movi-image-eleconomista-invertir-forma-segura-1
Envia'ns suggerències
Inversions Personals
3 min del teu temps

Com es poden invertir 10.000 euros de manera segura?

En qüestions d’inversió hi ha una màxima: la inversió sense risc no existeix. A partir d’aquí podem jugar amb els nostres diners mirant de ser més o menys conservadors

Invertir sembla senzill, però en realitat és una estratègia molt complexa en la qual arrisquem el nostre capital sense certeses, a la recerca d’una recompensa. No hi ha inversió sense risc, però perquè els diners generin diners els hem de moure. Si volem tenir beneficis, els diners no es poden quedar quiets. Moltes vegades, els estalviadors creiem que els diners estan millor al banc, perquè no corren riscos, però no és així. Si tenim 10.000 euros al banc, en deu anys la inflació s’emportarà per davant una bona part dels diners. Aleshores, com els podem invertir de manera segura?

En el context actual, amb l’economia mundial mostrant els seus primers símptomes de recessió i els mercats fent tombs com a conseqüència de la inestabilitat política, hem d’estudiar molt a fons totes les opcions abans de decidir on posem els nostres diners.

Inversió immobiliària

Si volem córrer els mínims riscos econòmics, l’ideal en aquest moment és invertir en el sector immobiliari. Espanya és un país al qual agrada el totxo. Segons el Banc d’Espanya, en el tercer trimestre de l’any passat tenir un habitatge va suposar una rendibilitat de l’11,2 % per als propietaris, unes xifres que no es veien des d’abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, el 2007. A partir d’aquell moment, el mercat de l’habitatge espanyol va patir una caiguda molt acusada de la demanda i dels preus, amb la punta més alta l’any 2012.

En qualsevol cas i parlant d’inversió, l’immobiliari és un dels valors amb menys riscos. En aquests moments, el sector travessa un bon moment i és solvent. Amb 10.000 euros podem comprar una plaça d’aparcament, un local comercial o donar l’entrada d’un habitatge (depenent de la zona geogràfica en la qual ens trobem). Per als inversors, el totxo és com un valor refugi, un actiu tangible i palpable que ofereix diverses possibilitats: es pot llogar i obtenir-ne un benefici, o vendre si arribat el moment ens deixa d’interessar. Això sí, els compradors han de considerar aquesta adquisició com un bé a llarg termini. Comprar per especular amb la pretensió d’inflar el preu i vendre ràpidament pot portar conseqüències negatives. La inversió en el sector immobiliari ha de ser a llarg termini.

Invertir en borsa

Amb 10.000 euros podem fer molts tipus d’inversions, però si no volem córrer riscos les opcions disminueixen substancialment. Invertir en borsa és còmode, ràpid i no requereix gaire capital, però és molt variable. Els mercats són com ens que es mouen condicionats per l’entorn sense que puguem fer res per canviar-ho.

La borsa varia molt i no hi ha una manera de saber quins valors són els més estables o els menys perillosos. Una empresa pot acabar la sessió de borsa en positiu un dia i ser un dels pitjors valors l’endemà, és a dir, el que guanyem avui ho podem perdre demà o a la inversa. Per això, molts inversors que volen invertir i viure tranquils inverteixen en or.

L’or com a valor refugi

El metall preciós s’ha considerat sempre un valor refugi i de vegades funciona com a termòmetre de com està l’economia, atès que, quan les coses no estan del tot clares, les compres augmenten. Al llarg de la història s’ha vist com un element molt cobejat que s’associa al poder, al luxe i als diners. Avui, aquestes inversions han augmentat molt per la volatilitat dels mercats i la caiguda dels mercats de valors, tot això potenciat per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. En els últims mesos l’or ha cotitzat per sobre dels 1.500 dòlars l’unça i molts experts auguren que continuarà pujant, ja que com a inversió redueix la volatilitat en conjunt i millora la rendibilitat i, a més, en qualsevol moment es pot canviar per qualsevol divisa. Durant aquest 2019 ha tingut una pujada acumulada del 18 % i podria superar els seus màxims històrics.

L’or es compra en monedes, barres, lingots o unces i el seu valor es determina per la puresa, la cotització i la quantitat que n’adquirim. Podem invertir en lingots i emportar-nos-els a casa o deixar que les botigues d’or ens els custodiïn. Cada usuari tria la quantitat d’or que vol adquirir i quan ho vol vendre. En els últims deu anys, les inversions en or han estat bones i segures; per això, és una bona opció si volem ser poc arriscats.

Conèixer els riscos i conèixer-nos a nosaltres mateixos

A més, podem invertir en renda fixa, en bons emesos per institucions públiques o per empreses privades, que tenen els seus propis interessos i una data de venciment. La realitat és que no es pot invertir sense risc i, per això, hem de triar quin tipus d’inversors volem ser. Abans de prendre una decisió hem d’estudiar totes les opcions o deixar-nos assessorar per persones qualificades. Només així minimitzarem alguns riscos, si és que això és possible.

Fotografia de Siddharth Bhogra a Unsplash
-Temes relacionats-
up