Com es pot fer una reforma de baix cost | EDE
movi-image-reforma-low-cost-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Com es pot fer una reforma de baix cost

Fri Oct 18 09:22:02 CEST 2019

El pas del temps deteriora els elements de cada estança i la decoració acaba esgotant els qui hi viuen, que busquen redecorar. Però per transformar la casa no cal fer una gran despesa: n’hi ha prou amb una mica de creativitat i enginy.

La decoració d’una llar és fonamental per sentir-se a gust a casa, però poques vegades tenim l’oportunitat de canviar radicalment l’aspecte de casa nostra. Encara que la sola idea de pensar en una reforma pot fer mal a la butxaca, no hi ha res més lluny de la realitat. Ja sigui estrenant pis o volent donar un aire fresc a la nostra llar, hi ha una sèrie de trucs per personalitzar les estances del nostre habitatge sense haver de fer una obra integral: les reformes de baix cost.

Una mà de pintura per crear ambients

Hi ha pocs elements que aconsegueixin transformar d’una manera barata i ràpida casa nostra com la pintura. Canviant el color de les parets de la cuina, del menjador, del bany i de l’habitació aconseguirem crear nous ambients a un preu molt reduït, i sense haver de renovar el mobiliari. El truc sempre rau a triar colors diferents dels que teníem. Abans de la capa de pintura, és recomanable aplicar una capa segelladora, molt eficaç contra la humitat. A més, sempre és millor escollir una pintura acrílica, resistent al greix i la humitat.

Però aquest truc el podem seguir no tan sols amb les parets: una nova capa de pintura als mobles aconseguirà donar un altre toc a les estances. Es poden utilitzar diversos esmalts sobre materials com ara aglomerats, fusta massissa i melamina, sense oblidar-nos de les pintures que aconsegueixen acabats amb textures.

Pintures per a rajoles

La deterioració dels mobles s’aprecia a la superfície; els mobles perden color i lluentor i desmilloren la imatge general de la cuina. Per sort, hi ha els esmalts, que permeten pintar les rajoles i els armaris de cuines i banys d’una manera senzilla, ràpida i, sobretot, econòmica. Es poden aplicar sobre rajoles de diversos materials (gres, ceràmica, pisa…), mentre que per als mobles es poden fer servir sobre melamina, aglomerats i fusta massissa. L’àmplia gamma de colors que hi ha disponibles al mercat és un altre dels grans encerts dels esmalts.

A més, n’hi ha de diferents acabats: mat, setinat i brillant. Aquest últim no és tan recomanable, ja que cal tenir en compte que la brillantor fa que sigui més fàcil apreciar les possibles imperfeccions i desperfectes que hi pugui haver, per la qual cosa és millor apostar pel mat.

Els esmalts són pintures que tenen un alt grau d’adherència i destaquen pel seu acabat més dur i elàstic que altres materials similars. Abans d’adquirir-los, hem de saber que n’hi ha de dos tipus: sintètics (a base d’oli) i acrílics (a base d’aigua).

Els sintètics aporten un acabat més brillant i es netegen amb dissolvent o aiguarràs, s’assequen ràpidament i resisteixen la humitat. Són l’opció que busquem per a portes i marcs de finestres. D’altra banda, els esmalts acrílics resisteixen les taques i per netejar-los en tenim prou amb aigua i sabó. No contenen dissolvents i, per tant, són més respectuosos amb el medi ambient.

Esmaltar la banyera amb pintura

El gran avantatge dels trucs que integren les anomenades reformes de baix cost és que ens podem estalviar una quantitat elevada de diners retocant superfícies que normalment són un maldecap. Una  n’és el bany.

L’ús diari i continuat que fem d’aquestes estances provoca un deteriorament que ens porta a voler canviar elements com les banyeres sense pensar en solucions prèvies senzilles i econòmiques com ara utilitzar esmalt.

Aquests esmalts tenen un acabat brillant, resisteixen molt bé el pas del temps i protegeixen d’imperfeccions com ara taques i ratllades, així com dels agents químics. A més, estan disponibles en diversos colors, per la qual cosa la decoració del nostre bany no serà un problema: l’esmalt s’hi adapta.

movi-image-reforma-low-cost-2

Vinils per folrar els mobles de la cuina

Ràpid, per a totes les butxaques, senzill i amb la possibilitat d’eliminar-lo quan ens en cansem sense haver de fer obres integrals o adquirir nous mobles. El vinil adhesiu és una opció que ofereix moltes solucions per folrar els mobles de la cuina sense haver de gastar-nos gaires diners.

