com a mínim dos espais de cada tipus: calaixos baixos, calaixos alts i mobles amb baldes. És possible que en el moment de dissenyar la cuina no et sembli que els hagis de fer servir tots, però quan hi facis vida agrairàs tenir opcions.

Quina mena de cuina necessito?

Hem començat plantejant quin ús donarem a la cuina, una cosa que depèn directament del nombre de persones que viuran a la casa. Cada vegada hi ha més tipus de família, però tots comparteixen trets comuns, com gaudir del menjar saludable i casolà.

A l’hora de dissenyar la cuina, tingues en compte que cuinar-hi sigui còmode. En cas contrari, et podria empènyer subtilment cap al menjar menys saludable. A més, dissenya-la de manera que la pugui fer servir qualsevol família. Mai se sap quan podem mudar-nos o cap on ens portarà la vida.

De nou: és important no limitar-se a unes poques opcions pensant només en l’ús que hi donarem actualment. Si la família creix, per exemple, necessitaràs un espai extra. Què et sembla si en comptes de comprar mobles de paret de 60 cm intentes veure si hi caben els de 80 cm? Considera aquestes decisions sobre el mobiliari com una inversió.

Perquè això és, precisament, una cuina: una inversió per al futur i una eina per fer-te la vida més còmoda. Per això, val la pena destinar una mica de temps a dissenyar la cuina que necessites: tenir-ne clares les dimensions, saber quin ús hi donarem i aplicar les indicacions de la normativa que hem donat en aquest article.

Fotografies de Brooke Lark i Jason Leung a Unsplash
-Temes relacionats-
up