Com instal·lar una xemeneia a casa teva | EDE
movi-image-20minutos-construir-chimenea-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
Només uns minuts del teu temps

Com instal·lar una xemeneia a casa teva

Wed Feb 05 10:02:26 CET 2020

Això és tot el que has de saber si vols escalfar el teu habitatge amb aquest element

Neu a fora, una manta als peus, una beguda calenta i relaxar-se amb la comoditat del sofà i la calor de la llar que proporciona una xemeneia. L’estampa és idíl·lica i coneguda per tots com el pla perfecte per una freda tarda d’hivern, però gaudida pels pocs que tenen una llar de foc a casa seva. Però, sabies que instal·lar una xemeneia al teu habitatge és molt més senzill del que t’imagines? A més, aquest element és clau si el que busques és revalorar el teu habitatge i donar-li un plus d’exclusivitat.

“Avui en dia és possible instal·lar una xemeneia en qualsevol habitatge, ja sigui una casa unifamiliar, un pis o un apartament, ja que existeixen diferents tipus de combustibles que es poden adaptar a les necessitats de cada client. No hi ha limitacions tècniques per poder gaudir de la calor d’una xemeneia”. Així ho assegura Ernesto Martín, de l’empresa Xemeneies Biollama, qui deixa clar que els únics límits per tenir una d’aquestes fonts de calor a la sala són els que imposa la imaginació.

Les xemeneies, a més d’actuar com una calefacció, són punt de trobada a la llar, perquè congreguen els residents al voltant de la seva calor. A més, són un element decoratiu i una eina per separar espais, com si d’un moble funcional es tractés. La varietat de models, tipus i mides del mercat fan que hi hagi una xemeneia per a cada persona.

Requisits i cost de tenir una xemeneia a casa

Si bé les xemeneies s’han anat adaptant a les necessitats de cada llar, no totes valen per a qualsevol espai. Per exemple, la clàssica xemeneia de llenya només es pot instal·lar en les últimes plantes, sota coberta i amb el requisit que existeixi una cambra d’aire al mig.

Aquest és el cas d’habitatges plurifamiliars o comunitats de veïns, on “s’ha de demanar permís abans de fer qualsevol instal·lació a més de respectar sempre les normatives municipals i el reglament d’edificació”, explica l’expert.

A més, per alguns models és necessari crear una sortida de fums independent, cosa que no sempre es pot aconseguir sense alterar la façana de l’edifici o si no es viu a l’última planta. Però Ernesto Martín assegura que, fins i tot sense aquesta instal·lació, qualsevol pot tenir una xemeneia: “Per als que no tenen possibilitat de fer cap sortida de fums existeixen les xemeneies de bioetanol, no necessiten cap tipus d’infraestructura ja que no generen fum i no són tòxiques. Alguns models es pengen a la paret com un quadre i són molt senzills d’utilitzar i es pot gaudir de les flames de foc real”.

En definitiva, l’única cosa que es necessita per tenir una xemeneia són ganes, planificació i un pressupost que oscil·la entre els 600 i els gairebé 4.000 €, i el preu mitjà de la qual està al voltant dels 1.500 € per a una xemeneia rústica. Sense oblidar, està clar, l’increment en la factura de llum o la compra de llenya.

Quina és la teva xemeneia ideal?

Tot i que la primera imatge que ens ve al cap quan pensem en una xemeneia és la típica de llenya, existeixen diversos models adaptables a les necessitats de cada llar i aptes per a totes les butxaques.

Per escalfar la casa, no hi ha res millor que la de llenya, però no tot són avantatges a l’hora de instal·lar-ne una. La brutícia i la contaminació que provoquen les cendres acumulades i el gran consum de llenya que requereixen, junt amb que necessiten atenció constant per evitar que es consumeixi el foc, són inconvenients a tenir en compte.

Pot interessar-te: Com aïllar tèrmicament la teva llar

“Existeixen diversos models adaptables a cada llar i aptes per a totes les butxaques”

Si busquem una xemeneia com a substituta del sistema de calefacció del llar, podem optar per una termoxemeneia per a una residència de dimensions reduïdes o una xemeneia amb recuperador de calor.

En el cas de no poder instal·lar una sortida de fums, l’expert recomana una xemeneia de bioetanol com la millor opció per tenir foc de veritat. Les seves emissions no són perjudicials i poden romandre enceses fins a 5 hores (aquelles amb una capacitat d’1,5 litres).

També es pot optar per les xemeneies simulades, per les quals es necessita crear una embocadura de marbre o pedra, però tenint en compte que no serveixen per escalfar un espai gran. 

Seguint l’exemple europeu, les xemeneies de gas són les més populars per la seva facilitat d’ús, absència de fum i eficiència, a més que són regulables. “Aquestes són les que estan experimentant un auge més gran per facilitat d’ús. Malgrat que a Espanya hem tardat més que a la resta de països europeus, cada dia són més els clientes que opten per aquesta alternativa”, afirma Martín. El punt negatiu és que requereixen instal·lació i són fins a deu vegades més cares que les de llenya.

I per als qui desitgen tenir una llar de foc com a element decoratiu, les elèctriques generen calor i projecten imatges de foc amb jocs de llums LED. Són segures i només cal un endoll per al seu funcionament.

Avui en dia existeixen nombrosos tipus de xemeneies, per la qual cosa l’únic que et separa del confort d’una xemeneia a casa teva és triar la que més s’ajusti als teus desitjos i necessitats. Perquè tots podem gaudir d’un hivern de pel·lícula.

Pot interessar-te: Guia de l’estalvi energètic

Fotografia de Krystal Black a Unsplash
-Temes relacionats-
up