Com estalviar de manera sostenible amb les TIC | EDE
movi-image-tic-ahorrar-sostenible-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Com estalviar de manera sostenible amb les TIC

Fri Oct 18 12:28:30 CEST 2019

Les tecnologies de la informació s’han convertit en elements imprescindibles per al desenvolupament de les empreses. El Big Data, la Intel·ligència Artificial o l’ús de drons en són alguns exemples. Amb elles es treballa de manera més eficient i sobretot més sostenible.

Les noves tecnologies han revolucionat les empreses. És igual la mida de les companyies, si no les apliquem ens quedem estancats en el passat. La tecnologia ajuda a optimitzar els processos, a potenciar tant la informació com la comunicació, a abaratir costos i a ser molt més productius. A més ajuden a que siguem més sostenibles.

Les TIC, tecnologies de la informació i de la comunicació, estan presents en gairebé tots els processos interns i externs, la seva utilització sostenible genera estalvi d’energia i també de costos de productes, des de la disminució dels imports de llum, el reciclatge o l’optimització dels recursos i productes. Aquestes són algunes de les TIC més eficients per a les pimes.

1. La immòtica. Aquesta eina incorpora sistemes de gestió automàtica per reduir costos, però sense renunciar a la comoditat i a la seguretat. A través d’ella es pot controlar de manera externa tot el sistema de seguretat de la companyia. També es poden utilitzar, amb un dispositiu extern, els sistemes d’il·luminació, de climatització o els quadres elèctrics. Es tracta d’una dinàmica de treball més còmoda, i sobretot més barata. A més permet emmagatzemar tota la informació, que pot ser utilitzada en qualsevol moment per a benefici de l’empresa.

2. El Big Data. Les dades són imprescindibles, però el seu emmagatzematge sense processar no serveix de res. Les noves tecnologies permeten classificar-les, gestionar-les i tractar-les de manera correcta per generar informació d’interès. Amb elles, les empreses podran prendre millors decisions i personalitzar al màxim els seus productes i serveis. A més, en allò que té a veure amb els clients, el Big Data aporta una visió completa del tipus de client, estudiant altres paràmetres com per què compra, com prefereix realitzar les seves compres, des de quin dispositiu ho fa i, fins i tot, què és la propera cosa que comprarà. És una radiografia de l’usuari en relació als seus gustos i costums.

3. Cloud o núvol. Per les pimes és una de les grans soluciones tecnològiques, i és que el cloud permet competir en un entorn laboral mòbil amb un sistema fàcil d’utilitzar, molt segur i amb baix cost. L’avantatge del núvol és que es pot operar a través d’ell des de qualsevol lloc, amb un telèfon mòbil o un ordinador que es connecta a un servidor remot, només es necessita connexió a Internet. Un dels avantatges per a les empreses és la reducció de costos de hardware i software, ja que amb aquest sistema ja no fa falta comptar amb ordinadors locals ràpids o amb molta memòria, atès que, la informació està allotjada al núvol. Tampoc es necessiten instal·lar els programes a tots els ordinadors, ni pagar les llicències, perquè es pot accedir al software des del cloud. Per exemple el Dropbox o Google Drive, que es poden utilitzar per gestionar contingut des de qualsevol dispositiu.

4. Xarxes socials. Son de las TIC más integradas en las compañías, hoy en día no nos imaginamos una empresa sin ellas. Sirven para poner al cliente en el centro de la ecuación, e interaccionar con él en cualquier momento para ofrecer un servicio personalizado. Las redes son además un magnífico escaparate para las empresas, funcionan como soporte publicitario, ya que a través de ellas se pueden lanzar campañas y ofrecer descuentos y promociones. Además aportan presencia. Las más utilizadas con Facebook, Instagram y WhatsApp, pero hay muchas más.

movi-image-tic-ahorrar-sostenible-2

5. Serveis de pagament. Es poden crear i gestionar serveis de pagament vinculats als smartphones per facilitar el procés als clients. En alguns casos, l’execució de la compra no tarda més de mig minut. Poden ser a través de PayPal o introduint els dígits de la targeta de crèdit. El més important és que el procés sigui segur per aportar confiança. Hem d’encriptar les dades dels comptes i evitar que es trobin a la xarxa. Els pagaments ens permeten extraure informació rellevant, es generen rebuts i es controla íntegrament la gestió. A més podem fer-nos una idea de les tendències de compra per tipus de client.

6. Conference calls. Si hi ha alguna cosa que caracteritzen a les TIC és la capacitat comunicativa, gràcies a elles podem fer, per exemple, conferències internacionals d’una manera molt més senzilla i assequible. Ara podem mantenir multireunions amb persones que siguin a qualsevol lloc del món, de manera instantània. Estalviarem en despeses de transport, perquè suprimirem viatges i també en factures de telèfon, ja que aquestes conference calls es poden realitzar a través de múltiples programes amb connexió a Internet, com Skype o Hangout.

Les TIC han vingut per quedar-se, hi ha una multitud de tecnologies de la informació i de la comunicació que ens faciliten el dia a dia i que contribueixen a la cura del medi ambient.

Fotografies de Robbie Noble i Le Buzz a Unsplash
-Temes relacionats-
up