Disposat a convertir-te en propietari d’un habitatge? Recorda: no és el mateix comprar-ne un d’obra nova que un que ja ha estat habitat. Si estàs pensant a adquirir una casa de segona mà has de tenir en compte alguns factors. Aquesta guia del comprador et recorda els factors més importants que has de tenir en compte.
Ja ho tens decidit: vols comprar un habitatge de segona mà. No ets l’únic: el 81 % de les operacions de compravenda fetes el mes de setembre passat van ser sobre habitatges usats, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (afegir enllaç estudi). I és que aquest tipus de cases solen ser més barates que les noves i són més fàcils de trobar a la teva zona preferida. Ara bé, si no et vols endur sorpreses desagradables, cal que tinguis en compte aquests consells.
1. Agafa la lupa i afina l’olfacte
El principal inconvenient de l’habitatge de segona mà respecte al nou és el més obvi: els anys sempre comporten un desgast. No importa si pretens fer reformes o si penses que la casa està per entrar a viure-hi. Abans de comprar t’has de fixar amb atenció en qüestions com les següents:
- Les qualitats de la construcció i els acabats no són cap ximpleria. Són una garantia de seguretat i perdurabilitat. Per aquesta raó, fixa’t en l’estat de la pintura (està esquerdada o bombada en algun lloc?), les rajoles (n’hi ha alguna d’aixecada o trencada?), el terra (s’ha de renovar o cal escatar el parquet?), els sòcols, les motllures, etc.
- És essencial que les portes i les finestres obrin bé, tanquin hermèticament i proporcionin llum i ventilació. L’aïllament correcte mereix una menció a banda. Si has de canviar les portes i les finestres, és una inversió que cal considerar.
- Les aixetes de la cuina i dels banys poden estar oxidades, perdre aigua o tenir poca pressió. Per a això últim, comprova que les aixetes es puguin obrir alhora sense que es perdi cabal d’aigua. Tampoc no deixis de mirar si s’intueix alguna humitat a les parets.
- Utilitza el teu nas, no tan sols en sentit figurat. Si la cuina o els banys fan pudor, pot ser un símptoma del mal estat de les canonades. Tampoc no serà gaire agradable si les olors de la cuina dels veïns s’esmunyen al menjador de casa teva.
- Comprova la instal·lació elèctrica. Hi ha d’haver prou endolls i han d’estar ben distribuïts. També cal vigilar que no tinguin aspecte de socarrimats (es podrien produir curtcircuits) i que tinguin presa de terra.
2. Repeteix visita i prepara-te-la
Estàs a punt de prendre una decisió molt important per als pròxims anys; per tant, convé no ser impulsiu i estar molt segur. Per aquesta raó, no dubtis a demanar que et deixin fer una segona, una tercera o una quarta visita i pren-te el temps que et calgui. Que no t’atabalin. És el moment de poder mirar amb detall qüestions que en el primer cop d’ull et van passar inadvertides. Abans, et pots fer una llista de les qüestions que vols supervisar. A més dels possibles desperfectes que ja hem comentat, pot ser que vulguis confirmar la profunditat de l’armari de paret de l’habitació petita, si hi ha gotejat al passadís, on està la sortida de l’aire condicionat o si se senten els veïns a través de la paret. És el moment de fer-ho.
També és bona idea fer les visites en diferents horaris. Així pots comprovar la lluminositat, el soroll del carrer o si els veïns són molestos.
3. No passis per alt l’eficiència energètica
Els nous materials permeten un estalvi en energia important, mentre que els vells incrementen les factures. Així doncs, no és cap ximpleria aturar-te a examinar amb deteniment les fonts energètiques del pis, l’estat de les instal·lacions i si compleixen la normativa. És essencial saber de quin tipus és la calefacció: elèctrica, bomba de calor, central o individual. Així mateix, és important que les portes i les finestres permetin el millor dels aïllaments per no deixar escapar ni la calor produïda per la calefacció ni el fred de l’aire condicionat. Guanyaràs en confort i estalviaràs a final de mes.
4. Examina l’edifici
Pren-te una estona per observar la finca i els seus espais comuns. Busca esquerdes, humitats, deficiències a la façana, a les escales o a la porteria. Quan l’habitatge està situat en un edifici antic o fa un cert temps que és buit, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana fer una visita acompanyats d’un arquitecte o un arquitecte tècnic. Qui millor que un expert per detectar possibles problemes en l’estructura, els forjats, els fonaments o la coberta, que, tard o d’hora, s’hauran d’afrontar i suposaran derrames importants.
Si l’edifici ha passat recentment la inspecció tècnica d’edificis (ITE), és una bona notícia, ja que vol dir que compleix unes condicions mínimes de seguretat i salubritat. Si l’ha de passar en el futur proper o no s’han esmenat danys detectats, prepara’t a afrontar despeses extres. A més a més, tingues en compte que des d’aquest any els edificis de més de 50 anys d’antiguitat han de tenir l’informe d’avaluació d’edificis (IAE), que afegeix a la ITE certificacions d’accessibilitat i eficiència energètica.
5. Pregunta i informa’t
L’actual propietari et pot donar molta informació, com ara quant paga de llum, de comunitat i d’IBI i quins són els principals avantatges del pis (potser, dels defectes no és tan explícit), però serà l’administrador o el president de la comunitat de veïns qui t’informarà oficialment sobre despeses extraordinàries previstes per alguna obra, per rehabilitació o, per exemple, per la instal·lació d’un ascensor. A més, l’administrador ha d’expedir el certificat que demostra que el propietari de l’habitatge que vols comprar no deixa deutes amb la comunitat. En qualsevol cas, sempre és convenient tenir una xerrada informal amb el porter o algun veí... i així, de passada, et presentes.
Tampoc no pots deixar de demanar al Registre de la Propietat una nota simple informativa de l’habitatge. Gràcies a aquest document comprovaràs qui n’és el titular, si està lliure de càrregues, si encara hi ha deutes, etc. A més, en aquesta nota hi consta detallada la descripció de l’immoble, la superfície construïda útil o la seva localització exacta.
Pel que fa a si la casa està llogada, el propietari està obligat a informar-ne i ho ha de fer constar a les escriptures.
6. Interessa’t pel barri
Comprova sempre la situació de l’habitatge en termes urbanístics. Es tracta de consultar a l’Ajuntament si hi ha plans urbanístics aprovats o en estudi que puguin afectar l’habitatge o el seu entorn. En la teva decisió també compta si està previst convertir els terrenys del costat en zona verda o construir un nou polígon industrial.
Els plans urbanístics de les ciutats i els pobles grans acostumen a estar penjats a les pàgines web dels consistoris. Si necessites algun aclariment addicional, sempre pots contactar-hi i exposar els teus dubtes.
I una recomanació:
Si un cop ja tens les claus de la teva nova casa veus desperfectes greus dels quals no t’havies adonat, i que potser t’haurien fet tirat enrere en la teva decisió de compra, recorda que tens sis mesos des de l’adquisició per reclamar els anomenats vicis ocults, i el venedor és el responsable de reparar-los. En cas que l’habitatge s’hagi construït fa menys de 10 anys, fins i tot es poden emprendre accions legals contra el promotor.
Sort en la teva cerca i gaudeix de la teva nova llar.