Com invertir en blockchain | EDE
movi-image-invertir-blockchain-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Com invertir en blockchain

Tue Nov 26 11:32:38 CET 2019

Es tracta d’una de les tecnologies més revolucionàries del segle, però sabem realment què és el blockchain o cadena de blocs?

El sector de la tecnologia avança amb passes de gegant. Fins fa poc temps, era difícil pensar en cotxes autònoms, habitatges intel·ligents, simuladors de realitat virtual o xarxes socials. Tots ells han suposat, en major o menor mesura, una revolució en cadascun dels seus àmbits. Malgrat això, cap d’ells ha tingut la repercussió i l’impacte que té actualment el blockchain, també conegut com a cadena de blocs.

És, sens dubte, la tecnologia més disruptiva des d’inici de segle. Un concepte que ha revolucionat nombroses indústries i àmbits del nostre dia a dia i en el qual també es pot invertir. Però, saps realment què és i com invertir en aquesta tecnologia?

Què és la tecnologia blockchain

Comencem pel principi: què és això del blockchain? La cadena de blocs no és altra cosa que un sistema d’informació descentralitzat que creix de manera contínua, una espècie de base de dades distribuïda i segura que garanteix la privacitat de les transaccions.

En el blockchain, els blocs estan enllaçats tots entre si i xifrats per protegir la seguretat dels usuaris. El requisit més important és que hi hagi diversos usuaris validant aquestes transaccions perquè puguin inserir-se en aquest enorme llibre de comptes.

Les aplicacions del blockchain

Encara que l’àmbit d’aplicació principal del blockchain siguin les transaccions econòmiques, la veritat és que aquesta tecnologia abasta moltes més idees potencials.

Per exemple, el govern japonès ha iniciat un projecte per unificar tot el registre de propietats urbanes i rústiques a través de blockchain. També hi ha empreses que volen descentralitzar l’emmagatzematge al núvol perquè aquest no depengui d’un proveïdor específic centralitzat. Un altre exemple és la sanitat, en què es podria emmagatzemar l’historial mèdic de tots els pacients a través de la cadena de blocs.

Així doncs, el potencial del blockchain és pràcticament il·limitat.

Com invertir en blockchain

Quan pensem a invertir en blockchain, de fet, no parlem de fer-ho directament en aquesta tecnologia, sinó de comprar actius o valors que la utilitzin. Aquestes són algunes de les opcions més interessants avui dia.

 

 

movi-image-invertir-blockchain-2

 


 

Criptomonedes

Les criptomonedes són, sens dubte, l’ús més conegut de la tecnologia blockchain. La seva popularitat ha anat creixent al llarg dels últims anys gràcies a la garantia de seguretat i anonimat que incorporen en les transaccions a través d’internet.

La més coneguda és el bitcoin, però n’existeixen d’altres, com Ethereum, Ripple, Litecoin o Cardan. Avui, de fet, se’n poden trobar més de 1.300 diferents.

Pel que fa a la inversió, les criptomonedes es caracteritzen per la seva alta volatilitat, en alguns casos superior al 80%. Això fa que siguin considerades un actiu d’alt risc i poc adequat per a la inversió minorista, tal com va expressar la Security Exchange Commission (SEC).

Hi ha dues opcions per invertir en criptomonedes: comprar-les o minar-les. La primera opció és la més habitual, i bàsicament consisteix a aconseguir les criptomonedes al mercat. La segona opció consisteix a crear noves monedes i registrar-les en la cadena de blocs. Ara bé, es tracta d’una alternativa cada vegada més residual, perquè la capacitat de processament per minar noves criptomonedes és cada vegada més costosa.

Sigui com sigui, és l’usuari el que pot fer-ho directament sense recórrer a una figura intermèdia. En el cas de la compra de criptomonedes, només necessita un moneder virtual per adquirir-les que li proporcioni accés al blockchain d’aquestes criptomonedes. En el cas del minat, tan sols ha d’instal·lar un programari a l’ordinador i deixar que treballi de manera autònoma.

ETF

Els ETF (Exchange Traded Funds) són fons d’inversió que contenen un conjunt de valors que repliquen un índex. De fet, ja existeixen índexs que permeten tenir exposició al blockchain.

