Com està canviant el turisme amb la COVID-19? | EDE
movi-image-lainformacion-cambiando-turismo-covid-1
Envia'ns suggerències
Competència i Mercats
4 min del teu temps

Com està canviant el turisme amb la COVID-19?

05/10/2020

La sostenibilitat, la digitalització i, per descomptat, la seguretat sanitària són els reptes als quals s'enfronta el sector per sortir reforçat d'aquesta crisi.

Gairebé 100.000 milions d'euros. Aquesta és la xifra que Exceltur, l'associació per a l'excel·lència turística a Espanya, estima que perdrà aquest sector a causa de la crisi ocasionada per la COVID-19, un dels més afectats de l'economia espanyola. L'associació també calcula que el 2020 tancarà amb una activitat un 64,7 % inferior respecte de la del 2019. D'acord amb les dades de l'eina Pulso de Banc Sabadell, que permet analitzar en temps real l'evolució de la recuperació del país, només en l’últim més a Espanya l'activitat comercial mitjançant el pagament amb targetes en hotels i viatges dels últims set dies representa el 15,96 % de la del mateix període de l'any anterior; fet que suposa una caiguda profunda de més del 84 %. Altres sectors relacionats amb el turisme també s'han vist afectats i un bon exemple és el de la restauració, que mostra una activitat del 38,09 %, és a dir: una caiguda del 61,91 % respecte de les xifres del 2019.

Tot i les dades i les males previsions, «no cal caure en el pessimisme», apunta José María Martín Rigueiro, director de negoci turístic de Banc Sabadell. «Estem davant d'una situació inesperada i plena d'incerteses, però a Espanya estem a l'avantguarda del turisme mundial i hem de recolzar-nos en aquesta fortalesa per superar aquesta crisi, com ja s'ha fet en altres ocasions».

Escolta El Podcast de Banc Sabadell

 

Si bé aquest expert apunta que aspirar a tornar a la situació de desembre del 2019 no seria realista, «perquè els últims sis anys les xifres del turisme han estat de rècord», Martín considera que la reactivació del sector «arribarà entre uns 12 o 18 mesos en el cas del turisme de vacances, mentre que en el dels viatges de negocis pot prolongar-se fins als 24 mesos. Tot dependrà, però, de factors sanitaris que permetin garantir que Espanya és una destinació totalment segura».

Sobre els efectes que ha tingut aquesta crisi, Martín apunta que el turisme nacional ha servit com a baló d'oxigen per al sector. «El comportament del turista espanyol ha ajudat a mantenir establiments oberts, a no haver d'acomiadar plantilla i, fins i tot, cases rurals i petits hostalers se n'han vist beneficiats. També s'han vist canvis, com en el parc de caravanes, que compta amb uns 600.000 vehicles i que ha tingut una reserva del 100 %». Segons l'Observatori Nacional del Turisme Emissor (ObservaTUR), fins a un 70 % dels espanyols han viatjat aquest estiu a altres comunitats, buscant sobretot destinacions menys massificades i més properes als seus llocs de residència i han prioritzat, majoritàriament, el turisme de natura, l’ecoturisme i els viatges de relaxació i benestar.

Així ha estat l'estiu de la COVID-19

Segons dades d’Hosteltur, Balears, Huelva, Màlaga, Las Palmas i Alacant han estat les províncies amb més reserves durant aquest estiu realitzades per turistes nacionals, si bé les illes i la província de Màlaga han estat les zones més perjudicades per la falta del turisme estranger, amb fins a un 80 % menys de viatgers. Fugint de les zones massificades, el turista nacional ha escollit les zones amb una aposta pel turisme de natura i d'interior. Així, les dades de pernoctacions de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) reflecteixen que Astúries (-24,2 %), Guadalajara (-32,4 %), Sòria, Cantàbria i Àvila (-34 % les tres) són les destinacions que han patit un descens menor a tot Espanya.

Pel que fa al nombre d'establiments oberts, segons l'INE, a l'agost se’n va registrar un 23,2 % menys que en el mateix mes del 2019, i una caiguda de places de fins al 35,6 %, ja que bona part dels allotjaments tancats són hotels de gran ocupació als quals no els ha estat rendible adaptar-se a la «nova normalitat».

Sobre la manera de viatjar, des del portal de reserves Destinia apunten que les reserves han estat més curtes i en establiments de menor categoria per poder estalviar i continuar viatjant, tot i que els preus nacionals han experimentat una baixada global del 10 %.

Noves perspectives

Per a l'Organització Mundial del Turisme (OMT) aquesta crisi suposa una oportunitat per transformar el turisme d'acord amb cinc àrees prioritàries: gestionar la crisi i mitigar els impactes socioeconòmics, en particular en l'ocupació de les dones i la seguretat econòmica; augmentar la competitivitat i construir resiliència dins de les empreses del sector; avançar en la innovació i la digitalització de l'ecosistema turístic; fomentar la sostenibilitat i el creixement «verd», i coordinar i crear aliances per transformar el turisme i aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Per a Martín, moltes d'aquestes tendències ja s’estaven aplicant a Espanya: «Fa uns quants anys que el sector està evolucionant, immers en un procés de digitalització que li està permetent conèixer molt millor el client», explica. «Per descomptat la sostenibilitat està a l'ordre del dia; no hi ha projecte nou o rehabilitació que no comporti alguna actuació en aquest sentit. És cert que el sector ha de continuar avançant en aquestes línies, però a Espanya ja s'havia iniciat aquesta feina i sobretot en el coneixement del client, podem donar una lliçó a la resta del món».

Al costat d'aquestes tendències, hi ha empreses que ja estan desenvolupant noves formes d'oferir els seus serveis per impulsar el turisme. És el cas, per exemple, de la tecnològica Caravelo, que fa mesos que està negociant amb línies aèries d'Espanya i el Regne Unit per implantar al sector aeri europeu un model inspirat en el modus operandi de Netflix, per tal d’oferir al viatger una subscripció mensual que dona dret a un bitllet al mes a un preu fix i reduït a qualsevol destinació i en qualsevol moment. Per la seva banda, la xarxa de Paradors Nacionals es prepara per recuperar el turisme perdut amb una nova pàgina web, una aplicació i unes capses regal amb noves experiències per al client. Un altre exemple és el de l'emprenedor José Ángel López, que fa uns anys va llançar l’app Clizzz per fer el check-in dels hotels amb el mòbil i que ara ha posat en marxa l'aplicació AppForo Limitado per controlar els espais en temps real.

El director de negoci turístic de Banc Sabadell destaca, a més, que el sector està cada vegada més professionalitzat, i que busca estructures més eficients pel que fa als costos i la creació d’aliances. «Tenim garanties que el sector es recuperarà i que hi haurà noves oportunitats. La tasca de tots els que treballem en el turisme és buscar solucions i la manera de sortir-ne enfortits», conclou.

Et pot interessar: Aquests són els sectors que es recuperaran més ràpidament de la crisi del coronavirus

Fotografia d'Adi Goldstein a Unsplash
-Temes relacionats-
up