Com és l’habitatge ideal dels jubilats? | EDE
movi-image-20minutos-vivienda-jubilados-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Com és l’habitatge ideal dels jubilats?

Fri Dec 20 09:51:39 CET 2019

El retir laboral porta en si noves necessitats i comptar amb una casa adaptada a aquesta nova etapa vital sol ser-ne una. La proximitat a la família i amics, disposar d’un espai de descans i bones vistes són alguns dels aspectes a tenir en compte per mudar-se a una nova llar.

Una vegada és dona per acabada la vida laboral, comença la jubilació, una etapa carregada de noves oportunitats. Amb aquest nou cicle, canvien les necessitats i la rutina que s’han anat desenvolupant durant dècades i els jubilats s’enfronten a una reinvenció de la seva vida, tenint en compte aspectes com la salut, el futur, els fills i nets, la resta de la família i, com no, la seva pròpia felicitat.

L’habitatge és un dels temes que més inquieten quan s’arriba a aquest moment vital, ja que molts jubilats opten per allunyar-se de les grans ciutats, on abans residien per estar prop dels seus llocs de treball, i es muden a la costa o llocs en plena natura. Sigui com sigui, l’habitatge ideal és un tema molt subjectiu, però hi ha aspectes que són comuns i que s’han de tenir en compte abans de prendre una decisió.

Pot interessar-te: Aquests són els llocs amb més qualitat de vida del país

La platja, el sol i el bon temps són l’ideal de vacances per a molts, prova d’això és la quantitat de jubilats internacionals que resideixen de forma permanent a les zones costeres d’Espanya.

Per la qual cosa, si el teu desig és residir a prop del rumor de les ones, has de tenir en compte que el pressupost no serà el mateix si es tria Múrcia o el País Basc. Per estar preparat, res millor que estalviar prèviament amb un pla de pensions amb el qual assegurar-te un futur sense sobresalts.

A més d’abordar la jubilació com unes vacances permanents, existeix un rànquing de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, elaborat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb localitats que faciliten el procés d’envelliment dels seus ciutadans i en la qual s’hi troben algunes com Madrid, València, Barcelona, Bilbao, Gijón i Marbella.

Jubilació: noves necessitats

La jubilació implica noves necessitats, d’aquí que sigui recomanable condicionar l’habitatge. A més, aquest hauria de tenir centres hospitalaris i de salut pròxims, transport públic accessible, etc. És un moment perfecte per aprofitar i passar més temps amb la família, per la qual cosa viure-hi a prop és un altre valor a tenir en compte a l’hora de triar una nova llar.

Per exemple, és preferible que la casa tingui una sola planta, per si en un futur les escales es fan pesades, i tenir un jardí o terrassa on poder gaudir del sol i del bon temps, cuidar de l’hort, les plantes, i convertir-lo en un lloc de trobada familiar i d’amistat.

En definitiva, cal buscar una casa de descans on poder relaxar-se i mantenir la pau tan desitjada en el retir laboral. L’entorn, millor si té bones vistes, zones verdes i centres culturals propers.

Mudar-se al poble, amb els amics de tota la vida i la família, o aconseguir un habitatge proper al nucli familiar per poder passar més temps al seu costat, són altres opcions preferides pels jubilats per instal·lar-s’hi.

'Cohousing'

I per què no viure amb amics? El retir laboral, en moltes ocasions, s’acaba traduint en soledat, ja que la resta de l’entorn no compta amb el mateix temps lliure que el jubilat. Per això, adquirir un nou habitatge en comunitat, és a dir, conviure amb altres jubilats, pot ser una gran idea i convertir-se en el teu habitatge ideal.

Aquesta pràctica, cada vegada més estesa, es coneix com cohousing: habitatges col·laboratius i autogestionats per comunitats de gent gran que decideixen unir-se per conviure i compartir espais comuns però mantenint la independència de les seves llars. Habitatges independents que comparteixen espais i activitats, com si d’una comunitat de veïns exclusivament jubilats es tractés. Així, es cuiden els uns als altres i posen en comú activitats i interessos durant el seu retir laboral.

Aquestes comunitats normalment solen ser idea del mateix grup de jubilats, que s’uneixen i compren un terreny per edificar més tard la que serà la casa on visquin. No obstant això, existeixen alguns exemples de cohousing ja edificats on es pot demanar formar-ne part quan una casa quedi buida, com el de Can Batlló a Barcelona, San Miguel de Meruelo a Cantàbria i el Cohousing Verd Madrid. 

El cohousing és una gran idea perquè es manté la independència sense renunciar a l’amistat i a la comunitat. Un habitatge ideal per millorar la qualitat de vida com a jubilat.

Pot interessar-te: Els 5 hàbits que et faran gaudir d’una jubilació plena, de Catalina Hoffman, experta en sèniors, fundadora de Vitalia i creadora del Mètode Hoffman

 

-Temes relacionats-
up