Com guanyar quota de mercat en la nova normalitat | EDE
movi-image-ganar-cuota-mercado-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

Com guanyar quota de mercat en la nova normalitat

Tue May 05 15:42:32 CEST 2020

El consumidor postCOVID-19 no serà el mateix i les empreses han de tenir en compte les noves necessitats per fidelitzar clients

En plena desescalada ja comencem a albirar la nova normalitat i l’escenari que es dibuixa en l’era postcoronavirus. La irrupció de la pandèmia i els seus efectes donaran lloc a ciutadans amb nous hàbits de consum. Ara, prioritzaran l’estalvi, la compra de productes frescos i saludables i estaran més digitalitzats, segons un estudi elaborat per Ipsos.

Petits comerços, grans superfícies, supermercats… han de saber donar respostes a aquest nou consumidor i fidelitzar-lo. Com poden guanyar quota de mercat en l’escenari postcoronavirus? La consultora internacional McKinsey ha publicat un estudi sobre què exigiran els consumidors a partir d’ara quan vagin a fer la compra. El document, Reimagining food retail in Asia after COVID-19, reflecteix, malgrat les diferències d’hàbits de compra, culturals i idiosincràtiques entre Àsia i Europa, un factor comú per als empresaris que va lligat a aquesta crisi postCOVID-19: com adaptar l’oferta a la nova realitat que emergirà després de la pandèmia. No hi ha un únic paràmetre que garanteixi l’èxit, però hi ha diversos aspectes que seran comuns en tots els negocis minoristes i, especialment, en els d’alimentació. 

Seguretat i salut: els consumidors es preocupen per la seguretat a les botigues (sobretot parlem d’higiene i neteja, que estan sent factors determinants a l’hora de decidir on comprar) i opten per productes locals més del que ho feien abans de la crisi. A més, s’ha vist un augment dels productes que es consideren saludables com a manera de protegir-se davant del virus. Aquests comportaments han de ser estudiats pels empresaris, que han d’adaptar la seva oferta i enfocar-la cap a productes més saludables, d’origen local i amb una empremta ecològica més baixa

Tecnologia i comandes a domicili: amb la crisi, a Àsia hi ha hagut una important baixada de les comandes a domicili de restaurants i un augment de la compra d’aliments als supermercats. S’observa, a més, un augment entre el 16 i el 70% (segons països) de les compres d’aliments online i una gran preferència per l’autopagament. Els empresaris han d’utilitzar les noves tecnologies per millorar la seva oferta online (distribució, promoció...) i la seva capacitat d’enviaments a domicili, la qual cosa poden aconseguir invertint en magatzems de fred, per exemple, per a les comandes. Per tot això és necessària l’entrada de nous professionals o bé formar els treballadors que estan a la plantilla.

El significat del valor dels diners: els consumidors estan preocupats per l’impacte de la crisi en els seus ingressos. Més del 50% dels enquestats per McKinsey va dir estar planejant abandonar futures compres per la incertesa. Per adaptar-se, les empreses han de donar voltes als seus calendaris promocionals per salvaguardar la seva despesa en màrqueting i utilitzar-lo només quan sigui necessari estimular la demanda.

Lleialtat: localització i disponibilitat han estat les principals raons per les quals els consumidors han canviat de marca de confiança. Entre el 30 i el 70% dels enquestats ha provat noves marques. Per fer front a aquest problema, els empresaris han de determinar quines botigues s’estan veient afectades per pèrdues de clients que prefereixen anar a grans marques i posar en acció estratègies de màrqueting segmentat, a més de vies més eficients de comunicació per atraure els clients perduts.

Si els empresaris fan cas d’aquests quatre punts clau estaran més preparats per oferir feines, remodelar l’ecosistema de les seves indústries i treballar més de prop amb altres empresaris per assolir la nova normalitat. 

En resum, el repte empresarial després dels efectes de la pandèmia, passa per prioritzar la seguretat, la higiene i la qualitat dels productes, malgrat que això pugui incrementar lleugerament el preu, combinat amb una adaptació a les noves tecnologies per augmentar l’oferta online. De la mateixa manera, podrà suposar un impuls per als negocis locals davant de les grans multinacionals, així com per a les marques nacionals. 

Pot interessar-te: Reinventar el teu negoci davant de la pandèmia

-Temes relacionats-
up