Aquests materials resisteixen molt bé la humitat per condensació, pròpia de les cuines, i es poden netejar d’una manera senzilla. Per això, la pols i substàncies com el greix que puguin esquitxar els mobles deixaran de ser un problema.

D’aquests vinils, en trobem diversos models. Els vinils de pissarra són, a més d’originals, pràctics. En aquests vinils hi podem escriure amb guix la llista de la compra, receptes, missatges personalitzats als nostres companys de pis o qualsevol cosa que se’ns passi pel cap. El contrast de la pissarra amb una cuina blanca farà que l’espai ressalti més i li aportarà un toc distintiu i molt personal.

Si la pissarra no ens convenç, sempre hi ha altres colors, com ara tonalitats pastel, vibrants, metal·litzats o de colors clàssics com el negre i el blanc, que no fallen mai. També podem retallar els vinils per donar-los la forma que vulguem i fer que els nostres mobles siguin únics.

Parets i terra: revestiment de posar i treure

La pintura no és l’única clau per canviar l’aspecte de les parets. Els elements que revesteixen cada estança de la casa són el primer que veiem i el que ens fa voler decorar d’una manera o una altra per no trencar l’harmonia de la sala. I què hi ha millor que fer-ho amb la seguretat que, si en algun moment ens cansem del seu aspecte, el podem desenganxar?

Aquest és el gran avantatge dels terres i els recobriments de vinil: plaques i papers adhesius que reprodueixen textures de materials com ara fusta, pedra, rajola i fins i tot parquet, perfectes per als terres. Només enganxant les làmines a les parets i les superfícies que vulguem, podem transformar cada estança d’una manera espectacular. Un truc excel·lent per a totes les butxaques.

Pintar les rajoles de la cuina i els banys

Tornant a la pintura, també la podem aplicar a les rajoles. Amb el temps, les superfícies s’embruten i perden el seu color original, per la qual cosa renovar la seva imatge amb un esmalt especial, sobretot si és blanc, aporta lluminositat.

Si volem ser més originals, podem anar saltant-nos rajoles, pintar-ne unes quantes, deixar-ne algunes amb diferents colors… La decisió és totalment nostra!

Modificar la il·luminació

La concepció del volum que té una estança depèn no tan sols de l’aspecte dels elements que la recobreixen, sinó també de la il·luminació que tingui. Canviar els llums no és l’única solució, sinó que cal fixar-se també en les bombetes. Una llum més groga aporta calidesa, mentre que una llum blanca és més pròpia de les cuines i els banys. Les cortines tenen un paper fonamental il·luminant les estances, ja que permeten que entri més o menys quantitat de llum per les finestres. La millor solució és canviar les bombetes per unes bombetes LED de baix consum, que, tot i que són una mica més cares, duren molt més i beneficien el medi ambient.

Canviar les portes dels armaris de la cuina

Si els mobles tenen uns quants anys i estan desmillorats, no fa falta comprar-ne de nous, sinó que, si en canviem les portes, el fons semblarà diferent. Per això, el millor és modificar les portes dels armaris de la cuina. Una solució econòmica que ressaltarà molt el canvi respecte a com lluïa abans l’estança.

Estrenar taulell de cuina

Un altre dels components amb els quals podem jugar en la nostra reforma de baix cost és el taulell de cuina. Encara que suposa una despesa més gran que una capa de pintura, l’efecte transformador que té a la cuina mereix la pena.

Canviar les aixetes

El deteriorament a la cuina pot afectar el sistema d’aixetes, igual que als banys. Renovar-les és, a més d’una manera fantàstica de canviar l’aspecte de la sala, una oportunitat per estalviar en la factura. Les noves aixetes permeten reduir el consum d’aigua fins a la meitat i n’hi ha de diversos tipus, com les de doble posició i les termostàtiques.

movi-image-reforma-low-cost-3

 

Col·locar ampits

A la cuina, una altra gran idea per canviar i protegir les parets amb estil és recórrer a la creativitat i aplicar ampits. Aquestes franges de rajoles o vinils, o creats a base d’acer i sintètics, protegeixen de les esquitxades d’oli i altres aliments que puguin arribar a les superfícies després de cuinar. Amb aquest petit canvi, presumirem d’una cuina que semblarà nova.

En definitiva, canviar l’aspecte de casa nostra ja no és una qüestió de diners. Les ofertes del mercat, el nostre enginy i els trucs d’aquestes reformes de baix cost faran que la nostra llar sembli totalment nova sense que ens faci mal a la butxaca.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Samuel Zeller, Phebe Tan i Kirsten Marie Ebbesen a Unsplash
-Temes relacionats-
up