Com imagines la teva jubilació? | EDE
movi-image-elmundo-como-imaginas-jubilacion-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

Com imagines la teva jubilació?

Thu Dec 05 08:50:58 CET 2019

Com imagines la teva jubilació?, què esperes d’aquesta nova etapa?, vols dedicar temps a viatjar?, un nou hobby?, estudiar aquella matèria que sempre vas voler?, desitges estar a prop de la teva família i els teus amics?, quan i on t’agradaria gaudir-ne? Són moltes les preguntes que ens hem de plantejar de cara al nostre futur, un moment en què tindrem temps per gaudir plenament de tot allò que vulguem, amb noves il·lusions i nous hàbits. Per això, és necessari organitzar-se econòmicament com abans millor i ser capaços d’afrontar positivament despeses imprevistes que sorgeixin durant aquesta època daurada.

Segons el “II Estudi sobre la jubilació i la importància de saber” realitzat per INVERCO, set de cada deu espanyols consideren que la pensió pública que rebin, no serà suficient per mantenir el seu nivell de vida, davant d’un escàs 12,3%, que considera que sí que ho serà. Calcula com serà la teva pensió aquí. Són dades que posen sobre la taula la necessitat de planejar aquesta etapa de les nostres vides amb antelació. De fet, tres de cada quatre espanyols ja ho estan fent, segons les mateixes dades d’INVERCO.

El primer que hem de fer és plantejar-nos com volem viure la nostra jubilació, per així saber quants diners necessitarem per complir amb aquestes expectatives. Tant per mantenir el nostre nivell de vida d’abans de la jubilació com per millorar-lo el més probable és que haguem de començar a estalviar com abans millor, així ho evidencien les dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, que situen la pensió mitjana actual en 1.137,71 euros mensuals. Alhora, subratllen que més de la meitat de les pensions, un 52,2 %, es troben per sota del Sou Mínim Interprofessional (SMI), fixat en els 900 euros mensuals, la qual cosa s’explica segons les quanties dels diferents règims de pensions, ja que els autònoms, que són la segona majoria de pensionistes, cobren una mitjana de 760 euros i els antics adscrits a l’Assegurança Obligatòria de Vellesa, de 402 euros, per exemple.

Quant necessito estalviar per complir les meves expectatives de jubilació?

Hi ha diferents maneres i eines per calcular els diners que hauríem d’estalviar per portar un determinat nivell de vida durant la jubilació:

  1. Restant als ingressos mensuals la xifra de despeses que calculem tenir. Aquesta xifra serà la que hauríem d’aportar mensualment a la nostra pensió pública.
  2. A través d’eines com aquest simulador de planificació d’estalvi, que té en compte la nostra edat actual i en la qual previsiblement ens jubilarem, a més dels anys que portem treballant. Aquest instrument ens permetrà saber quants diners tindrem quan arribi el moment de la jubilació si comencem a estalviar de forma immediata.
  3. Demanant una cita amb el nostre banc perquè un professional ens assessori segons la nostra situació particular.

Com crear un bon pla d’estalvi per a la jubilació?

Els plans de pensions són una molt bona opció per estalviar, ja que s’adapten a la situació econòmica actual de cada un i a l’objectiu econòmic que en un futur es vol assolir. Abans de triar el pla, cal tenir en compte diversos aspectes: què volem fer en jubilar-nos, quants diners necessitem per a això, quina xifra màxima podem aportar al pla de forma mensual, quin nivell de rendibilitat persegueixo i quin nivell de risc estic disposat a afrontar (com més rendibilitat reclamem, més risc hem de córrer). En definitiva, saber quin tipus d’estalviadors som (descobreix-ho aquí). Aquests són els perfils que podrien encaixar en un pla de pensions:

  1. Perfil conservador. Ets bastant prudent i prefereixes estar tranquil a tenir una alta rendibilitat. Busques un risc mínim, no vols invertir en borsa ni en productes de renda variable. Amb aquest perfil, una bona opció seria un pla de pensions de renda fixa a curt termini i a llarg termini, creant un pla d’estalvi segur per a la teva jubilació però sense expectatives de rendibilitat.
  2. Perfil moderat. Tampoc t’agraden els grans riscos però potser podries assumir-ne algun segons la teva situació econòmica o la teva edat. El teu pla de pensions podria ser de renda fixa mixta, aspirant a la rendibilitat a través de la inversió en borsa a mitjà i llarg termini, però sense exposar-te massa al risc.
  3. Perfil arriscat. No tens por però sí molta il·lusió. Normalment, el perfil arriscat es correspon amb persones a les quals encara els queda un llarg camí per jubilar-se, per la qual cosa estan disposades a assumir un major risc i invertir en borsa, ja que busquen la major rendibilitat del seu pla d’estalvis. El pla de pensions que es podria adaptar més a aquest perfil seria el de renda variable i renda variable mixta.

Amb totes les propostes plantejades i definit ja el perfil que millor encaixa amb tu, imagines ja com serà la teva jubilació?

-Temes relacionats-
up