Alguns dels ETF més interessants per invertir en blockchain i les seves rendibilitats el 2019 són els següents.

 

 

 

movi-tab-invertir-blockchain-ca-1


 


 

Accions de grans empreses

Les grans empreses estan apostant fort per la tecnologia blockchain. Companyies de la talla de Microsoft, Visa i, sobretot, IBM estan desenvolupant solucions basades en la tecnologia de blocs. En general, gairebé qualsevol empresa que cotitzi al Nasdaq, l’índex borsari tecnològic dels Estats Units per excel·lència, té alguna solució basada en blockchain.

Així que, si vols invertir en blockchain sense haver d’assumir la volatilitat que caracteritza aquest sector i d’una forma molt més accessible, és recomanable apostar per empreses consolidades del sector tecnològic que estiguin desenvolupant aquesta tecnologia.

ICO de criptodivises

Las Initial Coin Offering (ICO) o ofertes inicials de moneda són un mecanisme de finançament mitjançant el qual una empresa busca recaptar capital a través de criptomonedes com bitcoin o Ethereum. Una mena d’oferta pública de venda o projecte de micromecenatge empresarial que té una peculiaritat: utilitza el blockchain en tot el procés de captació de recursos econòmics.

El funcionament és senzill. Un projecte emet una certa quantitat de criptoactius o tokens virtuals en una plataforma de blockchain i els inversors paguen a través de criptodivises. Si el projecte tira endavant i triomfa, les criptomonedes en les quals s’havia basat el finançament guanyen valor i això acaba oferint un interessant retorn de la inversió a tots aquests inversors.

El creixement de les ICO ha estat espectacular. Segons dades d’ICO Bench, només al maig del 2019 es van finançar projectes per valor de 1.200 milions de dòlars, i aplicacions com Telegram van aconseguir recaptar 1.700 milions de dòlars en diverses rondes.

Les rendibilitats són, en alguns casos, espectaculars i allunyades de les que pot obtenir qualsevol altra inversió tradicional. Les cinc ICO més reeixides de la història en termes de rendibilitat sobre la inversió inicial han estat, segons Cointelegraph:

  1. NXT, amb una rendibilitat de l’11.547.519%.
  2. Spectrecoin, amb una rendibilitat del 676.227%.
  3. IOTA, amb una rendibilitat del 522.900%.?
  4. Ethereum, amb una rendibilitat del 442.869%. 
  5. Neo, amb una rendibilitat del 378.453%.

Com es declaren els guanys obtinguts de blockchain

Encara que no existeix cap regulació específica sobre el blockchain, avui dia els actius com les criptomonedes tenen la consideració d’actiu intangible per a Hisenda. Aquesta categoria és la mateixa que s’utilitza per als dominis web, els drets d’explotació d’una finca o el traspàs d’un bar.

Però, què has de fer quan converteixes la teva inversió en criptomonedes o altres actius relacionats amb blockchain en diners? Doncs el mateix que fem amb qualsevol altra inversió: declarar-ho en la nostra declaració de la renda, incorporant els guanys patrimonials a la base imposable de l’estalvi.

La quantia que hauràs de pagar a Hisenda s’obté restant el valor de transmissió del valor d’adquisició, excloent-ne les despeses i comissions. A aquest valor se li apliquen els tipus corresponents a l’estalvi, que el 2019 són els següents:

 

movi-tab-invertir-blockchain-ca-2


 

Si l’inversor és una persona jurídica (per exemple, una societat limitada), els guanys obtinguts s’integren dins de la base imposable de l’impost de societats, que té un tipus impositiu del 25% sobre els beneficis de la societat.

En definitiva, el blockchain ha arribat per quedar-se. Cada vegada són més les solucions basades en aquesta tecnologia de blocs, i les seves aplicacions continuaran creixent en el futur. Davant d’aquesta realitat, la inversió en blockchain és una opció interessant, per bé que sempre hem de valorar els riscos associats a un concepte tan incipient.

Fotografies de Chuttersnap i André François McKenzie a Unsplash
-Temes relacionats-
up