Com garantir la seguretat dels treballadors? | EDE
movi-image-garantizar-seguridad-empleados-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
3 min del teu temps

Com garantir la seguretat dels treballadors?

11/05/2020

Les empreses hauran d’implantar ja canvis en els espais de treball convencionals per mantenir la distància de dos metros entre treballadors

Recordes Perillosament units, una pel·lícula dels 90 que es desenvolupava en una presó sense barrots, murs i altres elements d’aïllament? Els reclusos no pensaven en la fuga per una raó molt senzilla: portaven un collaret que explotava si s’allunyaven determinats metres. I com que la realitat sempre supera la ficció, els treballadors de Ford han començat a provar unes polseres que vibren quan detecten que estan a una distància menor de dos metros entre ells, la distància de seguretat recomanada per evitar la propagació de la COVID-19.

Per poder recuperar l’activitat, totes les companyies hauran d’obeir aquestes tres recomanacions: esglaonar horaris, planificar tasques i garantir la distància social. Així ho explica una guia de bones pràctiques per a les empreses elaborada pel Ministeri de Sanitat, patronals i organitzacions sindicals. De la mateixa manera, el document assenyala que les empreses han de modificar, si és necessari i en la mesura d’allò possible, la disposició de l’espai del centre de treball per garantir la distància de seguretat de dos metres entre els treballadors, i entre aquests i els clients o públic que pugui concórrer en el lloc.

Moltes firmes que hagin suportat el confinament amb els treballadors teletreballant des de casa seva, continuaran amb aquest model uns mesos més, però la interacció entre persones que es veuen i comparteixen idees és, en moltes ocasions, imprescindible. El retorn implicarà operar amb torns i crear nous protocols d’higiene. Els viatges seguiran limitats i podem oblidar-nos per un temps dels àpats de negocis. 

Proveir els treballadors del material necessari

El camí cap a la nova normalitat es realitzarà d’una manera segura, gradual i esglaonada. Tot això amb l’objectiu d’evitar un rebrot del virus que, segons un informe de la CEOE, tindria un impacte en l’activitat econòmica de fins a 4 p.p. del PIB addicional a la caiguda del 8% que pronostica la confederació en un escenari central sense rebrots. 

Segons la Llei de prevenció de Riscos Laborals, les empreses estan obligades a facilitar els mitjans necessaris per garantir la seguretat dels seus treballadors. I les companyies espanyoles així ho estan fent. Però en el seu informe, la CEOE va una mica més enllà i proposa incrementar la capacitat de diagnòstic a través del test i la traçabilitat dels contagiats com a mesura fonamental a curt termini.  En aquest sentit, apunten la necessitat d’autoritzar les empreses privades perquè puguin fer testos al seu personal segons les seves necessitats. A més, l’informe destaca la importància d’utilitzar tecnologia específica aplicada al control de la pandèmia i verificació de la salut de treballadors i població en general que abandonen la situació de confinament i passen a una situació de mobilitat més o menys restringida. El document assenyala alguns exemples com els test serològics amb registre i seguiment d’estatus d’infecció, la traçabilitat de l’entorn de ciutadans contagiats, la geolocalització amb dades anònimes o llocs de control mòbils a les ciutats per verificar contagis. 

Per ajudar a empreses i treballadors a gestionar millor la distància social durant les pròximes fases de la desescalada, la CEOE proposa definir un pla per a les restriccions a la mobilitat davant de la probabilitat de nous creixements en la corba de contagis, delimitat, flexible i estructurat per etapes a les que corresponen diferents intensitats i formats d’aïllament.  

 

 

-Temes relacionats-
up