Com obtenir finançament per emprendre un negoci | EDE
Cómo obtener financiación para emprender un negocio
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Com obtenir finançament per emprendre un negoci

Wed Jun 29 08:26:51 CEST 2022

Una de les dificultats principals per crear una empresa és aconseguir el capital necessari per impulsar el projecte. Hi ha diverses vies de finançament que permeten iniciar el camí

Conèixer quines són les fonts de finançament per a emprenedors i start-ups és fonamental perquè un projecte tiri endavant. Hi ha diferents opcions entre les quals triar la més adequada en cada cas, depenent de la naturalesa de l'emprenedoria. Però, quines són les vies principals de finançament per crear una empresa i en què es diferencien?

  • Finançament bancari

Més del 80 % de les petites i mitjanes empreses (pimes) espanyoles recorren a aquest mètode per obtenir el finançament que necessiten per posar en marxa els seus projectes. Per accedir a un crèdit cal presentar un model de negoci el més complet i detallat possible. Durant aquest procés, és fonamental comptar amb l'assessorament del gestor de l'entitat bancària, que pot ajudar l'emprenedor a realitzar de manera òptima la sol·licitud.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís sobre quin li convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

  • Línies ICO

L'Institut de Crèdit Oficial (ICO) és un organisme públic que atén nous projectes d'inversió. La cobertura de l'aval és per a pimes i autònoms i cobreix el 80 % de l'operació. Per a les empreses que no reuneixin la condició de pime, fins al 70 % en cas de noves operacions, i el 60 % si es tracta d'operacions de renovació. Les línies ICO ofereixen terminis de fins a 20 anys i un import màxim a finançar de fins a 12,5 milions d'euros.

  • Incubadores i acceleradores de start-ups

Són institucions que ajuden les start-ups en la seva etapa inicial per consolidar el seu model de negoci, la seva estratègia de captació de clients i de finançament. Aquest model de finançament és molt comú al sector tecnològic, i normalment es duu a terme a companyies en fase de creixement. A més de capital, amb aquesta opció s'obté un valor afegit mitjançant l'assessorament. És el cas, per exemple, de BStartup de Banc Sabadell, que dona suport a joves projectes del sector digital i tecnològic en el desenvolupament dels seus projectes.

Pot interessar-te: Com trobar inversors per a una start-up

  • Venture capital

Són societats anònimes que inverteixen els seus recursos financers a empreses amb un elevat potencial de creixement. A canvi d'un risc més elevat que en altres inversions, l'estratègia dels venture capital és obtenir rendibilitat en un termini temporal curt per posteriorment despalanquejar-se. Es tracta d'un model de finançament especialment indicat per a companyies en fase d'expansió i creixement que requereixen un volum d'inversió important.

  • Fons europeu Next Generation EU

Espanya rebrà 140.000 milions d'euros fins a l'any 2026 corresponents al fons europeu Next Generation EU. Les claus de les convocatòries i les licitacions que es publicaran es troben al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que, entre altres fites, preveu impulsar el creixement de les empreses i, en particular, escalar les start-ups innovadores i disruptives a l'àmbit tecnològic. A més de la creació d'un fons d’inversió publicoprivat anomenat Next Tech per invertir i donar suport al desenvolupament d'empreses en tecnologies disruptives, exerciran un paper fonamental els bancs, cofinançant les inversions, canalitzant les ajudes i exercint un efecte d'amplificació.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU

  • Lísing

El lísing és un contracte de lloguer amb dret a compra en què l'arrendador cedeix l'ús i el gaudi d'un bé al client o arrendatari, mitjançant el pagament d'unes quotes periòdiques que inclouen el cost d'aquesta cessió més els interessos i les despeses. Disposa d'un finançament de fins al 100 % i opció de compra a mitjà o llarg termini. Es pot deduir fiscalment la inversió realitzada i permet el pagament diferit de l'impost sobre el valor afegit (IVA) de la compravenda.

  • Factoring

Consisteix en un contracte a curt termini mitjançant el qual una empresa traspassa el servei de cobrament futur dels crèdits i les factures existents a una entitat financera. El banc paga a la companyia cedent a l'hora de fer-se càrrec de l'operació de cobrament i també s'encarrega de cobrar-li al client a la data de venciment del crèdit comercial.

Pot interessar-te: Quin tipus de finançament s'adapta millor a la meva empresa?

  • Crowdfunding

Es tracta de un micromecenatge, és a dir, d’una forma de finançament col·lectiu i col·laboratiu. Consisteix a posar en contacte els emprenedors que necessiten finançament amb diferents inversors que vulguin apostar per l'empresa. Són campanyes que es realitzen a través d'Internet en què es descriu el projecte, la quantitat necessària, el benefici que treu l'inversor si n'hi hagués, etc.

Per triar el mètode de finançament més adequat per a cada projecte, l’assessorament professional que presta l'entitat bancària és clau per ajudar els emprenedors a aclarir els seus dubtes i escollir entre les alternatives disponibles.

 

 

-Temes relacionats-
up