Presentar la declaració de la renda com a autònom pot suposar un veritable maldecap. Cal saber quins han estat els nostres ingressos i, sobretot, separar les despeses deduïbles per calcular el resultat final. Malgrat això, per a molts treballadors, saber quines són aquestes despeses i quan es poden fer constar és una qüestió que no tenen clara i que, d’altra banda, no està exempta d’errors humans.
Quant puc desgravar-me dels subministraments de la llar? Quan puc deduir-me les despeses del cotxe? Què passa amb les dietes quan menjo fora de casa? Són preguntes molt habituals que no sempre tenen una resposta única, perquè a vegades depèn de l’activitat a què es dedica l’autònom.
En qualsevol cas, els requisits per considerar una despesa com a deduïble són sempre els mateixos: ha d’estar vinculada a l’activitat econòmica, i ha d’estar degudament justificada i registrada comptablement per l’autònom als seus llibres de despeses. Si no es compleix algun d’aquests punts, la despesa no podrà ser deduïble, per molt que reuneixi les condicions per a això.
Però, quines són les principals despeses deduïbles? En aquesta infografia t’expliquem les més importants i quant et pots deduir de cadascuna.
Despeses de subministraments domèstics
Els autònoms que treballin des de casa podran desgravar-se a l’IRPF el 30% dels subministraments d’aigua, llum, electricitat i gas de la part proporcional de l’habitatge afecte a l’activitat.
És a dir, si, per exemple, tenim una habitació que hem afectat per a la nostra activitat que ocupa el 10% del nostre habitatge, podrem deduir-nos el 30% d’aquesta proporció; en total, un 3% de les factures dels subministraments.
Despeses per dietes de manutenció
Els autònoms poden deduir-se les despeses de manutenció de la seva activitat. Les quantitats diàries depenen de si hem pernoctat o no i de si la despesa s’ha fet a Espanya o a l’estranger.
No obstant això, no totes les despeses són deduïbles. Hi ha uns criteris per considerar les despeses de manutenció com a deduïbles a l’efecte d’IRPF:
● Estar vinculades a l’activitat econòmica.
● Que hagin estat fetes en establiments d’hostaleria.
● Abonades per mitjans electrònics.
● Amb la factura corresponent.
Vehicle particular i serveis associats Aquells autònoms que es dediquin a activitats de transport de viatgers, mercaderies, ensenyament de conductors o activitats comercials (com taxistes o autoescoles) podran deduir-se el 100% de les despeses del vehicle particular i els seus serveis associats.
Entre aquestes despeses, hi ha les de manteniment, assegurances o carburant.
Telefonia mòbil
Les despeses de telefonia mòbil també són deduïbles a l’IRPF. Així i tot, i atès que la majoria d’autònoms fan servir el telèfon personal per a qüestions laborals, l’únic requisit és que aquesta línia professional estigui diferenciada de la línia principal.
Complint aquest requisit, l’autònom pot deduir-se el 100% de la línia de telèfon mòbil vinculada a la seva activitat.
Cotitzacions a la Seguretat Social
Tots els autònoms estan obligats a cotitzar a la Seguretat Social, sigui perquè estan donats d’alta al règim especial de treballadors autònoms (RETA) i/o per tenir empleats contractats i cotitzar per ells.
Els autònoms podran deduir-se el 100% de les quotes abonades a la Seguretat Social, tant al RETA com, si escau, al règim general pels empleats contractats.
Despeses derivades de la titularitat de l’habitatge
Els autònoms que treballin des de casa podran deduir-se el 100% de les despeses derivades de la titularitat de l’habitatge en proporció a la part vinculada a l’activitat, com l’IBI i altres tributs. Per exemple, en cas que només el 10% de l’habitatge estigui afecte a l’activitat, l’autònom podrà deduir-se el 10% de les despeses derivades de la titularitat de l’habitatge.
Serveis professionals
Els autònoms també podran deduir-se el 100% dels honoraris dels serveis professionals que tinguin contractats per al correcte desenvolupament de la seva activitat, com gestories, assessories, etc.
Assegurança per malaltia i assistència mèdica
Els autònoms podran deduir-se també les primes de les assegurances que el cobreixin a ell, al cònjuge o als fills menors de 25 anys que visquin amb ell.
La deducció serà del 100% de les primes satisfetes anualment, fins a un màxim de 500 € anuals o 1500 € en cas de discapacitat.
Encara que aquestes són les despeses més habituals, hi ha molts més supòsits que donen dret a deducció a l’IRPF sent autònom. Com que és impossible enumerar-los tots, si tens dubtes el millor és que recorris a l’ajuda d’experts que et puguin orientar i assessorar sobre aquest tema, amb la finalitat d’evitar errors que et puguin jugar una mala passada.