Com estalviar en la cistella de la compra? | EDE
movi-image-ahorrar-cesta-compra-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Com estalviar en la cistella de la compra?

Fri Oct 04 12:11:47 CEST 2019

Redueix la despesa del súper amb aquestes quatre claus

La cistella de la compra és una de les grans despeses anuals per persona i any, amb imports que van dels 150 als 450 euros mensuals per al 70% dels espanyols, segons un estudi de la Universidad CEU San Pablo. Les necessitats bàsiques d’alimentació i higiene personal suposen gran part de la despesa, de manera que aquesta és una partida en la qual és realment necessari incrementar el marge d’estalvi, però sense renunciar a les nostres preferències.

Segons un estudi de l’OCU, la cistella de la compra és un compartiment especialment variable en el terreny de l’estalvi, en funció de factors com l’elecció del supermercat i els productes que es triïn. De fet, es podrien estalviar uns 950 euros de mitjana a l’any en la compra seleccionant un establiment determinat i depenent de la ciutat on sigui, segons un estudi de Business Insider.

De tota manera, no és necessari decantar-se per un de concret per estalviar més, sinó tenir clar on hi ha els millors preus per a cada producte. És millor comparar diversos establiments que centrar-se en només un atenent a les seves ofertes. A més, convé no oblidar a casa els cupons de descompte que acumulem compra rere compra.

1. Marques blanques i productes de temporada

Entre les millors decisions a l’hora d’omplir la nevera hi ha l’elecció de les marques blanques dels diferents supermercats. Solen ser productes molt més barats que els seus homòlegs de marca, i amb qualitats bastant semblants en alguns casos, ja que normalment són les companyies líders del sector les responsables de la fabricació d’aquests productes per al distribuïdor.

N’hi ha prou amb fixar-se en el detall de la lletra petita per veure que molts productes de marca blanca estan fabricats per companyies molt conegudes que inverteixen grans quantitats en publicitat en el seu logo, mentre que elaboren discretament el mateix producte per als distribuïdors. De fet, molts consumidors ja coneixen aquest truc, i per això les marques blanques constitueixen el 40% del consum, segons dades de Kantar.

Igual que els productes de marca blanca, també s’ha d’esmentar l’estalvi que suposen els productes de temporada, amb els quals t’estalvies els costos d’importació i et beneficies del fet que siguin abundants (i de la fórmula d’oferta i demanda).

2. A granel i pròxims a la data de caducitat

A més, per a la compra diària, fes-ho a granel, en quantitats que es puguin consumir en lloc de les que ens imposa el mercat. Això evitarà que els productes caduquin i haver-ne de comprar de nou, fet que suposa un estalvi.

Un altre dels consells és comprar productes amb data de caducitat propera, ja que normalment tenen descomptes notables. Aquesta opció ens interessa, sobretot, si els hem de consumir immediatament. Un altre consell és comprar hores abans d’un pont o festivitat, també a última hora de la tarda, ja que els supermercats tendeixen a posar els productes més peribles en oferta.

Un altre gran consell bàsic per estalviar en la cistella de la compra és escollir amb cura l’hora d’anar al supermercat i tenir en compte en quines condicions hi anem. Efectivament, anar al supermercat en dejú o abans de menjar té efectes desastrosos per als nostres estalvis. Un estudi publicat a la revista científica Proceedings of The National Academy of Sciences dels Estats Units (PNAS) ha constatat que comprar quan es té gana promou la compra de productes no saludables, així que ves amb compte amb les grans superfícies que ofereixen tota mena de productes.

Aquest estudi ha demostrat que els efectes de la gana van més enllà del menjar i ens aporten una satisfacció irreal davant la necessitat de menjar, a més d’activar la necessitat de comprar en abstracte, i això desajusta del tot la nostra cistella de la compra. Per frenar aquests impulsos, és millor fer un mos abans d’anar al supermercat.

 

movi-image-ahorrar-cesta-compra-2


 

3. Portar una llista consensuada

Una altra de les estratègies bàsiques per no arruïnar-te en la cistella de la compra és anar sempre al supermercat amb una llista del que necessiteu tu i els membres de la teva família. El màrqueting és tan sofisticat que et farà desitjar el que no necessites, però una llista concreta blindarà les temptacions i promourà que només et centris en el teu objectiu inicial.

D’altra banda, abans de fer la llista de la compra s’han de planificar aspectes com el menú setmanal, estant oberts a possibles canvis segons les ofertes que trobem. Cenyir-se a la llista i no passejar per tots els passadissos serà un bon limitador de la despesa, igual que tenir present que, fet i fet, és molt més barat menjar saludablement que recórrer als ultraprocessats.

Un altre detall per estalviar en la cistella de la compra és recordar-se de portar les bosses de casa. La compra de bosses d’última hora, especialment de les més cares, suposa una despesa afegida que deixa en foc d’encenalls els esforços d’estalviar uns quants cèntims en altres partides. No en va, els supermercats han ingressat uns 600 milions d’euros de la venda de bosses reutilitzables, segons un estudi de Merca2. A més, cada vegada són més els supermercats que apliquen descomptes al client que hi va amb els seus envasos emplenables o reutilitzables.

4. Aprofitar la tecnologia

A l’hora d’estalviar en la cistella de la compra també és molt útil utilitzar les aplicacions tecnològiques per organitzar-nos i comparar les ofertes. En primer lloc, hi ha infinitat d’aplicacions per fer llistes; una de les més famoses és Out Of Milk (gratuïta, disponible a Google Play i Apple Store). Es tracta d’una aplicació moderna i senzilla d’usar que permet crear llistes i compartir-les amb diverses persones, de manera que es pot elaborar una llista familiar i que cadascun dels membres hi inclogui les seves necessitats.

Una altra de les aplicacions destacades és SoySuper (gratuïta, disponible a Google Play i Apple Store), que et permet fer una llista de la compra amb els diferents preus vigents als supermercats. Aquest comparador de supermercats ajuda a trobar el millor preu del producte desitjat.

A part de poder-hi fer una llista de la compra, Listonic (gratuïta, disponible a Apple Store i Google Play) permet afegir-hi els preus i controlar el pressupost de la compra, de manera que és més fàcil retallar el pressupost abans de sortir de casa comprovant què és o no és imprescindible.

La compra en supermercats online et permet estalviar temps (pots repetir la mateixa llista de la compra cada vegada que hi entris) i també reflexionar des de la tranquil·litat de la llar sobre les diferents necessitats, veient què necessitem i què és el que ja tenim a casa.

Així mateix, la compra en supermercats virtuals també sol anar aparellada amb ofertes interessants de 3x2 i descomptes per cupons que van acumulant-se de forma més endreçada que dins del moneder, i que a més poden bescanviar-se al final del procés.

Fer la compra no és una tasca fàcil i són moltes les estratègies que poden incorporar-s’hi per aconseguir aquest estalvi de gairebé mil euros a l’any, que és ben factible. N’hi ha prou amb parar esment a les diferents maneres de comprar. A més, per acabar, s’ha de revisar el tiquet de la compra, on no és estrany que es cometin errors. Descobreix més trucs per a estalviar al súper aquí.

Fotografia d'Andrew Spencer a Unsplash
-Temes relacionats-
up