L’estalvi té més conseqüències a part d’omplir-nos les butxaques. L’estalvi té efectes que van més enllà assegurar-nos un futur o de cobrir-nos davant de possibles imprevistos; a grans trets, fa augmentar l’autoconfiança i l’apoderament de l’individu, si bé és necessari modular molt bé la capacitat d’estalvi perquè aquesta pràctica no generi frustració i insatisfacció.
Segons el periodista financer del Wall Street Journal Jonathan Clements, un dels efectes anímics més importants de l’estalvi en la persona és la sensació de llibertat de poder perseguir les pròpies passions. Així mateix, el fet de tenir diners estalviats permet no haver-se’n de preocupar, i ens ofereix tranquil·litat i relaxació en la vida quotidiana.
A part de l’efecte balsàmic que té l’estalvi sobre la persona davant d’imprevistos eventuals i canvis de vida, constatar la pròpia capacitat d’estalvi i mantenir-la ofereix autoestima i sensació d’èxit, de manera que s’aprofundeix en la realització personal. De tota manera, encara que els diners poden tenir aquest efecte positiu sobre l’autoestima, cal tenir present que no valem la xifra del nostre estalvi. A Healthy Place destaquen que els diners poden interactuar amb l’autoestima de maneres molt diferents.
Millor més estalvis que una gran font d’ingressos
En primer lloc, estalviar genera satisfacció personal, segons un estudi de les universitats de Califòrnia i Cambridge. En concret, aquest estudi afirma que proporciona seguretat financera, i això està vinculat a una satisfacció més alta en la vida. Tot i això, no és el mateix disposar d’uns grans estalvis que d’una gran font d’ingressos, ja que els grans ingressos i les grans despeses no s’associen a l’augment del benestar.
Fins i tot, l’estudi assenyala que les persones amb pocs diners als comptes d’estalvi se senten menys satisfetes que d’altres que hi tenen molt de saldo. Això és així encara que les primeres tinguin més nivell econòmic o un sou superior: si s’ho gasten i no ho estalvien, se senten més infelices que els qui guanyen menys que ells. És a dir, per aconseguir efectes anímics destacats amb l’estalvi no cal guanyar gaire, sinó gastar poc.
Aprofundeix en la mateixa línia un estudi de la Universitat de Salzburg, que també constata la presència de “satisfacció financera” relacionada amb l’estalvi, que es mesura en termes de comparació social amb el que tenen els altres: a més estalvi, més satisfacció en l’escala social, ja que tendim a comparar-nos amb els altres.
Ofereix més felicitat que el gimnàs i una dieta equilibrada
Hi ha incomptables publicacions que assenyalen que, tot i que els diners no donen la felicitat, l’estalvi sí que ho podria fer: el 80% dels participants en un estudi de la gestora Finanbest afirma que tenir estalvis contribueix a una sensació general de benestar, superior a la de fer exercici, tenir feina o portar una dieta equilibrada.
La sensació de prosperitat hi té molt a veure: la ciència afirma que els estalviadors són més feliços i que, segons un estudi d’Ally Bank, com més gran sigui l’estalvi, més gran serà la sensació de prosperitat.
Imaginar en què te’ls gastaries
L’assessor personal David Rae assegura a la revista Forbes que una manera en què es genera felicitat estalviant diners és imaginar en què te’ls gastaries, per exemple en un vol en primera classe a Bali, un menjar gurmet, comoditats de luxe i tractaments spa
Però, compte, estalviar massa pot suposar tot el contrari a la felicitat. L’excés d’estalvi pot acabar sent un llast per al dia a dia si no és proporcional al que realment es pot estalviar, així que cal permetre’s algun petit premi.
Segons un article del New York Times, l’excés d’estalvi també pot ser molt negatiu i portar al contrari de la miopia, la hipermetropia, o tenir la vista massa posada en el futur i no gaudir del present, de manera que després un es penedeix de les oportunitats perdudes del passat. Com en tot, el secret és l’equilibri.