Com mesurar la salut financera d'una pime | EDE
movi-image-cincodias-medir-salud-financiera-pyme-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com mesurar la salut financera d'una pime

Wed Mar 31 13:30:16 CEST 2021

Les ràtios de solvència per accedir a finançament es basen en balanços sanejats i pressupostos organitzats

En qualsevol moment de la vida d'una petita empresa, però molt més en moments de crisi com l'actual, els propietaris han de mesurar constantment la salut financera de les seves companyies. Aquesta equival a tenir solvència, que és la capacitat per fer front als pagaments. En conseqüència, la salut financera serà millor com més solvència tingui l'empresa, la qual cosa significarà també una major fortalesa per fer front a situacions difícils com la derivada de la pandèmia que està tenint un fort impacte en les pimes. 

I per a un petit empresari, tenir solvència implica comptar amb tresoreria suficient i un balanç sanejat, fet que suposa, al seu torn, un nivell de deute assumible.

Així ho descriu Glòria Batllori, professora del departament d'Economia, Finances i Comptabilitat d'ESADE: «A una empresa petita no se li poden aplicar amb tanta eficàcia els models econòmics teòrics que serveixen per a les grans, de manera que ha d'atendre a uns principis senzills que són gestionar molt bé el seu nivell d’ endeutament i comptar amb fons propis». Aquesta especialista insisteix que la pime «ha de ser molt rigorosa amb el seu deute, el que consisteix a deure menys del que es creu que es pot deure».

Batllori exemplifica el que és un nivell de deute adequat, dividint-la en deute a curt i a llarg termini. La primera, perquè es trobi en un nivell sa des del punt de vista financer, «és aquella que es pot tornar, és a dir, la que es contreu amb un proveïdor abans de vendre el producte però que, en produir-se la venda, desapareix». La segona és més complexa, segons l'experta, i ha de contraure només si l'empresari està molt segur que el seu negoci creixerà, tant com perquè, per exemple, requereixi la construcció d'una nova planta. «Però, en aquest aspecte, la pime ha de ser molt conservadora», adverteix.

 «No endeutar-se més enllà del que es pot afrontar i, si és possible, mai més enllà de dos mesos» és el consell de José Antonio Martín Herrera, vocal primer de la Junta del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Madrid. Aquest professional afirma que l'aspecte financer d'una empresa «s'ha de prendre molt seriosament» i el deute és un factor de primer ordre. «Ara, amb la pandèmia, recomanem no contagiar tampoc en l'econòmic, el que significa vigilar els clients i rebutjar els possibles negocis en què no s'estigui convençut que hi haurà pagament», afirma.

De nou, el nivell d'endeutament és bàsic per a un altre expert empresarial, el secretari general de la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (CEPYME), Luis Aribayos, per a qui en temps d'incertesa com els actuals «cal reestructurar totes les despeses operatives, reduir els costos fixos i afrontar el deute amb refinançament si cal».

Gestió de la liquiditat

Aribayos considera la tresoreria d'una pime com l'eina «fonamental» per a comprovar la seva salut financera. «Preservar la liquiditat a la caixa de l'empresa per funcionar a un o dos anys vista és primordial en tots els moments i en la situació actual amb més motiu, perquè cal no oblidar que moltes companyies petites estan desapareixent per no haver protegit la seva tresoreria», assenyala. A més, hi ha un altre factor molt important i és que «a l'hora de demanar finançament o de refinançar deutes, les entitats financeres analitzen la situació de la tresoreria i del balanç per calcular la ràtio de solvència de la companyia», recalca el secretari general de CEPYME.

Martín Herrera comparteix aquesta mateixa opinió respecte a la importància de la liquiditat, de la caixa, en definitiva. «S'ha de tenir fons i controlar-los per fer front a les despeses fixes i als quals es presentin», assenyala i afegeix que «en aquests mesos, amb la manca gairebé generalitzada d'ingressos, la tresoreria s'ha convertit en un element encara més important» .

La professora d'ESADE posa l'èmfasi en el fet que l'empresa ha de comptar amb fons propis per assegurar la seva solvència «i, sobretot, un fons d'emergència de tresoreria». En aquests temps de pandèmia, «fins i tot cal tenir-ho més elevat que mai», afegeix.

Un instrument de vital importància perquè la pime mesuri la seva salut financera és el pressupost de la companyia. Batllori explica que aquest serveix per controlar la liquiditat i seguir l'evolució de l'empresa. I en la seva elaboració no és menys important la planificació fiscal, «perquè els impostos són una despesa més». Martín Herrera aconsella fer-ho en començar l'exercici fiscal i «revisar-lo periòdicament, tenint molt en compte la partida tributària».

Tots dos experts coincideixen que un bon pressupost és una manera molt adequada per organitzar les despeses per partides, tenir controlats els dèbits i fixar objectius. D'altra banda, si es va a buscar finançament, l'ordre financer que atorga un còmput ben organitzat és la millor carta de presentació, afirmen. 

LA REESTRUCTURACIÓ DEL NEGOCI

Els consells dels especialistes perquè un empresari determini com és de saludable el seu negoci des del punt de vista financer s'intensifiquen en l'actualitat. Luis Aribayos, secretari general de la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (CEPYME), afegeix al fet de comptar amb una tresoreria solvent i un nivell de deute assumible, una reestructuració del negoci. «Si s'allarga la crisi, cal readaptar el pla de negoci, a força de reduir costos o fins i tot suspendre o vendre línies no productives. Les entitats financeres tindran molt en compte aquesta readaptació si se'ls demana un crèdit», explica.

Per la seva banda, José Antonio Martín Herrera, aconsella que, si la crisi deixa sense liquiditat a l'empresa, hi ha diverses opcions «reconduir el negoci, com està passant amb moltes companyies, o tancar per no allargar una situació d'endeutament que pot arruïnar als propietaris de per vida».

 

Fotografia de Karolina Grabowska a Pexels
-Temes relacionats-
up