Com ha canviat el consum després del confinament: més atents als preus i a la sostenibilitat | EDE
movi-image-cambiado-consumo-confinamiento-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

Com ha canviat el consum després del confinament: més atents als preus i a la sostenibilitat

Mon Oct 19 08:35:55 CEST 2020

La crisi del coronavirus ha provocat que es consumeixi mirant més el preu dels productes, de manera més racional i amb especial atenció a la sostenibilitat i a la cura de la salut i la higiene

La manera en què es consumeix sempre ha estat condicionada pels canvis socials i econòmics. Factors com la globalització i l'arribada d'internet han modificat en els últims deu anys i de manera gradual, els hàbits a l'hora de consumir. No obstant això, mai no s'havien produït canvis tan dràstics i en tan poc temps com amb la irrupció de la COVID-19. En els mesos del confinament, les famílies espanyoles van gastar un 26 % més en productes de gran consum, van reduir de manera notable la despesa en oci i en restauració i les visites al supermercat, tot i que la despesa en la cistella de la compra va ser un 28,4 % superior, segons les últimes dades del Ministeri d'Agricultura. I en paral·lel, sigui per por del contagi o per necessitat, el consumidor es va familiaritzar més amb el comerç electrònic.

No obstant això, la gran incògnita és si aquestes variacions es mantindran a llarg termini o si han estat merament conjunturals. Tot i que la resposta definitiva es veurà amb el pas del temps, a causa dels efectes de la crisi sanitària el consumidor busca productes que el facin sentir a ell i a la seva família tan segurs com sigui possible, necessita un component de solidaritat a l’hora de dirigir-se a establiments de proximitat i també valora i analitza el preu dels productes i les promocions, a causa de les circumstàncies d'inestabilitat econòmica, segons comenta Patricia Daimiel, directora general de la consultoria Nielsen, al Podcast de Banc Sabadell.

 

Com és la 'nova' cistella de la compra

La cistella de la compra d'aquesta nova etapa ha tornat a canviar. No és la mateixa que durant l'estat d'alarma, però tampoc s'apropa a la de l'època prèvia a la pandèmia. Tot i que els bars i restaurants han tornat a obrir les portes, se segueix consumint més a casa. No obstant això, al juliol ja es va veure un retorn sostingut a creixements pre-COVID-19, concretament del 4,5 % respecte del mateix mes de l'any anterior, segons dades de la consultora.

De fet, al rànquing dels deu sectors amb més activitat al mes d'agost de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions dels terminals punts de venda (TPV) del banc analitza la recuperació econòmica, l'alimentació en grans superfícies ocupava el primer lloc, amb un 25 % de la quota, seguida en segon lloc pel consum en restaurants, amb un 10 %. 

Els canals de compra d'aliments també han viscut canvis. I és que, malgrat que tots els formats han vist incrementar les seves vendes, els que acumulen més quota de mercat són els supermercats, amb gairebé la meitat dels quilos comprats i de la despesa realitzada, segons el Ministeri d'Agricultura. La botiga tradicional és el segon establiment més triat, amb un 15,2 % de la quota, i continua la preferència del consumidor per l'establiment i els productes de proximitat. 

La preocupació per la sostenibilitat ha arribat per quedar-se

Abans de la pandèmia, els espanyols ja estaven posant en pràctica canvis en els seus hàbits de consum i n’adoptaven altres de més sostenibles. El 83 % considerava que cada individu és tan responsable de la sostenibilitat del planeta com el govern, els organismes internacionals i les empreses, i el 76 % ja havia canviat els seus hàbits anteriorment per lluitar contra el canvi climàtic. Després de la COVID-19, aquesta tendència s'ha confirmat i ara un 87 % dels espanyols creuen que poden influir en els canvis que vindran i el 37 % admet que intentarà canviar els seus hàbits individualistes per pensar en col·lectiu, segons l'estudi “La red del cambio: los consumidores frente al reto de la recuperación sostenible”, realitzat per Wallapop en col·laboració amb Ipsos. Així, a través dels seus hàbits de consum i d’estil de vida, vuit de cada 10 espanyols impulsen la sostenibilitat del planeta. 

En aquest sentit, el 80 % afirma que continuarà buscant productes més saludables i respectuosos amb el medi ambient i el 77 % incorporarà el comerç local al seu consum habitual. Pel que fa als hàbits més sostenibles, el 88 % declara que separar els residus i reciclar ja són part de la seva nova rutina post-COVID-19. A més, el 73 % dels espanyols creu que, a llarg termini, la crisi climàtica és tan important com la del coronavirus.

La salut i la higiene cobren importància en la dieta i en les compres

Un derivat d'aquest major interès per tenir cura de la sostenibilitat del planeta també ho és voler cuidar-se per dins i per això, una alimentació més saludable i elaborada és avui l'opció guanyadora per a molts consumidors que "es van deixar portar" durant el confinament, temporada en què va augmentar el consum de fruits secs salats i snacks, segons Nielsen. 

A més, l'estalvi és cada vegada més important per a les famílies, de manera que es prioritzarà el consum de productes bàsics i es posposarà la compra d'altres productes i serveis d'oci, segons assenyala la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). En aquest sentit, la relació qualitat-preu és molt rellevant, fins al punt que el 46,5 % dels espanyols li dona més importància a l'hora d'omplir la cistella, segons l'últim baròmetre elaborat per l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC). Aquest percentatge ha augmentat respecte del 32,2 % que es va comptabilitzar al mateix informe a l’inici del confinament.

En paral·lel, el consumidor continua apostant per la compra en línia, també en el sector de l'alimentació i dels productes frescos, fet que suposa una novetat que sembla que té continuïtat. El canal en línia en alimentació fins ara era gairebé residual —tot just un 2 % dels consumidors feien alguna compra durant l'any per internet—, mentre que durant el confinament aquesta xifra es va duplicar fins al 4 %, segons la consultora Nielsen.

Els hàbits han canviat de forma dràstica i sobtada durant el confinament, però molts d'aquests canvis tenen una tendència a llarg termini, tot i que serà clau generar confiança en el consumidor fora de la llar, ja que cada vegada es valorarà més la seguretat i la higiene als establiments, així com la qualitat en el servei. 

-Temes relacionats-
up